«Αν και ταιριάζει καλά με τον εκτοπισμένο ηγέτη της Μιανμάρ, η Κίνα υποστηρίζει αυτή τη χώρα λόγω της μη παρέμβασης σε εσωτερικές υποθέσεις και στον οικονομικό διάδρομο»

Δρ. Σύμφωνα με τον Adıbelli, η Μιανμάρ συνηθίζει στα πραξικοπήματα. Υπενθυμίζοντας ότι η Aung San έλαβε Νόμπελ το 1991, αλλά κατηγορήθηκε για “γενοκτονία” σχετικά με τους Ροχίνγκια, ο Adıbelli είπε, “Η Δύση δεν ταιριάζει με πραξικοπήματα μόνο εάν δεν ταιριάζει με τα συμφέροντά της.” Σύμφωνα με την Adıbelli, παρόλο που έρχεται σε επαφή με τη γυναίκα ηγέτη, η Κίνα υποστηρίζει αυτή τη χώρα λόγω της αρχής της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις και του οικονομικού διαδρόμου.

Στη χώρα της Νοτίου Ασίας της Μιανμάρ, ο στρατός ανέτρεψε την κυρίαρχη κυβέρνηση της Εθνικής Δημοκρατικής Ένωσης, ισχυριζόμενος ότι έγινε χειραγώγηση των εκλογών του Νοεμβρίου. Ενώ η γυναίκα ηγέτης Aung San Suu Çii, η οποία είναι γνωστή για πράξεις πολιτικής ανυπακοής από τη δεκαετία του 1990 και είναι η de facto «ηγέτης» της χώρας, και ο Πρόεδρος Win Myint τέθηκαν υπό κράτηση, υποσχέθηκαν ότι η χώρα θα μετακινηθεί στο εκλογές μετά από ένα χρόνο. Οι ενέργειες κατά της διοίκησης της χούντας ξεκίνησαν σε πολλές πόλεις της Μιανμάρ.

Ενώ το δυτικό μπλοκ με επικεφαλής τις ΗΠΑ καταδίκασε το πραξικόπημα, η Κίνα, η οποία είχε μεγάλη επιρροή στη Μιανμάρ, κάλεσε τα μέρη να «λύσουν τα προβλήματά τους εντός του συνταγματικού πλαισίου». Η κυβέρνηση του Πεκίνου έχει επίσης καλές σχέσεις με τη γυναίκα ηγέτη Aung San Suu Chi. Από την άλλη πλευρά, η γυναίκα ηγέτης, η οποία έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1991 για τις πράξεις πολιτικής ανυπακοής του, κατηγορήθηκε για “γενοκτονία” από τη Δύση, και πάλι λόγω των ισχυρισμών που διατυπώθηκαν τα τελευταία χρόνια σχετικά με τους Ροχίνγκους μουσουλμάνους στη χώρα του με μια σύνθετη εθνοτική δομή.

Το πραξικόπημα στη Μιανμάρ αποκάλυψε τις οδυνηρές σχέσεις της Aung San Suu Çii με τη Δύση και τον ανταγωνισμό μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ στην περιοχή του Ινδικού Ειρηνικού, με τον ασιατικό εμπειρογνώμονα πολιτικής Dr Dumlupınar University. Μιλήσαμε με τον Barış Adıbelli.

«Η δημοκρατία είναι ασυνήθιστο για τη Μιανμάρ, όχι πραξικοπήματα»

Σύμφωνα με τον Adıbelli, η Μιανμάρ έχει μια χαοτική πολιτική ζωή, και ταυτόχρονα, πραξικοπήματα και στρατιωτικοί κανόνες είναι συνηθισμένοι στην πολιτική ζωή της χώρας. Λέγοντας ότι αυτό που είναι διαφορετικό για τη Μιανμάρ είναι η δημοκρατία, ο Adıbelli δήλωσε ότι ο λόγος για το πραξικόπημα στη χώρα ήταν ότι το κόμμα που υποστήριξε ο στρατός δεν έλαβε την επιθυμητή ψήφο στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο. Τονίζοντας ότι αυτό που είναι πιο σημαντικό από το πραξικόπημα στη Μιανμάρ είναι η γεωπολιτική θέση της χώρας, ο Adıbelli δήλωσε ότι η χώρα μπορεί να αποκτήσει τον έλεγχο στον Ινδικό Ωκεανό λόγω της τοποθεσίας της:

