Αξιωματούχος του ΠΟΥ απορρίπτει την υπόθεση διαρροής εργαστηρίου Covid

Ο επικεφαλής της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην πόλη Wuhan της κεντρικής Κίνας που διερευνά την προέλευση του COVID-19 δήλωσε την Τρίτη ότι η μετάδοση του ιού από την ψυχρή αλυσίδα είναι μια πιθανότητα και δικαιολογεί περαιτέρω έρευνα.

Η «κρύα αλυσίδα» αναφέρεται στη μεταφορά και εμπορία κατεψυγμένων τροφίμων. Η Κίνα έχει προωθήσει την ιδέα ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από κατεψυγμένα τρόφιμα και έχει επανειλημμένα ανακοινώσει ευρήματα ιχνών κοραναϊού σε εισαγόμενες συσκευασίες τροφίμων.

Ωστόσο, ο Peter Ben Embarek, ειδικός του ΠΟΥ στον τομέα των ασθενειών των ζώων, ο οποίος ηγείται της ανεξάρτητης ομάδας εμπειρογνωμόνων, δήλωσε επίσης ότι η έρευνα που διεξήχθη από την ομάδα στο Γουχάν σχεδόν ένα μήνα δεν άλλαξε δραματικά την εικόνα της επιδημίας.

«Γνωρίζουμε ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε συνθήκες που βρίσκονται σε αυτά τα κρύα, παγωμένα περιβάλλοντα, αλλά δεν καταλαβαίνουμε πραγματικά αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο» ή υπό ποιες συνθήκες, είπε στην ενημέρωση.

Ο Embarek είπε ότι θα άξιζε να διερευνήσουμε εάν ένα κατεψυγμένο άγριο ζώο σε μια αγορά με τις κατάλληλες συνθήκες θα μπορούσε να ευνοήσει την ταχεία εξάπλωση του ιού.

Είπε ότι η εργασία για τον εντοπισμό της προέλευσης του κοροναϊού δείχνει μια φυσική δεξαμενή σε νυχτερίδες, αλλά είναι απίθανο να βρισκόταν στο Γουχάν, την πόλη όπου η επιδημία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019.

Είπε επίσης ότι οι ερευνητές εξέτασαν εάν ο ιός κυκλοφόρησε νωρίτερα από την πρώτη σκέψη και ότι πρέπει να βρεθούν δείγματα αίματος για να διεξαγάγουν περαιτέρω έρευνα.

ΑΛΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

Η πιθανότητα διαρροής του ιού από ένα εργαστήριο – μια άλλη υπόθεση – ήταν εξαιρετικά απίθανο και δεν απαιτούσε περαιτέρω μελέτη, δήλωσε ο Embarek στην ενημέρωση.

Η ομάδα έφτασε στο Γουχάν στις 14 Ιανουαρίου και μετά από δύο εβδομάδες καραντίνας, επισκέφθηκε σημαντικούς ιστότοπους όπως η αγορά θαλασσινών Χουάν, τη θέση του πρώτου γνωστού συμπλέγματος λοιμώξεων, καθώς και το Ινστιτούτο ιολογίας του Γουχάν, το οποίο έχει εμπλακεί σε κοροναϊούς έρευνα.

Τα μέλη της ομάδας προσπάθησαν να περιορίσουν τις προσδοκίες για την αποστολή, με τον ζωολόγο Peter Daszak να λέει στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι ένας από τους στόχους τους ήταν να «προσδιορίσουν τα επόμενα βήματα για να καλύψουν τα κενά».

Ένα άλλο μέλος της ομάδας, εμπειρογνώμονας για τις μολυσματικές ασθένειες, Dominic Dwyer, είπε ότι θα χρειαστούν πιθανώς χρόνια για να κατανοήσουμε πλήρως την προέλευση του COVID-19.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι η Κίνα έπρεπε να είναι πιο ανοιχτή όσον αφορά την ανταλλαγή δεδομένων και δειγμάτων καθώς και την πρόσβαση σε ασθενείς, ιατρικό προσωπικό και εργαστήριο εργαζόμενοι. Το Πεκίνο κατηγόρησε στη συνέχεια την Ουάσινγκτον ότι πολιτικοποίησε μια επιστημονική αποστολή.

Source