Αξιολόγηση της Επιτροπής Ειρήνης του 2020 για την Τουρκία

Η Τουρκική Επιτροπή Ειρήνης εξέδωσε αξιολόγηση του έτους 2020. Η δήλωση με τίτλο “Η πανδημία έκανε την πείνα της ανθρωπότητας για ειρήνη και ισότητα ακόμη πιο εμφανής”, ανέφερε επίσης την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού.

Η πλήρης εξήγηση έχει ως εξής:

«Καθώς αφήνουμε το 2020 πίσω, έχουμε δει ότι η ανθρωπότητα απέχει πολύ από την ειρήνη σε αυτό το δύσκολο έτος. Το 2020, το οποίο είναι εξαιρετικό έτος για ολόκληρο τον κόσμο, έχει αναμφίβολα καθορίσει τις εξαιρετικές συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία. Από την άλλη πλευρά, η πανδημία έκανε την πείνα της ανθρωπότητας για ειρήνη και ισότητα ακόμη πιο έντονη. .

 • Ακόμη και σε αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες, η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού συνεχίστηκε καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους. Καθώς οι λαοί σε όλο τον κόσμο παλεύονταν με ασθένειες, οι ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές δραστηριότητες συνεχίστηκαν στη συνήθη πορεία τους. Υπήρξαν δυσκολίες στην καταπολέμηση της επιδημίας σε χώρες όπως η Βενεζουέλα και το Ιράν, οι οποίες υπόκεινται σε εμπάργκο.
 • Σε αυτήν την εικόνα, η σοσιαλιστική Κούβα κατάφερε και πάλι να είναι η υπερηφάνεια του κόσμου. Η ταξιαρχία Henry Reeve, αποτελούμενη από επαγγελματίες του τομέα της υγείας, έσπευσε να βοηθήσει χώρες που βρίσκονταν σε δύσκολη κατάσταση ενόψει της επιδημίας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Περισσότεροι από 3700 ταξιαρχικοί εργαζόμενοι συμμετείχαν στον αγώνα κατά της νόσου σε 39 χώρες. Η προσπάθεια της Κούβας είχε ιστορικό νόημα σε ένα περιβάλλον όπου τα μέσα καταπολέμησης των ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, ήταν στα χέρια των κεφαλαιακών τάξεων και το κίνητρο κέρδους ήταν κυρίαρχο ακόμη και σε αυτόν τον τομέα. Η Τουρκία είναι επίσης μέλος της Επιτροπής Ειρήνης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων από άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο με πολλές οργανώσεις, αυτές οι προσπάθειες, έτσι ώστε η ταξιαρχία Henry Reeve, διορίστηκε στο βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Ο αποκλεισμός των ΗΠΑ στην Κούβα συνεχίζεται.
 • Παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την πανδημία, οι περισσότερες χώρες συνέχισαν να διαθέτουν σημαντικά μερίδια από τους προϋπολογισμούς τους για εξοπλισμό. Οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως έχουν φτάσει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Περισσότερο από το ένα τρίτο αυτού του τεράστιου ποσού είναι οι δαπάνες των ΗΠΑ.
 • Κατά το 2020, ένα σημαντικό μέρος των στρατιωτικών δαπανών συνέχισε να αφιερώνεται στον αγώνα όπλων. Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, τα οποία έχουν λάβει περισσότερο βάρος τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει όλο και πιο εξελιγμένα. Οι υπερηχητικοί πύραυλοι ήταν ο νεότερος τύπος όπλου που έπληξε τις ειδήσεις περισσότερο κατά τη διάρκεια του έτους. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ ειδικότερα επιτάχυναν τον υπερηχητικό αγώνα όπλων. Πληροφορίες όπως το στάδιο ανάπτυξης αυτών των όπλων και τι είδους χαρακτηριστικά έχουν μοιραστεί από τα πιο έγκυρα στόματα και των δύο χωρών.