«Η Μιανμάρ έχει κληθεί με διαφορετικά ονόματα σε όλη την ιστορία. Ήταν η Βιρμανία όταν ήταν βρετανική αποικία. Στην πραγματικότητα, το γνωστό του όνομα σε αυτόν τον κόσμο. Επέστρεψε στη Μιανμάρ το 1989. Επειδή οι Γάλλοι ήταν κάποτε αποικιακή δύναμη στην περιοχή της Ινδοκίνας, το ονόμασαν επίσης Βιρμανία. Χρησιμοποιήθηκε επίσης το όνομα Βιρμανίας. Υπάρχει λοιπόν ένα τόσο ακατάστατο όνομα. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η πολιτική ζωή της Μιανμάρ. Κούπα και ειδικά στρατιωτική διοίκηση κ.λπ. Είναι στην πραγματικότητα μια συνήθης κατάσταση στην καθημερινή ζωή και την πολιτική ζωή στη Μιανμάρ. Δημοκρατία για τη Μιανμάρ, η οποία είναι ξένη και δεν ξεπερνά. Από την αρχή, ανέκαθεν αναφέρεται με στρατιωτικές διοικήσεις, χούντα ή πραξικοπήματα, οπότε είναι μια χώρα όπου υπάρχει μια τέτοια πολιτική ζωή. Η Κίνα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα χώρα. Το Σύνταγμα έχει εκχωρήσει το ένα τέταρτο του κοινοβουλίου στον στρατό και τις ένοπλες δυνάμεις. Με άλλα λόγια, ό, τι κι αν κερδίσει η Κίνα, το ένα τέταρτο των εδρών στο κοινοβούλιο δίνεται στον στρατό. Αυτό είναι στους πρώην στρατιώτες που καθορίζονται από τον στρατό. Τα Υπουργεία Άμυνας, Εσωτερικών και Συνοριακών Υποθέσεων είναι επίσης θέσεις που καταλαμβάνονται πάντα από στρατιωτική καταγωγή. Με άλλα λόγια, οι πολιτικές κυβερνήσεις δεν μπορούν να διορίσουν πολιτικό υπουργό εδώ. Αυτά διατίθενται επίσης στον στρατό. Η δικαιολογία για το πραξικόπημα είναι αυτό. Υπάρχει ένα κόμμα που υποστηρίζει ο στρατός. Όταν αυτό το κόμμα δεν λάβει την επιθυμητή ψήφο στις εκλογές του Νοεμβρίου, αυτό το πραξικόπημα βιώνεται αναπόφευκτα σήμερα. Στην πραγματικότητα, το ζήτημα είναι ότι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Μιανμάρ συνταξιοδοτείται φέτος και θα διοριστεί ως πρόεδρος από αυτό το κόμμα. Όταν το κόμμα με επικεφαλής τον Suu Çii κέρδισε αυτό, το υπόλοιπο έσπασε αυτόματα. Αφήνοντας το πραξικόπημα στη Μιανμάρ, υπάρχει κάτι πιο πολύτιμο από το πραξικόπημα. αυτή είναι η γεωπολιτική θέση της Μιανμάρ. Είναι ακριβώς στην άκρη του κόλπου της Βεγγάλης. Αναλύσαμε το ίδιο θέμα στην εφημερίδα Cumhuriyet το 2006, θα πω το ίδιο με τη δήλωση εκεί. Όποιος ελέγχει τη Μιανμάρ και κυβερνά τον κόλπο της Βεγγάλης. Κυριαρχεί επίσης στον κόλπο της Βεγγάλης και ελέγχει τον Ινδικό Ωκεανό. Ειδικά οι εμπορικές θαλάσσιες διαδρομές. Αυτή είναι η βάση της πολιτικής της Κίνας για το Μιανμάρ και τον Ινδικό Ωκεανό. Δεν πρόκειται μόνο για Belt and Road. Επιστρέφοντας 30 χρόνια, είναι πολιτική. “

“Η εξωτερική πολιτική της Κίνας δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, δεν κάνει τίποτα για να αποσταθεροποιήσει τη Μιανμάρ”

Ο Adıbelli δήλωσε ότι τα πολιτικά κινήματα στην περιοχή Indochina φέρουν τα ίχνη της παράδοσης που προέρχεται από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Αναφέροντας ότι η Κίνα θα υποστηρίξει τη χώρα λόγω του οικονομικού της διαδρόμου με τη Μιανμάρ, ο Αντίμπελι δήλωσε ότι η Κίνα και η Ρωσία θα αρνηθούν βέτο σε επενδύσεις από τον ΟΗΕ. Επισημαίνοντας ότι η Κίνα δεν θα κάνει τίποτα για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα, ο Adıbelli υπενθύμισε ότι η τρέχουσα εξωτερική πολιτική της Κίνας διαμορφώνεται από την αρχή της παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών. Υπενθυμίζοντας ότι οι σχέσεις ορφανού του Πεκίνου με την Aung San Suu Çii είναι επίσης πολύ καλές, ο Adıbelli τόνισε ότι οι δυτικές σχέσεις της γυναίκας ηγέτη έχουν καταστραφεί στο ζήτημα των Ροχίνγκια:

