Αξίωση ανταλλαγής flash στην Κύπρο: Σε αντάλλαγμα για το άνοιγμα της Varosha υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ …

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Αξίωση ανταλλαγής flash στην Κύπρο: Σε αντάλλαγμα για το άνοιγμα της Varosha υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ ...

Σύμφωνα με ισχυρισμούς, η Κυπριακή Δημοκρατία, η ΤΔΒΚ αντί της Βαρόσα υπό την εποπτεία του ΟΗΕ σε αντάλλαγμα για το άνοιγμα της Τουρκίας, θα προτείνει το άνοιγμα του Αεροδρομίου Ερτσάν σε διεθνείς πτήσεις.

Σύμφωνα με τα νέα του Νικολάου Στέλια από την Gazete Duvar. Το «κλειστό» Varosha, το οποίο έκλεισε από το καλοκαίρι του 1974 στην Κύπρο, μερικά από τα οποία άνοιξαν μονομερώς από την τουρκοκυπριακή πλευρά και όπου οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν μερικώς σε ορισμένες ώρες από τον Οκτώβριο, συνεχίζει να σηματοδοτεί το έτος 2020. Αναφέρθηκε ότι η Δημοκρατία της Νότιας Κύπρου αξιολόγησε την πρόταση για άνοιγμα του Αεροδρομίου Ercan υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών σε αντάλλαγμα για το άνοιγμα της Varosha υπό την εποπτεία του ΟΗΕ.

Ρήτρα «ΟΗΕ αντί τουρκικής διοίκησης»

Σύμφωνα με αυτόν τον ισχυρισμό, που μέχρι τώρα δεν έχει απορριφθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά, το σχέδιο ανοίγματος του αεροδρομίου Ercan σε διεθνείς πτήσεις υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη με αντάλλαγμα το άνοιγμα της Βαρόσα στους πρώην κατοίκους της υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο του σχεδίου της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία συνδέει την Τουρκία και την ΤΔΒΚ που βρίσκεται σε εξέλιξη την κατασκευή νέου αεροδρομίου Ercan, η Λάρνακα και η Πάφος Havalimanları’yl μαζί με την Κύπρο θα έχουν την κατάσταση ενός τρίτου αεροδρομίου στον κόσμο. Η ελληνική πλευρά ετοιμάζεται να φέρει το σχέδιο στην ημερήσια διάταξη, υπό την προϋπόθεση ότι ο Maraş είναι ανοιχτός για μη στρατιωτική χρήση υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ αντί της τουρκικής διοίκησης.

«ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΩΝ»

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα νότια της Λευκωσίας, η ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη εργάστηκε σκληρά για αυτό το σχέδιο, εξετάζοντας τεχνικές λεπτομέρειες, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση. Το ζήτημα του ανοίγματος της Ercan σε διεθνείς πτήσεις αντιμετωπίζεται ειδικά στο πλαίσιο της γραμμής FIR (περιοχή πληροφοριών πτήσεων), η οποία είναι ένα περίπλοκο ζήτημα στην Κύπρο.

POSTASI ΚΥΠΡΟΥ: TRNC REJECTED, MARAŞ ΕΙΝΑΙ ΩΣ ΦΥΣΙΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Η εφημερίδα της ΤΔΒΚ, Kıbrıs Postası, μοιράστηκε τις πληροφορίες ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά απέρριψε αυτή την προσφορά επειδή δεν ήθελε να παραδώσει τη Βαρόσα στη διοίκηση του ΟΗΕ. Στο άρθρο, σχολιάστηκε ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά θεωρεί το καθεστώς του Βαρόσα ως ανοιχτό και όχι κλειστό», επομένως, το αναφέρει μαζί με θέματα φυσικού αερίου ως προς τη σημασία και το θεωρεί ως ατού για το αέριο.

Πηγές στο βόρειο τμήμα του νησιού ανέφεραν ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επικεντρώνει την προσοχή της στην άτυπη σύνοδο κορυφής και στην έκφραση της αρχής της «ίσης κυριαρχίας».

Source