 • Η εξερεύνηση του διαστήματος επιταχύνθηκε επίσης, έχοντας κατά νου τις στρατιωτικές ανησυχίες. Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ για λίγο άρχισαν να παράγουν συγκεκριμένα προϊόντα (ειδικά με το έργο SpaceX) το 2020. Η Διαστημική Δύναμη, την οποία ίδρυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη του 2019 ως μέρος των Ενόπλων Δυνάμεων, άρχισε να λειτουργεί. Μαζί με τις ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα επιτάχυναν τις διαστημικές τους μελέτες.
 • Ο ιμπεριαλισμός συνέχισε να τροφοδοτεί την ένταση όλο το χρόνο. Οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει τις πολιτικές επιθέσεις κατά της Κίνας κάνοντας ακόμη και το υλικό του κοροναϊού. Αυτή η χώρα συνέχισε να τοποθετείται ως ο κύριος εχθρός από τις ΗΠΑ. Μια παρόμοια επιθετικότητα συνεχίστηκε κατά της Ρωσίας. Ορισμένες χώρες όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα είχαν επίσης το μερίδιό τους σε αυτήν την επίθεση.
 • Στη Βενεζουέλα, ένα νέο προστέθηκε στις ατελείωτες προσπάθειες πραξικοπήματος. Η συνωμοσία μισθοφόρων των ΗΠΑ για δολοφονία του Προέδρου Maduro αποκαλύφθηκε από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Ο οικονομικός αποκλεισμός στη χώρα συνεχίζεται με πλήρη ταχύτητα και η οικονομία της χώρας επηρεάζεται αρνητικά. Οι ΗΠΑ και οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης συνεχίζουν να αναγνωρίζουν τον Guaidó, τη μαριονέτα του ιμπεριαλισμού, αντί της κυβέρνησης Maduro που επέλεξε ο λαός.
 • Το παλαιστινιακό πρόβλημα έχει αποκτήσει μια νέα διάσταση με τη διαδικασία που ονομάζεται “Deal of the Century” υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Η προτεραιότητα που δίνεται από το κράτος του Ισραήλ σε παράνομους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη συνεχίζεται. Από την άλλη πλευρά, η ισραηλινή κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει το χέρι της στο ζήτημα της Παλαιστίνης λαμβάνοντας μέτρα «εξομάλυνσης» με ορισμένα αραβικά κράτη με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Παρατηρείται ότι οι χώρες του Κόλπου έχουν υιοθετήσει μια στάση που απομονώνει την Παλαιστίνη.
 • Ένα από τα συγκεκριμένα αποτελέσματα αυτού ήταν η εμπειρία του Μαρόκου. Αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας κανονικοποίησης μεταξύ Ισραήλ και Μαρόκου, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι αναγνώρισε την κυριαρχία του Μαρόκου στη Δυτική Σαχάρα. Όπως είναι γνωστό, τα περισσότερα εδάφη της Αραβικής Λαϊκής Δημοκρατίας της Σαχάρας, η οποία ιδρύθηκε το 1976 στην περιοχή που είναι γνωστή ως Δυτική Σαχάρα, έχουν καταληφθεί από το Μαρόκο για πολλά χρόνια και το Μαρόκο διεκδικεί δικαιώματα σε αυτά τα εδάφη. Τον Νοέμβριο του 2020, το Μαρόκο έκανε ένα νέο βήμα ξεκινώντας στρατιωτική δράση στην περιοχή. Παρόλο που οι λαοί της περιοχής προσπαθούν να ανταποκριθούν με τη δική τους δύναμη, η αναγνώριση του Ισραήλ από τον ισχυρισμό του Μαρόκου για κυριαρχία σημαίνει ένα νέο πλήγμα στον νόμιμο αγώνα του λαού της Δυτικής Σαχάρας.
 • Τα προβλήματα στη λαχτάρα της Μέσης Ανατολής για ειρήνη συνεχίστηκαν καθ ‘όλη τη διάρκεια του 2020. Η κατάσταση ότι ένα μέρος της συριακής επικράτειας βρίσκεται υπό την κατοχή ξένων δυνάμεων και ότι οι πετρελαϊκοί πόροι της χώρας βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο του ιμπεριαλισμού δεν έχει αλλάξει.
