Αντιπρόεδρος Oktay: Αφήστε τους Έλληνες να ξεχάσουν τον Maraş

Κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψης μελέτης στη Βόρεια Κύπρο, ο Αντιπρόεδρος Fuat Oktay ήταν προσκεκλημένος της ζωντανής μετάδοσης της Bayrak Radio Television Corporation (BRTK).

Ο Αντιπρόεδρος Fuat Oktay στην ομιλία του για το Κυπριακό «Η στάση μας είναι σαφής. Μετά από αυτό, δεν υπάρχει συνάντηση ομοσπονδίας. Η συνάντηση 5 + 1 που θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο μισό του Μαρτίου είναι μια συνάντηση οράματος. Είναι απαραίτητο να μιλάμε για νέα πράγματα. Μπορούμε να μιλήσουμε για δύο διαφορετικές πολιτείες τώρα “ είπε.

«Η ομιλία του Ερντογάν είναι ιστορική, το μήνυμά του είναι σαφές»

Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «Η Ομοσπονδία έχει τελειώσει. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από μια λύση δύο κρατών. Θα γνωρίζετε καλά τους τρελούς Τούρκους “ Υπενθυμίζοντας τα λόγια του, ο Οκτάι είπε ότι η ομιλία του Ερντογάν ήταν ημερομηνία και το μήνυμά του ήταν σαφές. Η Τουρκία θα συνεργαστεί με την απειλή που εκφράζει ο Οκτάι, “Ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι ηγέτης που δεν αντέχει, αλλά έχει όρθια στάση” είπε.

«Η τουρκική πλευρά είχε πάντα μια εποικοδομητική στάση»

Σημειώνοντας ότι η τουρκική πλευρά δείχνει πάντα εποικοδομητική στάση απέναντι σε μια λύση, είπε ο Οκτάι. “Παρ ‘όλα αυτά, δεν μπορούσαμε να πάρουμε μια καλή απάντηση” είπε. Τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν ήθελε ποτέ να μοιραστεί τη δύναμη και τους πόρους που έχει, είπε ο Οκτάι. “Η πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι μόνο να προσπαθήσουμε να εξομοιώσουμε τους Τουρκοκύπριους, όλα τα παιχνίδια που αναπτύσσει είναι εξαπάτηση” μίλησε.

Τουρκία, “Η ομοσπονδία έληξε μετά τις διαπραγματεύσεις του Crans Montana” Λέγοντας ότι είπε, ο Οκτάι δήλωσε ότι ο ΟΗΕ 5 + θα έχει συνάντηση οράματος, ότι η ομοσπονδία δεν θα συζητηθεί σε αυτή τη συνάντηση και ότι ο Ερντογάν έθεσε το τελευταίο σημείο.

«Η Ομοσπονδία είναι πίσω»

Δηλώνοντας ότι δύο κράτη μπορούν τώρα να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ο Οκτάι τόνισε ότι η ομοσπονδία είναι πίσω και δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από μια λύση δύο κρατών. Ο Οκτάι σημείωσε ότι δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις που έγιναν στη βάση μιας ομοσπονδίας από το 1968.

Σχετικά με το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και των υδρογονανθράκων, Oktay, «Οι πόροι υδρογονανθράκων μπορούν να είναι παράγοντες ειρήνης, όχι σύγκρουσης. Κάναμε ξανά μια προσφορά για το πώς να μοιραστούμε τους υπάρχοντες πόρους εδώ. Αυτή η προσφορά που έγινε ως κυβέρνηση της ΤΔΒΚ εξακολουθεί να ισχύει. είπε.

