Από τον Μπάιρον Μπέι στο Μπαλί, τα τουριστικά καυτά σημεία είναι επιφυλακτικά από τους επιδότες Instagram

Οι κάτοικοι του κόλπου Byron της Αυστραλίας ξεχώρισαν σε σχέδια για μια πραγματική τηλεοπτική εκπομπή στην εικονική πόλη διακοπών, επισημαίνοντας μια αυξανόμενη αντίδραση εναντίον των επιρροών των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και των ψηφιακών νομάδων που συχνά επιδεινώνουν τα προβλήματα που κάνουν οι τουρίστες.

Η σειρά Netflix «Byron Baes», θα είναι μια «επιστολή αγάπης για τον Byron Bay» που είναι ήδη «μαγνήτης για τους επηρεαστές» και θα ακολουθήσει τη ζωή των Instagrammers, ανέφερε η υπηρεσία streaming.

Ωστόσο, η αντίδραση ήταν γρήγορη, με μια διαδικτυακή αναφορά από τον κάτοικο Tess Hall να μποϊκοτάρει τη σειρά προσελκύοντας περισσότερες από 8.500 υπογραφές, και δεκάδες ντόπιοι διαμαρτύρονταν με κωπηλασία σε ιστιοσανίδες στο Byron Bay την Τρίτη.

«Είμαστε μια κοινότητα που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις που οφείλονται στην κουλτούρα των επιρροών και μετατοπίζονται γρήγορα τα δημογραφικά στοιχεία των κατοίκων. Δεν θέλουμε να παίξουμε ως το τέλειο σκηνικό και μαγνήτης για τους επιδότες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης », δήλωσε ο Hall.

Αντί να χρησιμοποιούν την περιοχή ως «πραγματικό σημείο της πραγματικότητας», οι αρχές θα πρέπει να επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση συστημικών ζητημάτων όπως η προσιτή στέγαση, η διάβρωση των ακτών, η αύξηση της ανεργίας και τα υψηλά επίπεδα ενδοοικογενειακής βίας, είπε.

«Δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την πτώση της προβολής σε παγκόσμια σκηνή με τρόπο που μπορεί να βλάψει μόνο το τοπικό περιβάλλον και την κοινότητά μας», είπε στην αναφορά της.

Το Netflix δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση – και η αντίδραση εναντίον – των αρνητικών επιπτώσεων του τουρισμού, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών ζημιών και της καταστροφής των γειτονιών καθώς οι ντόπιοι αποτιμώνται.

Ο Simon Richardson, δήμαρχος του Byron Shire Council που περιλαμβάνει τον Byron Bay, επανέλαβε τις ανησυχίες πολλών κατοίκων της περιοχής.

«Δεν το χρειαζόμαστε αν πρόκειται μόνο να προσφέρει απειλή σε ποιον είμαστε ως κοινότητα. Είναι πιθανό να απειλήσει τις επιχειρήσεις εάν η απεικόνιση του Μπάιρον είναι τόσο παράλογη όσο και πολλά από τα reality show ντοκιμαντέρ », είπε στο ABC News.

Η πόλη της Νέας Νότιας Ουαλίας δέχεται ήδη 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως και δεν θέλει «εντατικοποίηση και θέρμανση της τουριστικής μας οικονομίας τώρα, ειδικά εκείνων που μπορεί να ενεργοποιηθούν από ένα κενό όραμα για το ποιοι είμαστε », Πρόσθεσε ο Ρίτσαρντσον.

Οι επηρεαστές – συχνά με μεγάλη παρακολούθηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – προωθούν προϊόντα, υπηρεσίες και προορισμούς έναντι αμοιβής, και αναζητούνται όλο και περισσότερο για να προωθήσουν αγορές και επισκέψεις, ακόμη και να προωθήσουν εμβόλια κοροναϊών.

Ωστόσο, έχουν επίσης επικριθεί για ψεύτικες αναρτήσεις και για εκτόξευση τσιγάρων και θεραπείες ομορφιάς χωρίς άδεια.

Υπήρξαν επίσης λόξυγγα με βίζα για τους λεγόμενους ψηφιακούς νομάδες – άτομα που συνδυάζουν ταξίδια με δουλειά και μπορούν να δημιουργήσουν οποιοδήποτε κατάστημα με σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Φέτος, η Αμερικανίδα Kristen Gray, μια αυτοαποκαλούμενη ψηφιακή νομάδα, απελάθηκε από το νησί του Μπαλί μετά από δημοσίευση tweets που πυροδότησαν μια αντίδραση για το αντιληπτό της Δυτικό προνόμιο και την έλλειψη πολιτιστικής συνείδησης της ινδονησιακής κοινωνίας.

Ενώ αυτοί οι νομάδες μπορούν να τροφοδοτήσουν τη ζήτηση για καφετέριες, μπαρ και ξενοδοχεία που μπορούν να δημιουργήσουν απασχόληση για τους ντόπιους, το όφελος είναι περιορισμένο καθώς συνήθως δεν εμπίπτουν στο φορολογικό σύστημα, δήλωσε ο Stuart McDonald, συνιδρυτής της ταξιδιωτικής ιστοσελίδας Travelfish.

«Ο συνδυασμός της αντίληψης του κοινού ότι οι περισσότεροι εργάζονται παράνομα και κερδίζουν πολύ περισσότερα από τον τοπικό πληθυσμό, ενώ ταυτόχρονα είναι αδιάφοροι σε αυτό που οι ντόπιοι θεωρούν κατάλληλη συμπεριφορά, έχει προκαλέσει κατανοητά σημαντικά επίπεδα δυσαρέσκειας», είπε.

Στο Byron Bay, οι κάτοικοι, συμπεριλαμβανομένης της αυτόχθονης κοινότητας, δεν είχαν συμβουλευτεί τη σειρά, δήλωσε ο Hall στο Ίδρυμα Thomson Reuters.

«Ο τουρισμός είναι κρίσιμος για αυτήν την πόλη. Θέλουμε να επισκεφθούν οι άνθρωποι, αλλά με τρόπο βιώσιμο για το περιβάλλον και με σεβασμό στην κοινότητα », πρόσθεσε.

(Reuters)

Source