Αποτελέσματα του Ομίλου Novaturas για το 2020: οι πιο σκοτεινές μέρες

Στις αρχές του 2020, ο coronavirus προκάλεσε κρίσεις που οδήγησαν τον τουριστικό τομέα σε αναστολή και αναγκάστηκαν να αγωνιστούν για επιβίωση. Όλα τα μέτρα που εφαρμόστηκαν και η ενεργή συνεργασία με τις κυβερνήσεις και τους αρμόδιους φορείς των κρατών της Βαλτικής, επέτρεψαν στην Εταιρεία να ξεπεράσει αυτές τις προκλήσεις. Παρόλο που το προηγούμενο έτος ήταν οικονομικά μη κερδοφόρο, ο όμιλος «Novaturas» ξεκινά θετικά το 2021 – λόγω των απαραίτητων δανείων, η Εταιρεία σκοπεύει να τακτοποιήσει με όλους τους ταξιδιώτες των οποίων τα ταξίδια ακυρώθηκαν λόγω πανδημίας μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Επίσης, από τον Φεβρουάριο, η Εταιρεία συνεχίζει τις πτήσεις προς τους πιο δημοφιλείς προορισμούς χειμερινών διακοπών και, εάν η επιδημιολογική κατάσταση είναι ευνοϊκή, στους λιθουανικούς ταξιδιώτες θα προσφέρονται συνηθισμένα πακέτα διακοπών σε μεσογειακά και άλλα θέρετρα της Νότιας Ευρώπης.. Έχοντας υπόψη αυτό οι διαδικασίες εμβολιασμού έχουν ξεκινήσει σε όλο τον κόσμο, οι δοκιμές γίνονται πιο προσιτές, tυποδομή του θεϊσμού προσαρμόζεται γρήγορα στις νέες απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας, όλο και περισσότεροι προορισμοί διακοπών γίνονται διαθέσιμοι, το 2021 η Εταιρεία είναι έτοιμη να εκπληρώσει τις προσδοκίες των ταξιδιωτών της.

Εισήγαγε προστασία για την προστασία των συμφερόντων των ταξιδιωτών

Λόγω διαφορετικών κρατικών κανονισμών σχετικά με το κίνημα, μετά το πρώτο κύμα του κοροναϊού, ο όμιλος «Novaturas» κατάφερε να συνεχίσει τις δραστηριότητές του μόνο τον Ιούλιο του 2020 και μόνο σε μερικές κατευθύνσεις – Ελλάδα, Τυνησία και Κύπρος. Μετά την ανακοίνωση της δεύτερης καραντίνας στα κράτη της Βαλτικής τον Νοέμβριο, η Εταιρεία έπρεπε να αναστείλει τις δραστηριότητές της για άλλη μια φορά. Αυτό είχε ισχυρό αντίκτυπο στα ετήσια οικονομικά και λειτουργικά αποτελέσματα – το 2020, ο όμιλος «Novaturas» εξυπηρέτησε 84% λιγότερους πελάτες σε σύγκριση με το 2019.

Ο κύκλος εργασιών της Εταιρείας το 2020 ανήλθε σε 33,1 εκατ. Ευρώ και ήταν 82% χαμηλότερος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019. Ο δείκτης EBITDA το 2020 ήταν επίσης αρνητικός και ανήλθε σε 2,6 εκατ. Ευρώ, ενώ το 2019 έφτασε τα 4,3 εκατ. Ευρώ. Τα συνολικά αποτελέσματα του 2020 ήταν χειρότερα από αυτά που επιτεύχθηκαν το 2019, αλλά ολοκλήρωσαν επιτυχώς τις συναλλαγές που εγγυώνται χρηματοοικονομική ρευστότητα και εξασφάλισαν εγγύηση αξίας 11 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία διασφαλίζει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Εταιρείας προς τους ταξιδιώτες, δείχνει σαφώς ότι η Εταιρεία είναι έτοιμη να επιστρέψει μια βιώσιμη φάση ανάκαμψης.

