Από τους μάρτυρες της ποινικής δίωξης από τους κατηγορούμενους. Το … |: Δημοσιογράφος Κύπρος

Τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν ολοένα και περισσότερες περιπτώσεις εισαγγελέων που χρησιμοποιούν τη στρατηγική χρησιμοποίησης του υπόπτου ή του κατηγορουμένου ως μάρτυρα ως κατηγορούμενου, φυσικά ως αποτέλεσμα μιας «αόρατης» συμφωνίας που θα ωφελήσει και τα δύο μέρη.

Ο σκοπός είναι να τεκμηριώσει την υπόθεση և να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία που θα μπορούσαν να συνδέσουν καλύτερα τους άλλους κατηγορούμενους με τα εγκλήματα, έτσι ώστε η καταδίκη τους να μπορεί να πραγματοποιηθεί, ειδικά σε περιπτώσεις όπου τα αποδεικτικά στοιχεία θεωρούνται αδύνατα · հնարավոր η πιθανότητα καταδίκης δεν είναι πολύ ορατή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ρυθμίσεις γίνονται γνωστές κατά τη διάρκεια της δίκης, όταν είτε η ποινική δίωξη του κατηγορούμενου αναστέλλεται, αυτός ή αυτή γίνεται μάρτυρας της έρευνας, ή αυτός ή αυτή απαλλάσσεται από ορισμένα πιο σοβαρά εγκλήματα προκειμένου να μειωθεί η ποινή.

Κάτι παρόμοιο συνέβη στην περίπτωση του 34χρονου Μάριου Γεωργίου, αλλιώς γνωστού ως «Μαριώτικας», ο οποίος σκοτώθηκε τη νύχτα της 19ης Απριλίου στο Meneu από έναν επαγγελματία ερμηνευτή που είχε λάβει συμβόλαιο θανάτου. Το θύμα καταδικάστηκε τον Ιανουάριο του 2020 σε δύο χρόνια φυλάκιση για συνωμοσία για διάπραξη εγκλήματος εκδόσεως άλλου ατόμου και κατοχή ενάμισι κιλού κοκαΐνης. Σε άλλες περιπτώσεις, η ποινή θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, αλλά ο 34χρονος, μαζί με τον εναγόμενο του, συνεργάστηκε με τον YKAN για να “δώσει” σε άλλο άτομο που αναγνώρισε ως “εγκέφαλο”, το οποίο η αστυνομία θεώρησε ένα πιο σημαντικό όνομα. Έτσι, το θύμα, αφού έπεσε απαλά, εκτίμησε την ποινή του στα αστυνομικά σπίτια όπου φυλάσσονται οι προστατευόμενοι μάρτυρες, ενώ μετά την απελευθέρωσή του, η αστυνομία συνέχισε να του παρέχει, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο 34χρονος Old εξέφρασε φόβους για τη ζωή του .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ. Mariothkias, No. 18… Σφραγίδα ερμηνευτή լավագույն Καλύτερο από τα καλύτερα

Ωστόσο, παρά τα μέτρα που ελήφθησαν, δεδομένου ότι η αστυνομία, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα, δεν μπορεί να είναι παντού, ο εκτελεστής βρήκε πάντα τη σωστή στιγμή για να εκτελέσει την αποστολή του.

Παρόμοια υπόθεση ήταν η περίπτωση του 31χρονου Siros Ahmed Za Aidan, ο οποίος επίσης μάρτυρε πιθανή υπόθεση, αλλά σκοτώθηκε, ενώ το σώμα του δεν έχει βρεθεί από το 2020. Σε αυτήν την περίπτωση, δύο άτομα στάλθηκαν στο ποινικό δικαστήριο για προμελέτη δολοφονία.

Μπορούμε να πούμε ότι η Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να καθοδηγεί όλους εκείνους που διαπράττουν εγκλήματα στη φυλακή, χωρίς διαπραγματεύσεις, χωρίς δύο μέσα, με δύο βάρη, ενώ κατά καιρούς δέχονται κριτική για ζητήματα διαφθοράς. Ήταν ενδεικτικό του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2016. Η δήλωση ότι «υπάρχουν αστυνομικοί που βρίσκονται στη μισθοδοσία ορισμένων εγκληματικών ομάδων».

Από την άλλη πλευρά, εάν η υπόθεση δεν διαθέτει αρκετά αποδεικτικά στοιχεία, χρειάζονται αποδεικτικά στοιχεία, η αστυνομία δεν έχει άλλη επιλογή από το να «θυσιάσει» τον ύποπτο ή τον κατηγορούμενο για να εξασφαλίσει ένα άλλο άτομο που θεωρούν το πιο σημαντικό, το πιο σημαντικό. η πειθώ του φαίνεται αδύνατη Ωστόσο, είναι λογικό να ρωτήσουμε, με ποια κριτήρια αξιολογούνται οι ύποπτοι; Ποιος αποφασίζει ποιος είναι πιο επικίνδυνος, πιο εγκληματικός, εάν όλοι συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των νυχτερινών κουκουβαγιών;

Οι μάρτυρες υπεράσπισης της δίωξης που επιδιώκουν την αστυνομία συνήθως λαμβάνουν χαμηλότερη ποινή εάν η ποινή τους δεν αρχικά ανασταλεί · υπηρετούν χρόνο έξω από τη φυλακή ενώ μπορούν να απελευθερωθούν νωρίτερα. Υπάρχουν εκείνοι που αλλάζουν την ταυτότητά τους, λαμβάνουν χρήματα, αφήνουν την Κύπρο με την προϋπόθεση ότι δεν θα επιστρέψουν πριν από τα χρόνια που έχουν οριστεί.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα κίνητρα είναι δελεαστικά, επομένως είναι ευκολότερο για την αστυνομία να πείσει τους ανθρώπους να δώσουν σε άλλους, ώστε να μπορούν να σωθούν, ειδικά όταν οι πρώην φίλοι τους είναι εχθρικοί.

Ωστόσο, αυτή η στρατηγική μπορεί να προκαλέσει ανισότητες, αναταραχές, οι οποίες μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες, ενώ από την άλλη πλευρά, ο μάρτυρας μπορεί να εκμεταλλευτεί την αστυνομία ոստիկանության για να συνεχίσει την εγκληματική του δραστηριότητα γνωρίζοντας ότι θα έχει «ασυλία». Ταυτόχρονα, όπως συνέβη σε διαφορετικές περιπτώσεις, η αστυνομία μπορεί να κατηγορηθεί, για παράδειγμα, σε μια περίπτωση επέστρεψε σε αυτόν τον δρόμο για να τιμωρήσει τους Βροντακίδες, και σε άλλη περίπτωση σε άλλο δρόμο, επειδή είναι οι Φορτουνακίδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ. Δεκαετία καθαρισμού, σπασμένοι κώδικες τιμής և … “πόρνες”

Source