«Υπάρχει μια σημαντική γέφυρα κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο δρόμος της Βιρμανίας. Υπάρχει μια ιαπωνική εισβολή σε αυτήν την περιοχή σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα πράγματα αλλάζουν όταν αναφέρεται η Μιανμάρ. Ξεχάσαμε τη Βιρμανία. Ξεχάσαμε να είμαστε το προβάδισμα στην Ασία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στο κλίμα του Ψυχρού Πολέμου. Υπάρχει μια χώρα ακριβώς δίπλα της, Ταϊλάνδη. Υπήρξαν 13 στρατιωτικά πραξικοπήματα από το 1932 έως το 2014. Αυτή η περιοχή που ονομάζουμε Ινδοκίνα, δηλαδή Λάος, Καμπότζη, Μιανμάρ πάνω από την Ταϊλάνδη, ακόμη και Μπαγκλαντές πάνω από αυτήν. Επομένως, οι πολιτικές και στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν εδώ φέρουν τα ίχνη της παράδοσης που προέρχεται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Σήμερα, αναρωτιέμαι αν αυτό έχει συμβεί, υπάρχει πολλή συζήτηση για αυτό το θέμα. Η Κίνα είπε: «Όποιος είναι στη διοίκηση, αυτή είναι η εσωτερική υπόθεση της Μιανμάρ. Δεν παρεμβαίνουμε »είπε. Ωστόσο, Κινέζοι ειδικοί λένε «Αναρωτιέμαι αν θα μπορούσε να προκαλέσει πονοκέφαλο, στρατιωτική διοίκηση, χούντα». Οι σχέσεις της Κίνας με τη Μιανμάρ είχαν ήδη γίνει μέσω στρατιωτικού κανόνα. Η Κίνα δεν θα έχει πρόβλημα σε αυτό. Είναι η Κίνα πίσω από αυτό; Οι σχέσεις της Κίνας με το Suu Çii ήταν επίσης πολύ καλές. Ο Suu Çii υποστήριξε ακόμη και το Beltway. Η Κίνα υποστήριξε τη Μιανμάρ στο ζήτημα των Ροχίνγκια. Τώρα, η Κίνα λέει «Εάν υπάρχει απόφαση κυρώσεων για τη Μιανμάρ από τα Ηνωμένα Έθνη, θα την αρνηθούμε». Στο παρελθόν, η Ρωσία και η Κίνα είχαν πάντα βέτο στο Μιανμάρ. Υποστηρίζει λοιπόν τη Μιανμάρ. Επειδή υπάρχει ένας οικονομικός διάδρομος Κίνας-Μιανμάρ. Ξεκινά από τον κόλπο της Βεγγάλης και φτάνει μέχρι την επαρχία Γιουνάν, μία από τις πιο ευημερούσες πολιτείες της Κίνας. Δεν νομίζω ότι η Κίνα θα κάνει κάτι αποσταθεροποιητικό εδώ. Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε καλά την παραδοσιακή εξωτερική πολιτική της Κίνας. Η Κίνα δεν θα είναι ποτέ συμβαλλόμενο μέρος των εσωτερικών προβλημάτων των χωρών, των πολυμερών και των αρχαίων προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό είναι επίσης κάτι που συζητείται πολύ στην Τουρκία. Αν το κάνουμε αυτό, υποστηρίζει το Κυπριακό. Η Κίνα δεν υποστηρίζει το αριθ. Τι συμβαίνει όταν οι Ελληνοκύπριοι Τουρκία επειδή δεν υπάρχουν πλευρές. Η Κίνα έχει ένα τέτοιο χαρακτηριστικό. Ήταν από τη στρατιωτική πλευρά ή από τη δημοκρατία στη Μιανμάρ; Ο Suu Çii βγήκε όταν συζητήθηκε το ζήτημα των Ροχίνγκια σε αυτό το διεθνές ποινικό δικαστήριο και βρήκε τις πολιτικές της Μιανμάρ σωστές. Υπάρχουν ισχυρισμοί γενοκτονίας. Η Δύση ήταν σοκαρισμένος, απογοητευμένος. Οι γέφυρες μεταξύ Suu Çii και Δύσης ήταν εδώ. Είναι εδώ. “