«Οι τουριστικές επιχειρήσεις είναι ένας ιδιαίτερα ρυθμιζόμενος επιχειρηματικός τομέας, οπότε με βάση τα σχέδιά μας για το 2021, συμφωνήσαμε για όριο εγγύησης και ασφάλισης ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα που λαμβάνονται από τους ταξιδιώτες για τα μελλοντικά τους ταξίδια είναι ασφαλή. Λαμβάνοντας υπόψη τον τρέχοντα προγραμματισμό των εργασιών του 2021, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε 9 εκατομμύρια ευρώ από την αρχή του 2021. Εάν οι όγκοι των προγραμματισμένων εργασιών αυξηθούν κατά τη διάρκεια του 2021, θα χρησιμοποιήσουμε τα υπόλοιπα 2 εκατομμύρια ευρώ από το συμφωνημένο όριο ασφάλισης εγγύησης. Αυτή η υποχρεωτική ασφάλιση για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες είναι μια από τις πιο σημαντικές διασφαλίσεις για την προστασία των συμφερόντων των ταξιδιωτών », – λέει ο Audronė Keinytė, Επικεφαλής του Ομίλου« Novaturas ».

Το πρόγραμμα περιόδου κρίσης έφερε θετικά αποτελέσματα

Η Εταιρεία κατάφερε επίσης να καταλήξει σε συμφωνία με την τράπεζα AB «Luminor» για να καθυστερήσει τις πληρωμές μακροπρόθεσμου δανείου ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ που ελήφθη από το επενδυτικό και επιχειρηματικό ταμείο εγγύησης «Invega». Η προθεσμία αποπληρωμής αυτού του δανείου παρατάθηκε για 2 χρόνια έως τα μέσα του 2025. Επίσης, «ο Όμιλος Novaturas συμφώνησε για ένα μακροπρόθεσμο δάνειο 1 εκατομμυρίου ευρώ που έλαβε στο Υπουργείο Οικονομίας και Καινοτομίας της Δημοκρατίας της Λιθουανίας και κρατικές επενδύσεις και επιχειρηματικό ταμείο εγγύησης “Invega” για επιστροφή χρημάτων για ακυρωμένα ταξίδια λόγω πανδημίας.

Η Εταιρεία συνεργάστηκε ενεργά με τις κυβερνήσεις και τους υπεύθυνους οργανισμούς όλων των κρατών της Βαλτικής. Ο όμιλος «Novaturas» απέκτησε δάνειο ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ στη Λετονία. Οι εσθονικές και λετονικές κυβερνήσεις υποστήριξαν την εταιρεία με επιδοτήσεις 60 χιλ. Ευρώ και 81 χιλ. Ευρώ. Στη Λετονία ελήφθη επίσης αποζημίωση επαναπατρισμού 167 χιλ. Ευρώ. Η Εταιρεία σε όλες τις αγορές έχει χρησιμοποιήσει αποζημίωση μισθού 348 χιλ. Ευρώ. Αυτά τα μέτρα κρατικής ενίσχυσης ήταν κρίσιμα για την εξισορρόπηση των ταμειακών ροών και χρησιμοποιήθηκαν τόσο για τη διασφάλιση της ρευστότητας της Εταιρείας όσο και για την επιστροφή χρημάτων στους ταξιδιώτες. Για να διασφαλιστεί η ρευστότητα της Εταιρείας και να βελτιωθούν οι μελλοντικοί δείκτες απόδοσης, ο όμιλος «Novaturas» συνέχισε να τηρεί το πρόγραμμα περιόδου κρίσης καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους. Οι κύριες πτυχές αυτού του προγράμματος ήταν η αυστηρή πολιτική εξοικονόμησης κόστους, η απορρόφηση της στήριξης των κρατών και η ρύθμιση των ταμειακών ροών. Ως αποτέλεσμα, τα λειτουργικά έξοδα έφτασαν τα 6,8 εκατομμύρια ευρώ και ήταν 63% χαμηλότερα από ό, τι το 2019.

Οι ταξιδιώτες έδειξαν αλληλεγγύη

Η εμπιστοσύνη που εξέφρασαν οι ταξιδιώτες στον τουριστικό τομέα και η αλληλεγγύη τους στην αποδοχή της αναβολής των ταξιδιών που ακυρώθηκαν από τους περιορισμούς COVID-19 ήταν αναμφίβολα υποστήριξη κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου. Ένας σημαντικός αριθμός ταξιδιωτών επέλεξε επίσης εναλλακτικά ταξιδιωτικά κουπόνια αξίας 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Έχοντας ξεκινήσει τη διαδικασία επιστροφής χρημάτων ήδη τον Ιούνιο του 2020, μέχρι σήμερα ο όμιλος της Εταιρείας έχει ήδη επιστρέψει 8,3 εκατ. Ευρώ. και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2021 θα επιστραφούν όλοι οι ταξιδιώτες. Προκειμένου να διευθετηθεί με τους ταξιδιώτες το συντομότερο δυνατό, η εταιρεία τον Ιανουάριο του 2021 κατέληξε σε συμφωνία με την «Invega» για επιπλέον 1 εκατομμύριο ευρώ 18 χιλιάδες δάνεια.

