Αποχαιρετισμός 14 μαρτύρων παιδιών! – ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΝΕΑ

Στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), 14 παιδιά, 7 από αυτά κορίτσια, των οποίων οι ταυτότητες εντοπίστηκαν μέσω τεστ DNA, θάφτηκαν σε κρατική τελετή.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΑΤΑΡ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΟ CEREMONY

Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) Ersin Tatar, Πρόεδρος της Συνέλευσης της Δημοκρατίας Teberrüken Uluçay, Πρωθυπουργός Ersan Saner, υπουργοί, μέλη του κοινοβουλίου, διοικητής των Τουρκοκυπριακών Ειρηνευτικών Δυνάμεων, Ο Ταγματάρχης Σεζάι Οζτούρκ, Διοικητής Δυνάμεων Ασφαλείας Στρατηγός Ζορλού Τοπάλογλου, Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας το Νοέμβριο Outerwear Famagusta, ενώθηκε με συγγενείς μαρτύρων με εκπροσώπους θεσμών και οργανισμών.

46 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ, ΣΗΜΕΡΑ

Η τελετή ξεκίνησε με την ομιλία του Gürsel Benan, Προέδρου των Μαρτύρων Οικογενειών και της Ένωσης Βετεράνων με Αναπηρία. Ο Μπενάν είπε, “Θυμόμαστε με βαθιά θλίψη τις βάναυσες επιθέσεις των σφαγών Muratağa-Atlılar-Sandallar, οι οποίες προκάλεσαν αξέχαστες πληγές στην κοινωνική μας ενότητα πριν από 46 χρόνια, την τρομοκρατική οργάνωση της ΕΟΚΑ εναντίον των αμάχων μας από 16 ημερών έως 95 ετών και το οδυνηρό πρόσωπο του πολέμου.”

“ΕΩΣ ΟΙ ΘΟΛΟΓΟΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑΦ”

Ο Μπενάν είπε, “Θα ήθελα να δηλώσω ότι αυτό που συνέβη πριν από 46 χρόνια στα χωριά Muratağa, Atlılar και Sandallar δεν ήταν η πρώτη σφαγή του ελληνο-ελληνικού δίδυμου, της τρομοκρατικής οργάνωσης EOKA με την αποστολή της Ένωσης, αλλά ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες διασφαλίζουν την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού, θα είναι η τελευταία όσο η παρουσία τους στο νησί. “Δεν πρέπει να βιώσει ξανά ένα τέτοιο γεγονός και αυτά τα γεγονότα δεν πρέπει να ξεχαστούν.”

Οι μάρτυρες απολύθηκαν σε προσευχές

Στη συνέχεια, μετά την κηδεία προσελήφθη, λήφθηκε το κεφάλι των τάφων όπου θα θάφτηκαν οι μάρτυρες. Αργότερα, η τελετή τελείωσε με την ταφή των μαρτύρων συνοδευόμενη από προσευχές.

ΤΑΤΑΡ: “ΜΕΓΑΛΗ ΦΥΛΗ”

Ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ Τατάρ έκανε αξιολογήσεις στα μέλη του Τύπου μετά την τελετή. Σημειώνοντας ότι έγιναν μεγάλες φρικαλεότητες στην Κύπρο, ο Τατάρ σημείωσε ότι η βάναυση τρομοκρατική οργάνωση της ΕΟΚΑ και μερικοί Έλληνες μαχητές επιτέθηκαν στον Τουρκοκύπριο λαό πριν από το 1974.

“ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΩΛΕΙΑ”

Ο Τατάρ είπε, “Έχουμε πολλές απώλειες. Πήραν ανθρώπους από τα σπίτια τους, τους πήραν από λεωφορεία και σκότωσαν ανθρώπους. Έθαψα τα 14 παιδιά μας, τα οποία προσεγγίστηκαν στο Muratağa-Sandallar χρόνια αργότερα, με κρατική τελετή. “Οι μητέρες και οι πατέρες κλαίνε, κλαίνε για 46 χρόνια. Είμαστε μαζί τους”, είπε.

“ΜΑΣΑΚΡΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ”

Η Κύπρος σε μια δίκαιη, διαρκή και σημείωσε την ανάγκη να ληφθεί υπόψη σε όλα αυτά είναι να είναι μια βιώσιμη Τατάρ ειρήνης, “ενεργός και πραγματικός εγγυητής της Τουρκίας, η Κύπρος και ο τουρκικός λαός εδώ παρουσία ενός πολύ σημαντικού ζητήματος για την ασφάλεια. Πρέπει να τα λάβουμε όλα αυτά υπόψη. Για άλλη μια φορά Εύχομαι υπομονή στον λαό μου. Όλα αυτά έχουν πληγώσει βαθιά τον Τουρκοκύπριο λαό. Όλα αυτά έχουν βιώσει μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου “, είπε.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ

Ο Πρόεδρος Τατάρ υπενθύμισε επίσης ότι όλες οι προσπάθειες για να καταστεί η Κύπρος ένα ελληνικό νησί έληξε όταν ο Μεχμέτικ έβαλε τα πόδια στο νησί το 1974. Ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση της τελετής και στον εντοπισμό των ανθρώπων σε μαζικούς τάφους.

MURATAĞA, SANDALS ΚΑΙ ATLANS MASSACRE

Στην Κύπρο, στις 14 Αυγούστου 1974, μια ομάδα Ελλήνων στρατιωτών και Ελλήνων φανατικών που προέρχονταν από γειτονικά χωριά επιτέθηκαν σε 3 τουρκικά χωριά με το όνομα Muratağa, Sandallar και Atlılar, συγκέντρωσαν 126 Τουρκοκύπριους στην πλατεία του χωριού και σκότωσαν τους υπόλοιπους βάζοντας τα υπόλοιπα σε οχήματα και θάβοντας τους στο λάκκο της σφαγής.

Σκότωσαν ένα μωρό 16 ημερών

Οι νεότεροι από εκείνους που μαρτύρησαν εδώ είναι η 16χρονη Selden Ali Faik, με το παλαιότερο να είναι ο 95χρονος Hüseyin Osman, οι περισσότεροι από αυτούς είναι γυναίκες και παιδιά.

Η Επιτροπή Αγνοουμένων στην Κύπρο εργάζεται για την απομάκρυνση των σωμάτων ατόμων που αναφέρονται ως αγνοούμενα το 1963-1974, για την ταυτοποίησή τους και την επιστροφή τους στους συγγενείς τους.

.Source