“Αν θέλουν να δουν τους εισβολείς, θα πρέπει να κοιτάξουν στον καθρέφτη”

Υπενθυμίζοντας στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μικοτάκη ότι ο στρατηγικός στόχος εξωτερικής πολιτικής τους είναι να τερματίσουν τη λεγόμενη «τουρκική κατοχή» στο νησί, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι “Αντίληψη, κάτι άλλο, πραγματικότητα κάτι άλλο” ρητό, «Οι λόγοι του Έλληνα πρωθυπουργού και του προσώπου που εκπροσωπεί την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι στην πραγματικότητα αυτό που μιλούν κοιτάζοντας στον καθρέφτη. Αν θέλουν να δουν τους εισβολείς, θα πρέπει να κοιτάξουν στον καθρέφτη “ Μίλησε με τη φόρμα.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Κύπρου αποφάσισε ότι το άνοιγμα του Μάρας ότι η υποστήριξη της Τουρκίας για τον τερματισμό του εκφράζει τον Οκτάη, “Είναι καλό για τα ποντίκια να περπατούν όταν το Marash είναι κλειστό ή είναι καλύτερο για τα παιδιά να οδηγούν εκεί;” είπε.

Αντιπρόεδρος Fuat Oktay, «Το Marash δεν μπορεί να διατηρηθεί σε ερείπια. Θα μπορούσε να είναι και πάλι το μαργαριτάρι της Κύπρου. Όλοι επωφελούνται από αυτό. Θα συνεχιστεί η πρωτοβουλία Maraş. Τώρα, η Ελλάδα και η ελληνική πλευρά πρέπει να ξεχάσουν ότι ο Maraş είναι μια συμφωνία. Τελείωσε, σύντομα καλά ” είπε.

«Υπάρχει ανάγκη για πολιτική σταθερότητα στην ΤΔΒΚ»

Τονίζοντας την αναγκαιότητα πολιτικής σταθερότητας στη Βόρεια Κύπρο, Αντιπρόεδρος Oktay, “Κάθε μέρα σε ένα περιβάλλον όπου ορίζεται η επιλογή, τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα έργα είναι δύσκολο να εφαρμοστούν. Η ΤΔΒΚ χρειάζεται θετική ατζέντα και πολιτική σταθερότητα. Στέκεται στα πόδια τους ως Τουρκία, η οποία ανταγωνίζεται τον κόσμο για να δει την ΤΔΒΚ, τομέας TRNC θέλουμε να σηκωθούμε “ είπε.

«Θέλουμε να δούμε μια ΤΔΒΚ να στέκεται στα πόδια της και να ανταγωνίζεται τον κόσμο»

Ο Οκτάι δήλωσε ότι θέλει να δει μια Βόρεια Κύπρο που έχει ολοκληρώσει την υποδομή της με κάθε έννοια, μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να ανταγωνιστεί τον κόσμο, και δήλωσε ότι πρέπει να αναπτυχθούν τομείς εκτός από την εκπαίδευση και τον τουρισμό. Σημειώνοντας ότι η εκπαίδευση και ο τουρισμός είναι σημαντικοί πυλώνες της οικονομίας της Βόρειας Κύπρου, αλλά και οι δύο τομείς επηρεάστηκαν κατά την περίοδο της επιδημίας, Oktay, «Γι ‘αυτό τονίζουμε την ανάγκη διαφοροποίησης. Ο Πρόεδρος Τατάρ και η κυβέρνηση συμφωνούν μαζί μας και σε αυτό το θέμα. Μίλησε με τη φόρμα.

Τονίζοντας ότι ήρθαν στη Βόρεια Κύπρο με μια μεγάλη αντιπροσωπεία, Oktay, «Ξεκινάμε τη δουλειά μας για ψηφιακό μετασχηματισμό. Θα συζητήσουμε επίσης τον τουρισμό και την εθνική εκπαίδευση. Θα εργαστούμε σε πολλούς τομείς. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων είναι εδώ. Τώρα θέλουμε να κηρυχθεί αδελφός δήμος και να μην μείνει εκεί. Πρέπει να συζητηθούν τα αμοιβαία έργα “ είπε και συνέχισε ως εξής:

«Θέλουμε να επικεντρωθούμε σε έναν τομέα σε κάθε επίσκεψη. Τομέας, τομέας, θέλουμε να αρχίσουμε να αναπτύσσουμε την ΤΔΒΚ. Ένα από τα κεντρικά σημεία της επίσκεψής μας είναι η μεταφορά και η υποδομή. Αύριο, μετά τη συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών, θα αρχίσετε να βλέπετε ποιοι δρόμοι θα γίνουν. Θα δείτε περισσότερα από τον Υπουργό Μεταφορών και την ομάδα του εδώ. “