«Η Δύση δεν ταιριάζει με πραξικοπήματα μόνο όταν δεν ταιριάζει με τα δικά της συμφέροντα»

Υπενθυμίζοντας ότι η Δύση δεν ταιριάζει με πραξικοπήματα μόνο όταν δεν συμπίπτει με τα δικά της συμφέροντα, ο Adıbelli επεσήμανε ότι η Δύση επικρίνει τη Μιανμάρ αλλά δεν ενεργεί εποικοδομητικά και επιβάλλει κυρώσεις:

«Υπήρχε ο γερουσιαστής McCain στην Αμερική, έχασε τη ζωή του. Ο Μακάιν έχει μια αξιολόγηση. Λέει, “Ρώτησαν για το συριακό ζήτημα,” Είναι αυτό το κίνημα σύμφωνο με τις αξίες μας, γιατί η Αμερική δεν παρεμβαίνει; ” Είπε ακριβώς αυτό: «Οι αξίες μας είναι τα συμφέροντά μας, τα συμφέροντά μας είναι οι αξίες μας». Αυτή είναι μια απίστευτη περίληψη της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Συνόψισε την Αμερική σε δύο πράγματα. Είπε ότι αυτός είναι ο δυτικός κόσμος. Οι τιμές είναι αυτό που ονομάζετε ενδιαφέροντά τους, αυτό που ονομάζετε ενδιαφέροντα είναι οι αξίες τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κοιτάζουν τώρα, μακρινές. Ο Μπάιντεν είπε κάτι αλλά μακρινό. Εάν το χτύπημα είναι ένα καλό χτύπημα ή το χτύπημα των παιδιών μας, τότε η Αμερική και η Δύση ταιριάζουν καλά με αυτή τη διοίκηση πραξικοπήματος. Παράδειγμα, βλ. 12 Σεπτεμβρίου. Η Αμερική και η Δύση δεν φαίνεται ότι τα πραξικοπήματα είναι αντιδημοκρατικά ή ενάντια στη δημοκρατία. Δυτικά ενδιαφέροντα για αυτούς. Η Aung San Suu Chi ήταν ο Νέλσον Μαντέλα της Ασίας. Ο πατέρας του είναι ο άνθρωπος που τον έσωσε από την ιαπωνική κατοχή. Πήγε με πραξικόπημα. Φαίνεται λοιπόν ότι η ίδια παράδοση τον επηρέασε εδώ. Στην πραγματικότητα, αν είχε αντισταθεί, η δημοκρατία θα μπορούσε να έρθει στη χώρα. Οι άνθρωποι στην πολιτική ζωή στη Μιανμάρ δεν ξέρουν τι είναι η δημοκρατία. Δεν υπάρχει λοιπόν υπουργείο εδώ, δεν υπάρχει πολιτική κυβέρνηση. Κάνετε ελιγμούς σε μια περιοχή ελιγμών που είναι ημι-μη στρατιωτική κυβέρνηση και που ορίζει η στρατιωτική διοίκηση στο παρασκήνιο. Επομένως, η Δύση πρέπει να σκεφτεί λίγο για αυτό το ζήτημα. Όταν ο Μπους επισκέφθηκε την Ινδία το 2006, επέκρινε τη Μιανμάρ. Ήταν η στιγμή με τη Βόρεια Κορέα. Με άλλα λόγια, η Δύση έχει επίσης διπλά πρότυπα, κάτι που δεν είναι σαφές τι κάνει. Επιβάλλουν σοβαρές κυρώσεις στη Μιανμάρ, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Αμερική. Υπάρχουν επίσης κριτικές, αλλά όχι εποικοδομητική δράση. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει οικονομική κίνηση.

«Η Ρωσία και η Κίνα γνωρίζουν την Ασία λόγω του παρελθόντος συνδέσμου τους»

Τονίζοντας ότι η Ασία είναι μια γεωγραφία που μπορεί να γίνει κατανοητή με τη δική της δυναμική, ο Adıbelli δήλωσε ότι η Δύση δεν μπορεί να καταλάβει την Ασία για αυτόν τον λόγο, αλλά η Ρωσία και η Κίνα γνωρίζουν καλά την περιοχή λόγω της προηγούμενης σχέσης τους. Σύμφωνα με τον Adıbelli, η Κίνα προσελκύει τις χώρες του ASEAN μία προς μία και για αυτούς τους λόγους η Κίνα είναι το σημαντικότερο εγγυητικό κράτος της Μιανμάρ. Σύμφωνα με τον Adıbelli, η Aung San Suu Çii, που δεν μπορούσε να αποδείξει την ηλικία του στη Δύση, έχει λήξει. Επισημαίνοντας ότι η τρέχουσα κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει κάνει σαφείς δηλώσεις για τη Μιανμάρ, ο Adıbelli υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Trump είναι πιο σαφής εναντίον της περιοχής του Ινδικού Ειρηνικού:

