Απελευθερωμένος από τη φυλακή, ο Μπανγκαμπάντου φτάνει στο Λονδίνο

Το πρώτο ζήτημα ήταν πού θα μείνει ο Μπανγκαμπάντου; Ο Μπανγκαμπάντου είπε, το ξενοδοχείο στο οποίο έμεινα πριν από δύο χρόνια δεν ήταν καθόλου κακό. Θυμήθηκα ότι ήταν το President Hotel στην πλατεία Russell όπου έμεναν κυρίως μαθητές. Είπα, αυτό δεν είναι σωστό, και μετά από συνεννόηση με το Σάδερλαντ, του είπα ότι θα έμενε στο Claridge όπου είχαν μείνει ο στρατηγός Yahiya Khan και η Indira Gandhi.

“Αυτό είναι πολύ έξοδα, πώς θα το αντέξετε οικονομικά;” Ο Μπανγκαμπάντου φώναξε. Για πρώτη και τελευταία φορά στη ζωή μου, ανυπακούω μια εντολή ή απειλή από οποιονδήποτε αρχηγό κράτους. Το Sutherland έκανε κράτηση στο ξενοδοχείο μέσω τηλεφώνου.

Αφού έφτασαν στο Claridge’s, αμέτρητοι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των Βεγγαλών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, συγκεντρώθηκαν εκεί για να δουν το Μπανγκαμπάντου. Κάναμε όλες τις ρυθμίσεις με τη συνεργασία του αφοσιωμένου προσωπικού της αποστολής. Επικοινώνησα με την Begum Mujib, άλλα μέλη της οικογένειας και τους συνεργάτες του μέσω τηλεφώνου. Τότε ήρθα σε επαφή με την Indira Gandhi. Μεταξύ των VIP που ήρθαν να συναντήσουν τον Bangabandhu στο ξενοδοχείο ήταν ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Harold Wilson, ο γενικός γραμματέας της Κοινοπολιτείας Arnold Smith και ο πρώην υπουργός Peter Shore, πολλά μέλη του κοινοβουλίου και άλλοι. Τότε ο Βρετανός πρωθυπουργός Έντουαρντ Χιθ είχε κάνει διακοπές στο Checkers στο Buckinghamshire. Επέστρεψε στο Λονδίνο βιαστικά και συνάντησε τον Μπανγκαμπάντου στην Νο 10 Downing Street

Δημοσιογράφοι από διάφορες εφημερίδες, ραδιόφωνο και τηλεόραση από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στο Claridge’s. Όλοι ήθελαν μια αποκλειστική συνέντευξη. Εάν μόνο σε ορισμένους δόθηκε συνέντευξη, οι άλλοι θα ήταν δυσαρεστημένοι, οπότε αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου. Προετοίμασα βιαστικά το σχέδιο της ομιλίας για τον ιδρυτή και τον πρώτο πρόεδρο του Μπαγκλαντές. Ο Kamal Hossain το ολοκλήρωσε. Ένας κατάλογος πιθανών ερωτήσεων, που πιθανότατα προέρχονταν από τους δημοσιογράφους, διαβάστηκε στο Μπανγκαμπάντου. Άκουσε, γέλασε και είπε ότι δεν χρειάζεται να μου πείτε τις απαντήσεις. Το έχω ήδη ήδη για όλα αυτά. Όλοι άκουγαν με ανυπομονησία την ομιλία του ηγέτη του νέου έθνους.

.Source