Απειλές, επίθεση ները εκείνων που τοποθετούνται στην πίστα. «Το … |: Δημοσιογράφος Κύπρος

Είναι ένα από τα παλαιότερα τροχόσπιτα στην Κύπρο. Από την ηλικία των δεκαπέντε, έγινε επαγγελματίας αναβάτης, που ζούσε στη χρυσή εποχή του αθλητισμού, αλλά και την εξέλιξή του, η οποία οδήγησε σε μια βαθιά κρίση τα τελευταία χρόνια. Το στοίχημα, ο τζόγος արձակ η απόλυτη πτώση αποτελεί σήμερα τη σκηνή του Κυπριακού Ιπποδρόμου και το μέλλον τουλάχιστον περιγράφεται ως δυσοίωνο.

Με αυτόν τον τρόπο ο 37χρονος αναβάτης Χάρης Χατσιπαναγιώτου περιγράφει την τρέχουσα κατάσταση σε αυτόν τον τομέα, ο οποίος, ωστόσο, συνεχίζει να ανταγωνίζεται σε ιπποδρομίες, ελπίζοντας ότι μια μέρα τα πάντα θα επιστρέψουν στην προηγούμενη κατάσταση μέσω δράσης. προετοιμάστηκε από τους υπεύθυνους.

Άρχισε να οδηγεί άλογα στην ηλικία των δώδεκα όταν πείστηκε τον πατέρα του να τον πάει σε μια πίστα για να γίνει ιππέας. Τρία χρόνια αργότερα, σε ηλικία μόλις 15 ετών, λόγω απεργίας από επαγγελματίες αναβάτες, οι περιστάσεις τους οδήγησαν να συμμετάσχουν σε επτά αγώνες στην πρώτη τους εμφάνιση, κάτι που, όπως λέει, είναι απίθανο να συμβεί ξανά σε όλο τον κόσμο. Ήταν ένα σημείο εκκίνησης για την αγάπη του ιπποδρόμου.

“Υπήρχε ένας μήνας όταν ήμουν 15-16 ετών, κέρδισα δέκα χιλιάδες κιλά”

Αλλά σε αυτήν την τρυφερή εποχή, το μυαλό σας μπορεί εύκολα να αναπνέει, γιατί τα χρήματα που ρέονταν συνεχώς στον λογαριασμό του τον οδήγησαν σε εκτροπή.

“Τα πήγα πολύ καλά, αλλά επειδή ήμουν πολύ νέος, δεν ήμουν αρκετά ώριμος για να αντιμετωπίσω τις δύσκολες καταστάσεις της πίστας. Υπήρξε και υπάρχει «πόλεμος», φθόνος, ζήλια. Όταν ξεκίνησα, έκανα πολλά χρήματα. Στην ηλικία των 15-16, όπως λέει η παροιμία, έβγαλα 1000 λίτρα καθημερινά. Στην αρχή ήταν μήνες που έπαιρνα πέντε χιλιάδες επτά χιλιάδες, ήμουν μήνες που έπαιρνα έως και δέκα χιλιάδες κιλά.

Τα χρήματα ήρθαν ξαφνικά, և είναι εκεί που πρέπει να τα διαχειριστείτε. Ξεκίνησαν οι διανυκτερεύσεις, επιπλέον έξοδα κ.λπ. Χάνετε τον έλεγχο. Δεν κοιμήθηκα τη νύχτα και στις 4 το πρωί. Θα έπρεπε να ήμουν στην πίστα στο 00. Αν δεν κοιμάσαι και πας για διασκέδαση, παρασύρεσαι, γιατί ο ιππόδρομος είναι ένα από τα πιο δύσκολα αθλήματα. “

Επιστρέφοντας σε εκείνες τις στιγμές, το λυπάται. Επειδή αν είχε τα χρήματα που σπαταλούσε εκείνη τη στιγμή, η ζωή του θα ήταν πολύ πιο εύκολη.

“Για να καταλάβετε πώς πηγαίνει με χρήματα, πληρώνεστε για κάθε αγώνα, καθώς και το ποσό που κερδίζετε εάν έρθετε πρώτος, δεύτερος, τρίτος ή τέταρτος. Επιπλέον, ο ιδιοκτήτης αλόγου μπορεί να σας δώσει ένα μπόνους αν κερδίσετε τον διαγωνισμό, ενώ υπάρχουν ακόμη και τυχεροί.

