Αξιωματούχος της ΕΕ αναφέρει ότι το Dendia-av avusoglu ανταποκρίνεται σε ένα θετικό βήμα προς τη σταθερότητα στην περιοχή της Μεσογείου

Ένα θετικό βήμα περιγράφηκε από έναν αξιωματούχο της κοινότητας στη χθεσινή συνάντηση του Dendya-avusoglu, ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες σχετικά με την επικείμενη τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (FAC-SEY) που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα.

Κατεβάστε το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ IM ΚΥΠΡΟΥ. ΕΔΩ Android για Android և ΕΔΩ για iOS

Ο αξιωματούχος της κοινότητας είπε ότι η συνάντηση ήταν ένα θετικό βήμα προς την κλιμάκωση και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σημειώνοντας ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος εργάζεται επί του θέματος για ένα χρόνο.

Η τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών θα ξεκινήσει στις 9.30 π.μ. και θα τελειώσει στις 13.30 μ.μ. τοπική ώρα στις Βρυξέλλες, ακολουθούμενη από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας και αναμένεται συνέντευξη τύπου μετά τις 3.30 μ.μ.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της κοινότητας, η ημερήσια διάταξη μειώθηκε λόγω της τηλεδιάσκεψης. Τα δύο κύρια θέματα θα είναι η Αιθιοπία και η Ουκρανία.

Όσον αφορά την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Josep Borrell, θα συζητηθεί η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που δημιουργείται από την πρόσληψη ρωσικών στρατευμάτων. Προς το παρόν, ωστόσο, η δυνατότητα προετοιμασίας νέων κυρώσεων δεν εξετάζεται, τουλάχιστον τη Δευτέρα, όπως εξήγησε ένας κοινοτικός αξιωματούχος.

Οι σημερινοί υπουργοί θα συζητήσουν το ζήτημα της Γεωργίας, όπου επικρατεί πολιτική αναταραχή. Ο αξιωματούχος της ΕΕ τόνισε ότι η ΕΕ προσπαθεί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη διαμεσολάβηση της εσωτερικής πολιτικής κρίσης. Σημείωσε ότι η διαμεσολάβηση συνεχίζεται, καθώς και η κρίση. “Μιλάμε με όλους τους πιθανούς ήρωες”, είπε. “Οι σχέσεις με την ΕΕ είναι πολύ σημαντικές”, είπε, προσθέτοντας ότι η Γεωργία είναι πιθανό μέλος της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Η ΕΕ θα συζητήσει επίσης πώς θα βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης στη βόρεια Μοζαμβίκη. “Σκεφτόμαστε διαφορετικούς τρόπους βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής αλλά όχι στρατιωτικών εργαλείων”, είπε.

Όσον αφορά τη Μιανμάρ, ο αξιωματούχος τόνισε ότι η ΕΕ παρακολουθεί στενά τα θύματα των εξεγερμένων και στρατιωτικών επιχειρήσεων. Υπενθύμισε ότι η ΕΕ είχε επιβάλει κυρώσεις σε βασικά μέλη της χούντας εκεί και ότι αναμενόταν απόφαση για βασικές οικονομικές οντότητες για τη χούντα, η οποία δεν είχε ακόμη εγκριθεί.

Αναφέρθηκε στη σύνοδο κορυφής με την Ινδία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Πόρτο στις 8 Μαΐου, ως στιγμή για τις σχέσεις με “αυτήν την τεράστια, ισχυρή χώρα”.

Όπως εξήγησε, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Borrell θα παρουσιάσει τις εξελίξεις από τη Βιέννη στο Ιράν.

Όσον αφορά τη σοβαρή κρίση της Αιθιοπίας στη βόρεια Αιθιοπία, ο αξιωματούχος σημείωσε τη βίαιη σύγκρουση, τη δεύτερη αποστολή της αντιπροσωπείας της ΕΕ, την έκκληση για κατάπαυση του πυρός, τη βελτίωση της κατάστασης ασφαλείας στο Τιγκράι και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την Αιθιοπία ության για το μέλλον της Αιθιοπίας.

Source