Απαιτούνται επενδύσεις για τη μείωση των ποσοστών θανάτου του καρκίνου του παγκρέατος στην Ευρώπη

Οι ερευνητές κάλεσαν τους ευρωπαίους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να διαθέσουν επαρκείς πόρους για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος, μιας ασθένειας που είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρα και όπου έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος τα τελευταία 40 χρόνια.

Στις τελευταίες προβλέψεις για θανάτους από καρκίνο στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο για το 2021, που δημοσιεύτηκε στο κορυφαίο περιοδικό για τον καρκίνο Χρονικά της Ογκολογίας [1], ερευνητές με επικεφαλής τον Carlo La Vecchia (MD), καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου (Ιταλία), λένε ότι τα ποσοστά θανάτου του παγκρέατος προβλέπεται να παραμείνουν σχεδόν σταθερά για τους άνδρες, αλλά συνεχίζουν να αυξάνονται στις γυναίκες στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι 42.300 και 5.000 άνδρες στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο αντίστοιχα θα πεθάνουν από καρκίνο του παγκρέατος έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Μετά την προσαρμογή για τις διαφορές στην κατανομή ηλικίας στον πληθυσμό, το τυποποιημένο ποσοστό ηλικίας (ASR) των θανάτων στους άνδρες θα είναι οκτώ ανά 100.000 και 6,5 ανά 100.000 στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο αντίστοιχα φέτος [2]. Αυτό αντιπροσωπεύει μείωση 0,8% στα ποσοστά θανάτου από το 2015. Μεταξύ των γυναικών, έξι ανά 100.000 προβλέπεται να πεθάνουν από την ασθένεια στην ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 0,6% από το 2015. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πέντε γυναίκες ανά 100.000 προβλέπεται να πεθάνουν, αντιπροσωπεύοντας μείωση κατά 4% του ποσοστού θανάτων.

Αντίθετα, οι ερευνητές προβλέπουν ότι σε εννέα στους δέκα από τους άλλους μεγάλους καρκίνους τα ποσοστά θανάτου θα μειωθούν κατά 7% στους άνδρες και 5% στις γυναίκες μεταξύ του 2015 και του 2021 στις περισσότερες χώρες της ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο καθηγητής La Vecchia δήλωσε: «Μεταξύ των σημαντικότερων καρκίνων, ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ο τέταρτος πιο κοινός και παραμένει ο μόνος που δεν εμφανίζει συνολική πτώση των ποσοστών θανάτου τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στην Ευρώπη και στα δύο φύλα. Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να παρέχουν επαρκείς πόρους για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη διαχείριση του καρκίνου του παγκρέατος, προκειμένου να βελτιωθούν αυτές οι τάσεις στο εγγύς μέλλον.

«Εάν ο καρκίνος ανιχνευθεί νωρίς, είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστεί επιτυχώς, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν προχωρήσει μέχρι τη στιγμή της διάγνωσης. Η αποφυγή του καπνίσματος και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ο έλεγχος του βάρους και, ως εκ τούτου, ο διαβήτης είναι οι κύριοι τρόποι που γνωρίζουμε να βοηθήσουμε στην πρόληψη της νόσου, αλλά αντιπροσωπεύουν μόνο ένα ποσοστό περιπτώσεων. Νέα, στοχευμένα φάρμακα οδηγούν σε κάποια βελτίωση στη θεραπεία, αλλά είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί η πιθανή επίδρασή τους προς το παρόν. “

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο στα κράτη μέλη της ΕΕ των 27 [3] στο σύνολό του και πρόσθεσε το Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να είναι σε θέση να συγκρίνει με τα προηγούμενα χρόνια, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ακόμη μέλος της ΕΕ. Εξέτασαν επίσης τις έξι πιο πυκνοκατοικημένες χώρες – τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο – για όλους τους καρκίνους και, ατομικά, για το στομάχι, τα έντερα, το πάγκρεας, τον πνεύμονα, το στήθος, τη μήτρα (συμπεριλαμβανομένου του τραχήλου της μήτρας), τις ωοθήκες, προστάτη, ουροδόχος κύστη και λευχαιμία για άνδρες και γυναίκες [4]. Είναι η ενδέκατη συνεχόμενη χρονιά που οι ερευνητές δημοσίευσαν αυτές τις προβλέψεις. Ο καθηγητής La Vecchia και οι συνάδελφοί του συνέλεξαν δεδομένα για τους θανάτους από τις βάσεις δεδομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Eurostat από το 1970 έως το 2016.

Προβλέπουν ότι θα υπάρξουν συνολικά 1.443.000 θάνατοι από τους δέκα καρκίνους στην ΕΕ (1.267.000) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (176.000) μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό αντιστοιχεί σε τυποποιημένα ποσοστά θνησιμότητας ηλικίας 130 ανά 100.000 άνδρες (κάτω 7% από το 2015) και 81 ανά 100.000 γυναίκες (κάτω του 5%) στην ΕΕ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα ποσοστά θανάτου θα είναι 114 ανά 100.000 άνδρες (κάτω 7,5% από το 2015) και 89 ανά 100.000 γυναίκες (κάτω 4,5%).