Ο ιδιοκτήτης του αλόγου μπορεί ακόμη και να σας πει ότι έπαιξα ένα άλογο, αν κερδίσετε, θα τα διανείμουμε. Υπήρχε μια περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του αλόγου τρεξίματος ήρθε και μου είπε ότι έπαιζα για 50 ευρώ. Κέρδισα εύκολα τον αγώνα, և 50 έγινε, 13.500 500. Από το πουθενά 00 6500 μπήκαν στο λογαριασμό μου

Πρέπει να ξέρετε πώς να διαχειρίζεστε χρήματα. Ειδικά αν δεν ακούτε τους γονείς σας, όπως δυστυχώς το έκανα. Έχασα αυτά τα χρήματα. Στοιχηματούσα σε μια αγγλική ιπποδρομία ή αγόρασα ένα αυτοκίνητο για 16 χιλιάδες λίρες, ενώ θα μπορούσα να αγοράσω ένα διαμέρισμα για 18 χιλιάδες. “

“Σήμερα η δόξα έγινε χρήμα”

Ίσως τα χρήματα ήταν κίνητρο για όσους εργάστηκαν στην πίστα, αλλά για την τελευταία δεκαετία οι αναβάτες δεν έτρεξαν μόνο για να γίνουν πλούσιοι. Αντιθέτως, υπήρχε μια παράμετρος δόξας που έχει πλέον εξαφανιστεί.

“Θυμήθηκα ότι η πίστα ήταν πλημμυρισμένη από ανθρώπους. Όταν ξεκίνησα, θυμάμαι στιγμές που ερχόμασταν στη γραμμή τερματισμού, οι άνθρωποι φώναζαν και σας φωνάζουν. Τότε έτρεξες για δόξα. Σήμερα η φήμη έγινε χρήμα.

Τότε σας είπαν να χάσετε σε μια σκόπιμη κούρσα, σας έδωσαν χρήματα και τους είπατε όχι. Θέλατε να κερδίσετε έτσι ώστε οι άνθρωποι να φωνάζουν. Ψάχνατε για φήμη. Τώρα τα χρήματα είναι στη μέση, όλοι τρέχουν για χρήματα, ενώ οι άνθρωποι στην πίστα μετακινούνται από την πίστα αγώνων σε πρακτορεία. Τρέχετε σε έναν αγώνα, νομίζετε ότι έχετε εμπειρία. “

“Μερικοί τον αγαπούν πραγματικά, κάποιοι μπαίνουν για να κερδίσουν”

Αυτή η παρακμή, η οποία έχει φθάσει στον ιππόδρομο της Κύπρου σήμερα, οφείλεται στον τζόγο, στον τζόγο, στον τζόγο, αλλά στην ανάγκη να κερδίσετε χρήματα από τις παράνομες δραστηριότητες ορισμένων. Επομένως, το σπορ ρομαντισμό έχει τρεις επιλογές. Είτε περπατούν κατά μήκος του «κύματος», είτε φεύγουν από την πίστα, ή συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους, φοβούμενοι ότι κάποια μέρα θα βρουν αυτούς που θα γίνουν πλούσιοι σε αθλήματα, γιατί τα σχέδιά τους θα καταστραφούν.

“Πρώτα απ ‘όλα, είναι ένα πολύ ευχάριστο άθλημα όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε με την οικογένειά σας ή να κάνετε ιππασία. Αλλά, δυστυχώς, η πίστα κέρδισε μια κακή φήμη. Με κάποιες βελτιώσεις, μπορούν να φέρουν τον κόσμο πιο κοντά στην πίστα και να αλλάξουν αυτήν την κατάσταση.

Κατά τη διάρκεια των 20 χρόνων μου ως ποδηλάτης, μου έχουν ζητηθεί πολλές φορές να χάσω σκόπιμα, αλλά τα αποφεύγω. Ακόμα και αφού εξαφανιστεί αυτό το κομμάτι της δόξας, θα μπορούσατε να βοηθήσετε το άλλο άτομο: να του δώσετε κάτι, αλλά αν δεν έχει την ευκαιρία να κερδίσει το άλογό σας, δεν έχει σημασία. Έχω ακούσει πολλά αυτά τα είκοσι χρόνια. “

“Μου απειλήθηκαν και ξυλοκοπήθηκαν”

Εκτός από τις προσεγγίσεις του, σε πολλές περιπτώσεις, οι έξυπνοι άνθρωποι χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους για να πείσουν ή να εκφοβίσουν καλύτερα τους αναβάτες να αγωνιστούν.

