Από τον Ιωάννη Μαρκουλίδη Silver στο Trajkovic Gold, 24Sports & News

Η Ευρώπη, όπως πάντα, είναι ηγέτης σε πολλούς τομείς της ζωής · δεν είναι τυχαίο ότι ήταν η πρώτη που διοργάνωσε πρωτάθλημα σκι ηπειρωτικού. Πριν από τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αθλητισμού, αποφάσισε να φιλοξενήσει τους Ευρωπαίους Εσωτερικούς Αγώνες το 1966, με τη Δυτική Γερμανία ως την πρώτη χώρα υποδοχής.

Μετά από τέσσερα γεγονότα հետո Μετά την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αθλητισμού το 1970, αποφασίστηκε να μετονομαστούν οι διαγωνισμοί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εσωτερικού Χώρου. Η πρώτη χώρα που φιλοξένησε αυτό το σημαντικό χειμερινό γεγονός ήταν η Αυστρία στο Stadhale Stadium της Βιέννης, στην οποία παρακολούθησαν 279 αθλητές από 22 αγώνες. Μέχρι το 1990, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε κάθε χρόνο, στη συνέχεια κάθε δύο χρόνια για ακόμη και χρόνια, και από το 2005 – κάθε δύο χρόνια για επιπλέον χρόνια.

Ευτυχώς, φτάσαμε στο 36ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εσωτερικών, το οποίο φτάνει στο αποκορύφωμά του το 2021. 5 έως 7 Μαρτίου για τρεις ημέρες στο Τορούν της Πολωνίας. Από τα πρώτα χρόνια της διοργάνωσης, Κύπριοι αθλητές συμμετείχαν αρχικά ως μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας և από το 1984 σε φανέλες ΚΟΕΑΣ. Φυσικά, η κλειστή πίστα δεν ήταν ποτέ ο κύριος στόχος των αθλητών μας, διότι, εκτός αυτού, δεν έχουμε κλειστή πίστα, τα χειμερινά և χειμερινά σπορ δεν ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συμμετοχή μας είναι ακόμα περιορισμένη.

Ο πρώτος Κύπριος αθλητής που αγωνίστηκε στους Ευρωπαίους Εσωτερικούς Αγώνες ως εκπρόσωπος της Ελλάδας ήταν ο αείμνηστος Lucas Lucas, ο οποίος αγωνίστηκε στο τουρνουά του Ντόρτμουντ το 1966, τερματίζοντας 11ος στα 16.23μ. (τότε ένα εθνικό ρεκόρ). Μέχρι το 1983, επτά (7) Κύπριοι αθλητές αγωνίστηκαν στην εκδήλωση ελληνικής φανέλας και η ορθογώνια του Σταυρού ήταν ανεπιτυχής το 1976, όταν ήταν σαφώς πρώτος στον τελικό των 400 μέτρων, αλλά σταμάτησε να τερματίζει τέταρτος. Η Μαρούλα Λάμπρου և Μάριος Κασσιανίδης συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εσωτερικού φορώντας ελληνικά και κυπριακά πουκάμισα.

Το πρώτο ασήμι του Μαρκουλίδη

Το 1984-1998, όταν η Κύπρος κέρδισε το πρώτο ιστορικό της μετάλλιο, η καλύτερη θέση του αθλητή μας πήρε ο Μάριος Χατζηάνδρου στην 6η θέση το 1988. Τριπλό άλμα 16,74 μ. Και φτάσαμε στη Βαλένθια το 1998, όταν ο Άνινος Μαρκουλίδης κρέμασε το πρώτο ιστορικό μετάλλιο στην Κύπρο, το οποίο ήταν ασημένιο. Ή στη διαδικασία, γιατί είχε τον καλύτερο χρόνο στον προκριματικό γύρο των 200 μέτρων. (20.72) ները Το τρίτο καλύτερο των ημιτελικών (20.81), έτρεξε σαν σιφόνι στον τελικό από το 5ο κομμάτι, το οποίο κατέλαβε τη δεύτερη θέση με το 20,65, το οποίο είναι το ρεκόρ της Κύπρου μέχρι στιγμής. Στην ίδια εκδήλωση, στον ίδιο αγώνα, ήταν εντυπωσιακός – ο Πρόδρομος Καζόντων, ο οποίος έφτασε στον τελικό. Ωστόσο, ήταν άτυχος να τρέξει στην 1η πίστα, ως αποτέλεσμα του οποίου κατέλαβε την 6η θέση με σκορ 22,49. Στην επόμενη περίπτωση, το 2000, στη Γάνδη, ο Μαρκουλίδης θα μπορούσε να είχε κερδίσει άλλο μετάλλιο, καθώς έκανε πολύ καλά στον τελικό των 200 μέτρων, αλλά έπαθε κάταγμα και έπρεπε να τα παρατήσει.