Σε σύγκριση με το υψηλό ποσοστό θανάτων από καρκίνο το 1988, περισσότεροι από 4,9 εκατομμύρια θάνατοι από καρκίνο θα αποφευχθούν στην ΕΕ και πάνω από ένα εκατομμύριο θάνατοι θα αποφευχθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά την 33ετή περίοδο έως το 2021. Μόνο το 2021, 348.000 και 69.000 θάνατοι από καρκίνο θα αποφευχθούν στην ΕΕ και στο ΗΒ αντίστοιχα.

Οι αλλαγές στα πρότυπα καπνίσματος, η βελτιωμένη αποθήκευση τροφίμων και οι καλύτερες θεραπείες οδηγούν πολλές από τις μειώσεις στα ποσοστά θανάτου για καρκίνους όπως πνεύμονες, στομάχι και στήθος. Ωστόσο, παρόλο που τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα πέφτουν στους άνδρες, εξακολουθούν να αυξάνονται σε γυναίκες σε πολλές χώρες, αντικατοπτρίζοντας το γεγονός ότι οι γυναίκες τείνουν να αρχίσουν να καπνίζουν αργότερα τον εικοστό αιώνα από τους άνδρες. Στην ΕΕ, τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα εκτιμάται ότι είναι 32 ανά 100.000 στους άνδρες (κάτω του 10%), αλλά στις γυναίκες θα είναι 15 ανά 100.000 (αύξηση 7%). Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι διαφορετικό, με τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα να μειώνονται κατά 11,5% σε 24 ανά 100,00 άνδρες και κάτω από 5% με ποσοστό θανάτου 19 ανά 100.000 γυναίκες.

Ο συν-συγγραφέας, Δρ Fabio Levi (MD), ομότιμος καθηγητής στη Σχολή Βιολογίας και Ιατρικής, Πανεπιστήμιο της Λωζάνης (Ελβετία), δήλωσε: «Τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα στους άνδρες είναι 25% χαμηλότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο από ό, τι στις 27 ευρωπαϊκές χώρες λόγω των προηγούμενων και μεγαλύτερων μειώσεων στην επικράτηση του καπνίσματος στους άνδρες του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό αντικατοπτρίζεται επίσης στα χαμηλότερα προβλεπόμενα ποσοστά θανάτου για όλους τους καρκίνους στους άνδρες του Ηνωμένου Βασιλείου. Στην ΕΕ, οι άνδρες σταματούν το κάπνισμα, αν και αργότερα από ό, τι στο Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που εξηγεί την προβλεπόμενη πτώση των ποσοστών θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα στους άνδρες σε αυτές τις χώρες.

«Τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα στις γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι υψηλότερα από αυτά των χωρών της ΕΕ και αυτό αντικατοπτρίζεται στα υψηλότερα ποσοστά θανάτου των γυναικών από όλους τους καρκίνους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, οι προβλέψεις μας δείχνουν μια ευνοϊκή πτωτική τάση στους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε αντίθεση με τις επίμονες ανοδικές τάσεις στις γυναίκες της ΕΕ όπου τα ποσοστά θα μπορούσαν να φτάσουν τα 16 ή 18 ανά 100.000 γυναίκες την επόμενη δεκαετία. “

Συν-συγγραφέας, καθηγητής Paolo Boffetta (MD), το Χρονικά της Ογκολογίας αναπληρωτής συντάκτης επιδημιολογίας. καθηγητής και αναπληρωτής διευθυντής επιστημονικών πληθυσμών στο Πανεπιστήμιο Stony Brook της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ) και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια (Ιταλία), δήλωσε: «Ο καρκίνος παραμένει η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου στην Ευρώπη μετά από καρδιαγγειακές παθήσεις. Αν και προβλέπουμε ότι τα ποσοστά θανάτου σε πολλούς καρκίνους θα μειωθούν φέτος, ο απόλυτος αριθμός θανάτων από την ασθένεια θα συνεχίσει να αυξάνεται λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Αυτό υπογραμμίζει την αυξανόμενη σημασία της δημόσιας υγείας για το θέμα. Η καθυστερημένη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου λόγω της πανδημίας COVID-19 μπορεί να αυξήσει την επιβάρυνση του καρκίνου τα επόμενα χρόνια.

«Τα αποτελέσματα που αναφέρουμε φέτος είναι ιδιαίτερα σημαντικά επειδή τονίζουν το γεγονός ότι οι τάσεις στη θνησιμότητα από καρκίνο του παγκρέατος και καρκίνο του πνεύμονα των γυναικών δεν δείχνουν το θετικό μοτίβο άλλων μεγάλων καρκίνων, υποκείμενη στην ανάγκη για περαιτέρω προσπάθειες για έρευνα και έλεγχο αυτών των νεοπλασμάτων. .