Για να ενισχύσει τη σχέση με τους ταξιδιώτες και για να εξασφαλίσει την καλή εμπειρία τους, η Εταιρεία ανέλαβε τις βασικές δραστηριότητες της θυγατρικής «Sofa Travel». Η συγκέντρωση των διαδικασιών εξυπηρέτησης πελατών είναι ένα από τα προγραμματισμένα βήματα για να καταστούν τα δικά τους κανάλια πωλήσεων της εταιρείας πιο αποτελεσματικά. Αυτό θα συμβάλει στην προσαρμογή στις νέες διαμορφωμένες συνήθειες ταξιδιού, στη βελτίωση της εμπειρίας των ταξιδιωτών, στη διατήρηση υψηλών επιπέδων υπηρεσιών που παρέχονται.

Κυκλοφορία νέου προϊόντος

Τον Ιούνιο του 2020, η εταιρεία παρουσίασε νέο προϊόν στην αγορά – ταξίδια εσωτερικού. Η ομάδα “Novaturas” προσέφερε υπηρεσίες διαμονής και περιηγήσεις στα αξιοθέατα στη Λιθουανία και από τα τέλη Ιουλίου – επιλογές διακοπών σε όλα τα Βαλτικά. Το ενδιαφέρον για τον τοπικό τουρισμό αυξάνεται σταδιακά και η Εταιρεία συνεχίζει να τον αναπτύσσει.

Σύμφωνα με την εταιρεία, άτομα που δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν το 2020 σχεδιάζουν πρόθυμα τις διακοπές τους το επόμενο έτος. Επηρεάστηκε στις ανοιχτές πωλήσεις του 2021 το καλοκαίρι και του 2021 – 2022 τις χειμερινές περιόδους διακοπών ασυνήθιστα νωρίς. Στις αρχές Φεβρουαρίου, η Εταιρεία επανέλαβε πτήσεις προς την Τενερίφη. Από τα μέσα Φεβρουαρίου οι πτήσεις προγραμματίζονται επίσης για την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και από τον Μάρτιο – προς τις Μαλδίβες. Η τουριστική υποδομή προσαρμόζεται γρήγορα στις νέες απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας, επιταχύνοντας τις διαδικασίες εμβολιασμού ομάδων υψηλού κινδύνου και οι συζητήσεις σχετικά με τα διαβατήρια COVID-19 σε όλο τον κόσμο παρέχουν αισιόδοξη προοπτική επιστροφής στον κανονικό και συνηθισμένο προγραμματισμό διακοπών ήδη το 2021. Ασφαλές ταξίδι εγκαταστάσεις όπως γρήγορες δοκιμές κοραναϊού είναι διαθέσιμες σχεδόν σε κάθε αεροδρόμιο και επιτρέπει στους ανθρώπους να προγραμματίσουν τις διακοπές τους σε απομακρυσμένους εξωτικούς προορισμούς διακοπών χωρίς επιπλέον δυσκολίες. Η ομάδα “Novaturas” καλωσορίζει τολμηρά το 2021 – μόλις διατίθενται περισσότεροι προορισμοί διακοπών σε ταξιδιώτες από όλες τις χώρες της Βαλτικής, θα είναι δυνατό να επιστρέψετε στον πιο συνηθισμένο προγραμματισμό διακοπών.

Novaturas Group – επιλεγμένα οικονομικά αποτελέσματα

(000 ευρώ) 12Μ 2020 12Μ 2019
Εσοδα 33,106 179,723
Μικτό κέρδος 3.932 21,884
EBITDA -2,557 4.263
Καθαρό κέρδος -4,990 4,214

Σχετικά με τον Όμιλο Novaturas

Ο όμιλος AB Novaturas είναι ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας στις χώρες της Βαλτικής, προσφέροντας καλοκαιρινές και χειμερινές οργανωμένες διακοπές σε περισσότερους από 30 προορισμούς παγκοσμίως και περισσότερες από 100 διαδρομές στα αξιοθέατα. Το 2019, η ομάδα εξυπηρέτησε περισσότερους από 293 χιλιάδες πελάτες.

CFO

Tomas Staškūnas
[email protected],
+370 687 10426

  • Novaturas Group FS 12M2020 EN

  • Novaturas Group 12M 2020 Παρουσίαση EN

.Source