 • Η θέση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στο Ιράκ τείνει να κινηθεί σε μια νέα φάση. Τον περασμένο Ιανουάριο, το ιρακινό κοινοβούλιο αποφάσισε να αποσύρει ξένα στρατεύματα από τη χώρα. Αν και η κυβέρνηση των ΗΠΑ δήλωσε για πρώτη φορά ότι δεν θα ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα, τα αμερικανικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται εν μέρει από τη χώρα τον Μάρτιο. Ωστόσο, η πλήρης ανάκληση δεν έχει συμβεί ακόμη. Πρόσφατα, η ιρακινή κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση ζήτησε από τα στρατεύματα των ΗΠΑ να εγκατασταθούν στα σύνορα της Συρίας. Είναι προφανές ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να παραμένουν στην περιοχή.
 • Στην Υεμένη, ένα άλλο πεδίο μάχης της Μέσης Ανατολής, η λύση φαίνεται πάλι μακρινή. Η άμεση συμμετοχή ορισμένων ηθοποιών, ιδίως της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, προκαλεί τη συνέχιση του πολέμου και μεγάλο αριθμό θυμάτων, καθώς και τον κατακερματισμό της χώρας. Μόνο το 2020, υπήρχαν σχεδόν 20 χιλιάδες θύματα στην Υεμένη. Αυτός ο αριθμός είναι η υψηλότερη απώλεια ατυχημάτων το 2020 μετά το Αφγανιστάν.
 • Μια περαιτέρω σύγχυση για την άμεση γειτνίαση με την Τουρκία, τον Καύκασο, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τη γύρω περιοχή ήταν ένας βραχυπρόθεσμος πόλεμος. Ως αποτέλεσμα αυτού του πολέμου, η Αρμενία συμφώνησε να αποσυρθεί από τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν που είχε καταλάβει για σχεδόν 30 χρόνια. Η κατάπαυση του πυρός, η οποία κηρύχθηκε μετά τον πόλεμο στον οποίο χάθηκαν σχεδόν 7.000 ζωές, συνεχίζεται. Ωστόσο, είναι σαφές ότι απαιτείται σοβαρός χρόνος και προσπάθεια για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μια περίπλοκη περιοχή που παραμένει υπό την επιρροή άλλων δυνάμεων της περιοχής. Η σκιά του ιμπεριαλισμού πέφτει επίσης σε αυτήν την περιοχή.
 • Η κατάπαυση του πυρός, η οποία κηρύχθηκε πριν από λίγο μεταξύ των αντιμαχόμενων κομμάτων στη Λιβύη, συνεχίζεται για τώρα. Από την άλλη πλευρά, βαθιές διαφωνίες και παρεμβάσεις ξένων δυνάμεων στη χώρα αποκαλύπτουν ότι η λύση του προβλήματος δεν θα είναι εύκολη.
 • Αν και η τεταμένη διαδικασία που ξεκίνησε για τους φυσικούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, το πρόβλημα δεν έχει εξαφανιστεί. Ενώ οι διαφορές απόψεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι ιμπεριαλιστικός θεσμός, και τα συμφέροντα των πολυεθνικών μονοπωλίων, παραμένουν αποφασιστικές για ολόκληρο το ζήτημα, η νομική βάση των προβλημάτων της Κύπρου και του Αιγαίου για δεκαετίες συνεχίζεται. που υπάρχει στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο, και παρόλο που προήλθε από φυσικές πηγές στην τάση που βρίσκεται σε ένα ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο, η Τουρκία συνεχίζει να συμμετέχει στην καπιταλιστική τάξη.
 • Το γεγονός ότι ο ιμπεριαλισμός στράφηκε περισσότερο προς την Ασία ενόψει της ισχυρότητας της Κίνας είχε και τις συνέπειές του το 2020. Οι διαφορές που υπήρχαν στις θάλασσες γύρω από την Κίνα έχουν αναφερθεί περαιτέρω από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το αμερικανικό ναυτικό κατά καιρούς αύξησε την παρουσία του στην περιοχή. Το 2020, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, σύμμαχοι του ιμπεριαλισμού, συμμετείχαν περισσότερο στους εμπορικούς πολέμους μεταξύ των δυτικών χωρών και της Κίνας που έχουν ενταθεί εδώ και αρκετό καιρό. Επίσης το 2020, η Ταϊβάν, η οποία δεν είναι μέλος του ΟΗΕ και δεν αναγνωρίζεται από πολλές χώρες του κόσμου, έχει γίνει μια πιο σημαντική κάρτα ατού του ιμπεριαλισμού προς την Κίνα.