«Τα μέτρα για τη συνέχιση της βελτίωσης των ποσοστών θανάτου από καρκίνο θα πρέπει να περιλαμβάνουν τη διακοπή του καπνίσματος, ιδίως στις γυναίκες, τον έλεγχο του υπερβολικού βάρους και της κατανάλωσης αλκοόλ, τη βελτιστοποίηση του διαλογής και της έγκαιρης διάγνωσης για μαστό, έντερο και – στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη – καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Πρέπει να υιοθετηθεί ενημερωμένη διαχείριση δεδομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη, ιδίως στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, και οι εμβολιασμοί πρέπει να είναι ευρέως διαθέσιμοι για τις γυναίκες για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που προκαλείται από τον ιό του ανθρώπινου θηλώματος και κατά της ηπατίτιδας Β, που είναι συνδέεται με καρκίνο του ήπατος. Η αποτελεσματική θεραπεία της ηπατίτιδας C θα συμβάλει επίσης στον έλεγχο του καρκίνου του ήπατος. “

Σε συνοδευτικό άρθρο [5], Ο καθηγητής José Martín-Moreno, από το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια της Ισπανίας, και η κα Suszy Lessof, από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Συστημάτων και Πολιτικών Υγείας, Βρυξέλλες, Βέλγιο, γράφουν ότι ο καθηγητής La Vecchia και οι συνεργάτες του πρέπει να επαινεθούν για τα 11 χρόνια τους των προβλέψεων θνησιμότητας και ότι «το κλειδί για την κατανόηση του παρελθόντος και τον τρόπο προσέγγισης του μέλλοντος είναι τα δεδομένα». Πιστεύουν ότι η ανάλυση δίνει αιτία ελπίδας. Ωστόσο, επισημαίνουν πιθανά προβλήματα από το COVID-19, καθώς ο καρκίνος είναι ένας «σοβαρός παράγοντας κινδύνου για ασθενείς με λοίμωξη με COVID-19, καθώς έχει μεγαλύτερη πιθανότητα εισαγωγής στη ΜΕΘ, μηχανικού αερισμού και θνησιμότητας».

«Τα θετικά [from Prof La Vecchia’s paper] – τα συγκεκριμένα στοιχεία ότι υπάρχει περιθώριο για αποτελεσματική δράση που, με την πάροδο του χρόνου, οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα – δεν θα πρέπει να καλύπτει τη σκιά της πανδημίας COVID-19. Ο αντίκτυπός του σε καρκινοπαθείς (και ο φόβος αυτού του αντίκτυπου) είναι έντονος. Πέρα από την άμεση βλάβη αυτού του νέου κορανοϊού σε ανοσοκατεσταλμένους και ιδιαίτερα ευάλωτους ανθρώπους, υπάρχει το πλήγμα στην ολοκληρωμένη κλινική φροντίδα και τη διακοπή της έρευνας. Ίσως το πιο ανησυχητικό μακροπρόθεσμα είναι η παράλυση προγραμμάτων πρόληψης, ο έλεγχος και η έγκαιρη διάγνωση. Από τον Μάρτιο του 2020, όλη η δραστηριότητα που συνδέεται με την πρόοδο τις τελευταίες δεκαετίες έχει σταματήσει. Φυσικά, είναι πολύ νωρίς για να χαρακτηριστούν οι επιπτώσεις, αλλά φαίνεται αναπόφευκτο ότι θα έχουν σημαντικές, αν όχι δραματικές, συνέπειες », γράφουν. Καταλήγουν στο συμπέρασμα: «Ο πιθανός αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 στην πραγματική ενοποιημένη θνησιμότητα για το 2020, για το 2021 και μετά, απαιτεί επαγρύπνηση».

[1] «Ευρωπαϊκές προβλέψεις θνησιμότητας από καρκίνο για το έτος 2021 με έμφαση στον καρκίνο του παγκρέατος και του γυναικείου πνεύμονα», των G. Carioli et al. Χρονικά της Ογκολογίας: https://doi.org/10.1016/j.annonc.2021.01.006

[2] Τα ηλικιακά τυποποιημένα ποσοστά ανά 100.000 του πληθυσμού αντικατοπτρίζουν την ετήσια πιθανότητα θανάτου.

[3] Κατά τη στιγμή αυτής της ανάλυσης, η ΕΕ είχε 27 κράτη μέλη, με την Κροατία να ενταχθεί το 2013 και το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει το 2020. Ωστόσο, η Κύπρος αποκλείστηκε από την ανάλυση λόγω υπερβολικών ελλείψεων δεδομένων.

[4] Το άρθρο περιέχει μεμονωμένους πίνακες ποσοστών θανάτου από καρκίνο για καθεμία από τις έξι χώρες.

[5] “Προβλέψεις θνησιμότητας από καρκίνο στην Ευρώπη το 2021: χώρος ελπίδας στη σκιά του COVID-19;” από τους José M. Martín-Moreno και Suszy Lessof. Χρονικά της Ογκολογίας: https://doi.org/10.1016/j.annonc.2021.02.001

Source