“Το δεύτερο σκέλος της επίσκεψής μας σχετίζεται με την ψηφιακή μετατροπή. Τα οφέλη της ψηφιακής μετατροπής από την ικανότητά της να παρέχει δημόσιες υπηρεσίες με έκκριση είναι εξαιρετικά σημαντικά. Επιτύχαμε σοβαρή πρόοδο στον τομέα αυτό στην Τουρκία. Καμία δημόσια υπηρεσία δεν ήταν εμπόδιο. Ο λόγος είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Έχουμε μεταφέρει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες σε ψηφιακά μέσα. Δεν απαιτείται ανθρώπινο στοιχείο Θέλουμε να μειώσουμε τη γραφειοκρατία σε μέρη. Το κάνουμε αυτό. Θέλαμε να αντικατοπτρίσουμε αυτήν την ευκολία στους αδελφούς μας στην ΤΔΒΚ. Υπήρχε μια τέτοια απαίτηση από την κυβέρνηση. “

«Θέλουμε να φέρουμε τα δημόσια πανεπιστήμια στην Τουρκία»

Δηλώνοντας ότι οι σπουδές για την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα διεξαχθούν επίσης στη Βόρεια Κύπρο, Oktay, “Πρέπει να είσαι ανταγωνιστικός στην εκπαίδευση” , είπε ότι ήταν σημαντικό οι φοιτητές να είναι απόφοιτοι του τόπου εργασίας, είπε ότι ήθελαν να φέρουν δημόσια πανεπιστήμια στην Τουρκία, τη Βόρεια Κύπρο.

Σημειώνοντας ότι θα διαμορφωθούν επίσης οι μελέτες σχετικά με το οικονομικό πρωτόκολλο, ο Οκτάι δήλωσε ότι ήρθαν στο νησί για ένα πολύ ολοκληρωμένο πρόγραμμα.

«Είναι δύσκολο να υλοποιηθούν έργα σε μια δομή με πολιτική αστάθεια»

Τονίζοντας τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας, ο Οκτάι συνέχισε τις δηλώσεις του ως εξής:

«Σε μια δομή όπου οι κυβερνήσεις αλλάζουν κάθε χρόνο, είναι δύσκολο να εφαρμοστούν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα έργα. Θέλουμε να δούμε την Τουρκία ως ΤΔΒΚ να στέκεται στα πόδια τους. Υπό αυτήν την έννοια, είναι εξαιρετικά σημαντικό να δημιουργηθεί ενότητα και αλληλεγγύη. Θέλουμε να δούμε την ΤΔΒΚ όπου συζητείται ο πραγματικός τομέας, τα έργα και οι επενδύσεις και όχι μια δομή όπου γίνονται εκλογές καθημερινά. Το γεγονός ότι τα μέσα ενημέρωσης είναι επίσης ενθαρρυντικά με αυτήν την έννοια είναι σημαντικό για το μέλλον της Κύπρου. Υπάρχει ανάγκη για θετική ατζέντα στην ΤΔΒΚ. Οι δρόμοι που ξεκίνησαν πριν από χρόνια δεν τελειώνουν, τα έργα παραμένουν στη μέση. Η πολιτική αστάθεια, μιλώντας συνεχώς για εκλογές, επηρεάζει τις μεταρρυθμίσεις … “

«Μην ανησυχείτε για τον εμβολιασμό, δεν θα αφήσουμε ποτέ την ΤΔΒΚ μόνη»

Ο Fuat Oktay χρησιμοποίησε τις ακόλουθες δηλώσεις σχετικά με το εμβόλιο:

“Εάν πηγαίνετε και σε ποιο στάδιο ο εμβολιασμός στην Τουρκία θα αντικατοπτρίζεται στην ΤΔΒΚ. Το εμβόλιο που έφτασε στην Τουρκία έχει αρχίσει να μεταδίδεται εδώ. Είναι περισσότερο ερχόμενο. Κανείς δεν πρέπει να καταληφθεί από μια ανησυχία. Φεύγουμε από την ΤΔΒΚ ποτέ μόνος.”

Source