Αποκλεισμένα έγγραφα αποκαλύπτουν το 1960: η CIA σχεδιάζει να δολοφονήσει τον Ραούλ Κάστρο το 1960

Προσέφεραν χρήματα στον πιλότο ενός κουβανικού αεροπλάνου που θα πήρε τον Ραούλ Κάστρο από την Πράγα στην Αβάνα για να “διορθώσει το ατύχημα”

Κατεβάστε το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ IM ΚΥΠΡΟΥ. ΕΔΩ Android για Android և ΕΔΩ για iOS

Η παλαιότερη γνωστή απόπειρα της CIA να δολοφονήσει έναν από τους ηγέτες της κουβανικής επανάστασης χρονολογείται από το 1960, όταν ένας πράκτορας προσέφερε 10.000 δολάρια σε έναν κουβανό πιλότο που θα μετέφερε τον Ραούλ Κάστρο από την Πράγα στην Αβάνα για «συντριβή», αποκάλυψαν έγγραφα. ανέβασε χθες στο Αρχείο Εθνικής Ασφάλειας

Ο πιλότος, ο συνεργάτης της CIA, Jose Raul Martinez Nuneses, ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να διασφαλίσουν ότι οι δύο γιοι του εκπαιδεύονταν σε αμερικανικά πανεπιστήμια σε αντάλλαγμα για τη δολοφονία των δύο γιων του κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Η αγωγή κατατέθηκε από το Εθνικό Αρχείο Ασφαλείας στο ερευνητικό ινστιτούτο με έδρα την Ουάσινγκτον, το οποίο εξέδωσε τα έγγραφα. Ενώ ο πιλότος είχε ήδη πετάξει στην τότε πρωτεύουσα της Τσεχοσλοβακίας, το γραφείο της CIA στην Αβάνα έλαβε εντολή να ακυρώσει την επιχείρηση, αλλά δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει μαζί του. Με την επιστροφή του, ο πιλότος δήλωσε ότι “δεν του επιτρέπεται να έχει ατύχημα όπως συζητήθηκε”. Τα έγγραφα αποκαλύφθηκαν όταν ο αδερφός του Φιντέλ Κάστρο Ραούλ Κάστρο επρόκειτο να εγκαταλείψει την ενεργό πολιτική στην Κούβα σε ηλικία 89 ετών, αφήνοντας την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος στο τετραήμερο συνέδριό του που ξεκίνησε χθες.

Η αποχώρηση του Ραούλ μετά το θάνατο του Φιντέλ το 2016 κλείνει μια ιστορική σελίδα για την Κούβα και τους ανθρώπους της. Οι περισσότεροι Κουβανοί δεν έχουν γνωρίσει άλλους ηγέτες εκτός από τον Κάστρο. “Αυτά τα έγγραφα μας θυμίζουν το σκοτεινό, τρομερό κεφάλαιο της αμερικανικής δράσης κατά της κουβανικής επανάστασης”, δήλωσε ο αναλυτής του Εθνικού Αρχείου Ασφαλείας Peter Cornblow στο AFP “Καθώς η εποχή του Κάστρο πλησιάζει επίσημα στο τέλος της, οι Αμερικανοί πολιτικοί έχουν την ευκαιρία να αφήσουν πίσω αυτό το παρελθόν και να συμμετάσχουν στο μέλλον της Κούβας μετά τον Κάστρο”, πρόσθεσε.

Ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης το 1959, ο Φιντέλ Κάστρο, περιφρόνησε 11 Αμερικανούς προέδρους και επέζησε εκατοντάδων απόπειρων δολοφονίας (638, σύμφωνα με το Guinness Book of World Records), μία από τις οποίες ενορχηστρώθηκε από τη μαφία. Το πλαίσιο της αποτυχημένης προσγείωσης των κουβανών εξόριστων που υποστηρίζονται από την Κούβα τον Απρίλιο του 1961 στον Κόλπο του Khuber (νότιο τμήμα του νησιού).

* Αποκλεισμένα έγγραφα (Αγγλικά): https://nsarchive.gwu.edu/briefing-book/cuba/2021-04-16/documents-cia-assassinat ion-plot-target-raul-castro.

Πηγή: KYPE

Source