Από τον Ερντογάν έως το υπόλοιπο στην Ελλάδα και το ελληνικό μέρος: Είτε το δέχεστε είτε όχι, το ζήτημα έκλεισε

Μιλώντας στη Συνάντηση της Ομάδας του Κόμματος του ΑΚ, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε στον Έλληνα Πρωθυπουργό Μικοτάκη και έκανε τον τελευταίο του λόγο για την Κυπριακή κρίση.

Εδώ είναι αυτό το μέρος της ομιλίας του Ερντογάν.

“Το Κυπριακό είναι η κοινή αιτία του τουρκικού και του κυπριακού λαού. Παρά όλες τις προσπάθειες, δεν ήταν δυνατή η επίτευξη μόνιμης και βιώσιμης λύσης. Οι διαπραγματεύσεις στις οποίες η τουρκική διατριβή παρουσιάστηκε με τη μορφή τοπικής αυτονομίας συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του 1971. Ολοκληρώθηκε με το ελληνο-ελληνικό πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 1974. Στη δεκαετία του 1960, οι Έλληνες που δεν αναγνώρισαν την αυτονομία στην τουρκοκυπριακή πλευρά ήταν οι Έλληνες που αρνήθηκαν να δεχτούν τη δικοινοτική ομοσπονδία στη δεκαετία του 1970. .

“ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΧΑΝΤΙΝ ΜΙΚΟΤΑΚΗ ΣΑΣ! ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΙΣ ΤΡΑΓΟΥΡΕΣ ΤΟΥΡΚΕΣ”

Αυτά είναι ένα έθνος, δεν τήρησαν ποτέ τις υποσχέσεις τους και δεν θα σταματήσουν μετά από αυτό. Κάνω μια δήλωση και λέω “μπορώ να συναντηθώ με τον Miçotakis”, είναι πρόκληση. Είπαμε, “Αφήστε τις διερευνητικές συνομιλίες να ξεκινήσουν”, τώρα έπρεπε να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Ο Μικοτάκης αμφισβήτησε. Πώς θα συναντηθούμε μαζί σας μετά την πρόκληση; Θα γνωρίζετε πρώτα τα όριά σας. Αν ψάχνετε για ειρήνη, πρέπει να γνωρίζετε τα όριά σας, μην προκαλείτε. Τρέξατε από το τραπέζι, ήμασταν στο τραπέζι. Αν πάει έτσι, δεν μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι σας. Τι εμπιστεύεσαι; Εάν πιστεύετε ότι η υποστήριξη θα προέλθει από κάπου, τότε κάνετε λάθος. Η Τουρκία είναι σε θέση, πρέπει να ξέρει πώς να το κάνει. Κοίτα, εμπιστεύεσαι κάποια βουνά, εκείνα τα βουνά που εμπιστεύεσαι έχουν χιονίσει, κανένα από αυτά δεν θα ωφεληθεί.

Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα επιτρέψουμε πλέον στους Τουρκοκύπριους να είναι θύματα του αδιεξόδου στο νησί για μισό αιώνα.

Αυτό που κάνετε στα νησιά είναι προφανές. Τι εμπιστεύεσαι. Ξέρετε, η υποστήριξη θα έρθει από κάπου ξανά, το πιστεύετε; Εάν μπορείτε να το εμπιστευτείτε, κάνετε λάθος. Δεν έχει σημασία από πού προέρχεται. Γνωρίστε αυτό, η Τουρκία στέκεται ψηλά, είναι στη θέση της και ξέρει την ανάγκη να κάψει όταν χρειάζεται.

Ενόψει της ελληνικής και ελληνικής νοοτροπίας που αγνόησε την τουρκική κοινότητα στο νησί και καταδίκασε την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για 50 χρόνια, δεν έχει νόημα να μιλήσουμε ξανά για τους παλιούς τύπους λύσεων. Το Κυπριακό πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με το πνεύμα της νέας εποχής, με μια προσέγγιση προσανατολισμένη στη λύση.

“ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΕΤΕ Ή ΜΗΝ”

Εκτός από τη λύση δύο κρατών, δεν υπάρχει λύση στην Κύπρο. Είτε το αποδέχεστε είτε όχι. Συνεχίζουν τα εμπάργκο που επιβάλλονται στην τουρκική πλευρά, όλο και περισσότερο. Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα επιτρέψουμε περισσότερα.

Σήμερα πηγαίνουμε στην ΤΔΒΚ με τον κ. Fuat και θα ξεκινήσουμε μια εκτενή μελέτη στην ΤΔΒΚ. Θα αναβιώσουμε γρήγορα την ΤΔΒΚ με αυτά τα έργα. Θα είμαστε στο Υπουργείο Μεταφορών μας από το Maraş έως τον Dip Karpaz και θα ξεκινήσουμε εντατικές εργασίες εδώ. Θα ζωντανέψουμε τη Βόρεια Κύπρο ως ένα πολύ σύγχρονο κράτος. “

.Source