 • Ενώ η αναταραχή και οι ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές δυνάμεις συνέχισαν να υφίστανται, οι σφαγές αμάχων και άλλων εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από αυστραλιανά και καναδικά στρατεύματα στη χώρα έχουν τεκμηριωθεί με νέα στοιχεία. Ενώ τα αμερικανικά στρατεύματα αποσύρονται εν μέρει από αυτήν τη χώρα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν θα αποσύρουν πλήρως τις δυνάμεις τους. Το 2020, η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων (περίπου 20 χιλιάδες) λόγω του πολέμου ήταν το Αφγανιστάν.
 • Η ένταση συνεχίζεται στο Κασμίρ, το οποίο είναι η πηγή ενός από τα μεγάλα προβλήματα που αποτρέπουν την ειρήνη στην Ασία. Όπως είναι γνωστό, η Ινδία και το Πακιστάν βρίσκονται σε σύγκρουση για κυριαρχικά δικαιώματα σε αυτήν την περιοχή εδώ και πολλά χρόνια. Το 2020, η απώλεια ζωών στο Κασμίρ αναφέρθηκε ότι ξεπέρασε τις 700.
 • Μετά τη δήλωση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν ότι «το ΝΑΤΟ είναι νεκρό εγκεφάλου» το 2019, το σχέδιο μεταρρύθμισης της συμμαχίας «ΝΑΤΟ 2030», που εκπονήθηκε από μια ομάδα «σοφών», παρουσιάστηκε στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών. Στο επόμενο στάδιο, το σχέδιο αναμένεται να υποβληθεί στη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών του ΝΑΤΟ το 2021. Αν και αναφέρεται στην έκθεση ότι η Ρωσία θα είναι ο κύριος εχθρός της συμμαχίας τα επόμενα 10 χρόνια, προτείνεται ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να επικεντρωθεί στην Κίνα και τη στρατιωτική άνοδο της. Αναφέρεται ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν στενότεροι δεσμοί με χώρες όπως η Αυστραλία, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ ενάντια στην Κίνα, και να επικεντρωθεί στις διαστημικές μελέτες της Κίνας. Η έκθεση των 67 σελίδων υποστηρίζει ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο «μεγαλύτερου παίκτη στη διεθνή τάξη» και αναφέρει ότι «το ΝΑΤΟ πρέπει να προσαρμοστεί για να καλύψει τις ανάγκες ενός πιο απαιτητικού στρατηγικού περιβάλλοντος που χαρακτηρίζεται από την επιστροφή του συστημικού ανταγωνισμού από τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας και την άνοδο της Κίνας». .
 • Από την άλλη πλευρά, μία από τις πιο εντυπωσιακές εξελίξεις του 2020 ήταν ότι οι άνθρωποι σε πολλές χώρες βγήκαν στους δρόμους και εξέφρασαν τις απαιτήσεις τους για κοινωνική δικαιοσύνη. Ειδικά στις ΗΠΑ, οι διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν μετά τη βίαιη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία έφτασαν σε απρόσμενες διαστάσεις. Αυτές οι διαμαρτυρίες, οι οποίες εξαπλώθηκαν σε άλλες χώρες, μαζί με τις απεργίες που έκαναν για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων σε διάφορες χώρες, ειδικά στην Ινδία, που ήταν η σκηνή της μεγαλύτερης απεργίας στην ιστορία, έδειξαν για άλλη μια φορά πόσο ζωτικής σημασίας είναι η κοινωνική δικαιοσύνη σε έναν κόσμο όπου οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί και ότι η ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη .

Ελπίζοντας ότι το 2021 θα φέρει την ανθρωπότητα ένα βήμα πιο κοντά στην ειρήνη… “

.Source