Αργυρός և Κυριάκος Ιωάννου

Η επιτυχία του Άνω Μαρκουλίδη προκαλεί όρεξη σε άλλους Κύπριους αθλητές που έχουν συμπεριλάβει το κλειστό κομμάτι στο πρόγραμμά τους. Έτσι, η συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα τα επόμενα χρόνια αυξήθηκε. Μόνο η μοίρα έγραψε ότι ο καλύτερος αθλητής μας στην ιστορία, με δύο χάλκινα μετάλλια σε ανοιχτά διπλά (χάλκινο Οζάκα 2007, ασημένιο Βερολίνο 2009), ο Κυριάκος Ιωάννου, θα είναι ο επόμενος που θα παραδώσει το μετάλλιο από τον κλειστό χώρο της Ευρώπης. Προετοιμασία για το Παγκόσμιο Καλοκαίρι Πρωτάθλημα στο Βερολίνο, ο Κυριάκος Ιωάννου ταξίδεψε στο Τορίνο τον Μάρτιο του 2009 με υψηλούς στόχους. Με ένα εξαιρετικό δεύτερο άλμα πέρασε το 2,30 μ. στον προκριματικό γύρο και το βάθρο μπήκε στον τελικό έτοιμο. Τα πρώτα 2,20 μ. Μετά τη διέλευση, 2,25 μ. և 2,29 μ. “Stuck” σε ύψος 2,32 m, ένα ύψος που φαινόταν ανυπέρβλητο για τέσσερις άλλους αθλητές, ως αποτέλεσμα του οποίου μοιράστηκε το ασημένιο μετάλλιο με τον Ρώσο Alexei Dmitrik. Ο χρυσός κέρδισε ο Ρώσος Ιβάν Ουχόφ, ο μόνος που έτρεξε 2,32 μέτρα.

Χρυσός στον Μιλάνο Τράικοβιτς

Ο κυπριακός αθλητισμός θα πρέπει να περιμένει άλλα 10 χρόνια για να κερδίσει ένα μετάλλιο στην ευρωπαϊκή εσωτερική ώρα. Και δεν το ανέφερε απλώς, συγκινήθηκε, τρέμει, ίσως μερικοί άνθρωποι έκλαιγαν όταν άκουσαν τον Εθνικό μας Ύμνο για πρώτη φορά σε αυτήν την εκδήλωση, στα ηχεία της Γλασκώβης Συνεργασίας. Στη Σερβία, «θύμα πολέμου» που μετακόμισε στη Λεμεσό για να βρει την οικογένειά του σε μια ήσυχη, φιλόξενη χώρα, ο Μίλαν Τράικοβιτς ανυψώθηκε για πρώτη φορά την κυπριακή σημαία στον υψηλότερο ιστό.

Προερχόμενος από μια από τις βασικές στιγμές της καριέρας του, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ολυμπιακών Αγώνων, με τη μνήμη να μην διαγραφεί εντελώς, ακυρώθηκε στον τελικό των 60 μέτρων το 2018 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού στο Μπέρμιγχαμ. Εμπόδια καθώς έφυγε γρηγορότερα, ενώ είχε σπάσει το τρέχον κυπριακό ρεκόρ στους ημιτελικούς με σκορ 7,51, ο Τράικοβιτς άφησε την μπάλα στην αρχή. Παρά το χτύπημα μερικών εμποδίων, έριξε το σώμα του μπροστά από τη γραμμή τερματισμού, սեփական ο λαιμός του ήταν ο πρώτος που διέσχισε τη φανταστική γραμμή τερματισμού, had έπρεπε να περιμένει λίγα δευτερόλεπτα για να συνειδητοποιήσει ότι η απογοήτευσή του ήταν λάθος. Οι γιορτές του στο γήπεδο είναι τρελοί, τα συναισθήματα στην τελετή απονομής είναι προφανή, έγραψε το 2019 την καλύτερη στιγμή της πίστα αγώνων της Κύπρου σε μια κλειστή ευρωπαϊκή περιοχή.

Συνολικά, η ΚΟΕΑΣ εκπροσωπήθηκε και στα 21 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα από το 1984 έως το 2019, κερδίζοντας 1 χρυσά և 2 ασημένια μετάλλια. Ο αριθμός των αθλητών που εκπροσωπούν την Κύπρο έφτασε τους 46. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες ήταν ο Μάριος Χατζηανδρέου (τριπλός) και ο Ανίνος Μαρκουλίδης (200μ), από τους πέντε που θα φτάσουν στο Μιλάνο Τράικοβιτς στο Τορούν. Η Μαρούλα Λάμπρου είχε τέσσερις συναντήσεις, δύο με την Ελλάδα και δύο με την Κύπρο. Ent anos isimidis (60m), Prodromos Cascontonis (60m ritsleting, 200m), Euripides Demosthenes (400m), Anna Foitidou (κοντινή απόσταση), Κυριάκος Ιωάννου (ύψος) և Panos Ioannou (60m, 60m): Ο Σταύρος Ζιόρτσις (400 μ.) Εκπροσώπησε την Ελλάδα τρεις φορές.

,Source