“Έλαβα απειλές, αλλά δεν με επηρέασε. Υπήρχαν άλλοι που δέχτηκαν και είχαν μεγάλο αντίκτυπο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ήρθαν να με απειλήσουν επειδή τους είπα ότι δεν θα αγωνιστώ, “θα κερδίσω” και στο τέλος κέρδισα. Στην πραγματικότητα, ξυλοκοπήθηκα μια φορά επειδή δεν έκανα τη δουλειά τους. Τώρα οι άνθρωποι που έρχονται στην πίστα είναι δυστυχώς έτσι. “Δεν είναι όπως ήταν.”

Πώς εγκαθίστανται τα παιχνίδια;

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για τη διεξαγωγή ενός αγώνα που σχετίζεται με άλογα, αναβάτες և παράνομα στοιχήματα. Ο Χάρι ήθελε να δώσει ένα απλό παράδειγμα του απλούστερου αλόγου που μπορεί να καταπολεμηθεί.

“Για να καταλάβουμε πώς γίνονται τα πράγματα, υπάρχει, για παράδειγμα, ένα άλογο που πληρώνει δύο ευρώ σε κάποιον που παίζετε για να κερδίσετε έναν αγώνα. Κάποιος μπορεί να πάει και να παίξει για δέκα χιλιάδες ευρώ, ο παράνομος πράκτορας έρχεται και σας λέει να χάσετε τον αγώνα, θα σας δώσει δύο χιλιάδες ευρώ, θα μείνει με οκτώ χιλιάδες.

Αλλά υπάρχουν στιγμές που θα έρθουν και θα πουν ότι χάνετε, αλλά ένα άλογο είναι άλογο, μπορεί να κερδίσει μόνη της. Και στο τέλος θα είστε πεπεισμένοι για την ενοχή σας. “

Ντόπινγκ ή alacat αλόγων (πηγάδι μαγγανίου)

Οι προπονητές που γνωρίζουν πολύ καλά τα άλογά τους – τι χρειάζονται για να κερδίσουν ή να χάσουν τον αγώνα – μπορούν εύκολα να συμμετάσχουν στις ρυθμίσεις.

Μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για να βελτιωθεί το άλογο είναι το ντόπινγκ, το οποίο πάντα χρησιμοποιούσαν οι εκπαιδευτές.

“Το Dop υπήρχε πάντα, αλλά καθώς οι εξετάσεις είναι πιο εξειδικευμένες σήμερα, είναι ευκολότερο να το βρεις. Ο προπονητής που θα πιάσει το ναρκωτικό θα ενημερωθεί ότι έχει χρησιμοποιήσει το ναρκωτικό. Αμέσως, άλλοι θα το δουν και θα σταματήσουν να το χρησιμοποιούν μέχρι να εμφανιστεί ξανά και να το ανακαλύψει ξανά. Η ποινή για τέτοια αδικήματα μπορεί να αρχίσει από δύο χιλιάδες ευρώ για πρώτη φορά – αύξηση σε τέσσερις χιλιάδες, οκτώ χιλιάδες κ.λπ.

Ακόμη και προπονητές που έχουν τον έλεγχο της κατάστασης μπορεί να χρειαστεί να κάνουν ντόπινγκ για να κερδίσουν, καθώς οι περισσότεροι τώρα κατέχουν άλογα. Οι παλιοί ιδιοκτήτες το άφησαν σε αυτούς, οπότε έπρεπε να καλύψουν τα έξοδά τους. Και σας λέω, αν ανέβαζαν το φραγμό, αν το ενθάρρυναν, ​​θα συνέβαινε πολύ στο να σταματήσουν τέτοια γεγονότα, να επιβιώσουν οι οικογένειες που έβγαλαν χρήματα από τον ιππόδρομο.

Αντίθετα, οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι για να χάσετε ένα άλογο είναι είτε να του δώσετε αρκετό νερό για να πιείτε πριν από τον αγώνα, είτε να το βάλετε στο μαγγάνιο (πηγάδι μαγγανίου) γυρίζοντάς το πριν από τον αγώνα.

“Υπήρχε μια εποχή που άλλαξαν ένα άλογο, έβαλαν ένα άλογο σαν αυτόν για να κερδίσουν τον αγώνα, κέρδισαν, αλλά στο τέλος πιάστηκαν και επιβλήθηκαν πρόστιμα.”

Source