“Η Μιανμάρ είναι απίστευτα πολύτιμη όσον αφορά τη ζώνη Belt and Road. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης μια στρατηγική για τον Ινδικό Ειρηνικό. Επομένως, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν κατάλαβε τι ακριβώς να κάνει. Υπάρχει σεισμός στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Ασία, ειδικά στις χώρες της Ινδοκίνας. καθώς η Κίνα και η Ρωσία ήταν μαζί στο παρελθόν. Γνωρίζουν τις χώρες πολύ καλά. Αλλά όταν ο δυτικός κόσμος έρχεται να προσεγγίσει με βάση αυτές τις αξίες, δεν μπορεί να αναγνωρίσει την Ασία. Η Ασία είναι μια γεωγραφία που μπορεί να γίνει κατανοητή με τη δική της δυναμική. λόγια, δεν μπορείτε να ταιριάξετε αυτά τα μέρη σε συγκεκριμένα μοτίβα με δυτικά γυαλιά. Η Κίνα λέει «Η έννοια της δημοκρατίας είναι όπως καταλαβαίνουμε οι δυτικοί. Δεν καταλαβαίνουμε». Η Ασία έχει αρχίσει να αναδύεται ως μια πολυμερής χώρα σε αυτήν την κατανόηση της Κίνας. σιγά-σιγά μετατοπίζεται προς αυτήν την πλευρά. Σε αυτό το σημείο, η Κίνα είναι ο σημαντικότερος εγγυητής της Μιανμάρ. εμφανίστηκε σαν κράτος. Αποδείχθηκε ότι είπε «Είμαι κατά των κυρώσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». Πιθανώς η Ρωσία θα δηλώσει το ίδιο. Θα επιστρέψει ξανά η Aung San Suu Chii στη δημοκρατία; Το Suu Çii, νομίζω, καθυστερεί αργά. Η Aung San Suu Chii δεν μπορούσε να αποδείξει την ηλικία του στη Δύση. Αν κοιτάξετε την Ασία μέσα από τα μάτια της Δύσης, δεν θα δείτε κάποια πράγματα. Όταν κοιτάζετε λίγο περισσότερο τη δυναμική της Μιανμάρ, θα δείτε ότι δεν είναι τόσο εύκολο. Η πολιτική ζωή και η παράδοση είναι πολύ διαφορετικές. Η ζωή της Aung San Suu Chii πέρασε στη φυλακή, πολεμώντας εντελώς και υπό κατ ‘οίκον περιορισμό. Αυτό δεν είναι το σημερινό ζήτημα. Από το τέλος της δεκαετίας του ’80, έχει το βάρος του ονόματος του πατέρα του. Δίνεται πραγματικά ένα έδαφος για το Suu Çii, έτσι ώστε η Aung San Suu Çii να μπορεί να καταβάλει προσπάθειες για την επίτευξη αυτών των δημοκρατικών αξιών σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα; Η Μιανμάρ είναι μια κλειστή χώρα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω των απαγορεύσεων και της λογοκρισίας με τη στρατιωτική χούντα, δεν μπορούν να ληφθούν αξιόπιστες πληροφορίες. Καμία πληροφορία δεν θα είναι διαθέσιμη μετά από σήμερα. Καθώς θα συζητήσουμε περισσότερο το Μιανμάρ τις επόμενες μέρες. Δεν ξέρω πώς θα ανταποκριθεί η διοίκηση του Μπάιντεν. Αν ήταν Τραμπ, πώς θα απαντούσε; Ίσως αυτή ήταν η ερώτηση που πρέπει να τεθεί. Ήταν σαφές ότι ο Τραμπ θα απαντούσε πιο ξεκάθαρα από τον Μπάιντεν. Επειδή έδωσαν μεγάλη προσοχή στον Ινδικό Ειρηνικό. Ο Πομπέο θα πήγαινε και θα έκανε κάτι αμέσως. Αλλά σήμερα, ο Μπάιντεν λέει κάτι με το άκρο του στόματος, αλλά δεν είναι σαφές τι ακριβώς. Πιθανότατα θα ασχοληθούν πολύ με την εσωτερική πολιτική της Αμερικής τώρα. Θα περιμένουμε και θα δούμε. “

.Source