Αρχαιολόγοι στην Τουρκία Ανακαλύπτουν ναός της Αφροδίτης 2.500 ετών Έξυπνα νέα

Ερευνητές που ερευνούν τη χερσόνησο Urla-Çeşme στη δυτική Τουρκία έχουν ανακαλύψει έναν ναό του 6ου αιώνα π.Χ. αφιερωμένος στη θεά Αφροδίτη.

«Η Αφροδίτη ήταν μια πολύ κοινή λατρεία εκείνη την εποχή», ηγέτης της ομάδας Ο Elif Koparal, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο Mimar Sinan Fine Arts, λέει στο Hurriyet Daily News.

Η ομάδα ανακάλυψε μέρος ενός αγάλματος μιας γυναίκας και ένα τερακότα γλυπτό ενός γυναικείου κεφαλιού, καθώς και μια επιγραφή που αναφέρει ότι «Αυτή είναι η ιερή περιοχή».

«Από τα ευρήματα, καταλάβαμε ότι πρέπει να υπήρχε μια περιοχή λατρείας στην περιοχή», λέει ο Koparal.

Αφροδίτη ήταν η αρχαία ελληνική θεά της ομορφιάς, της αγάπης και της αναπαραγωγής. Μερικές φορές, είχε επίσης σχέση με τον ναυτικό και τον πόλεμο. Τα πρώιμα γλυπτά της δείχνουν ντυμένη και σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με άλλες θεές, αλλά γύρω στον πέμπτο αιώνα π.Χ., καλλιτέχνες άρχισαν να την απεικονίζουν γυμνή ή ως επί το πλείστον γυμνή, σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια Britannica. Πολλοί ναοί και ιερά αφιερώθηκαν στη λατρεία της, με συγκεκριμένες περιοχές δύναμης στην Κύπρο και στο νησί των Κυθήρων στα νότια παράλια της Ελλάδας.

Η αρχαία πόλη της Αφροδισίας, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ που βρίσκεται νοτιοανατολικά της τοποθεσίας Urla-Çeşme στη σύγχρονη Τουρκία, ονομάστηκε για τη θεά. Οι οπαδοί έχτισαν εκεί ένα ναό στην Αφροδίτη τον τρίτο αιώνα π.Χ., ακολουθούμενο από την κατασκευή της υπόλοιπης πόλης, συμπεριλαμβανομένου ενός συγκροτήματος θεάτρου και λουτρών.

Αφροδίτη άγαλμα

Η Αφροδίτη, που απεικονίστηκε με διαφορετικούς τρόπους κατά τη διάρκεια των αιώνων, είχε πολλούς λάτρεις τον 6ο αιώνα π.Χ.

(Μουσείο J. Paul Getty μέσω Wikimedia Commons)

Όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο Anadolu, η Koparal και οι συνάδελφοί της ανακάλυψαν τα πρώτα σημάδια ενός ναού στην περιοχή το 2016, όταν τεκμηριώνουν τα απομεινάρια πολλών οικισμών στην περιοχή για πολλές χιλιετίες.

«Κατά τη διάρκεια της προβολής της επιφάνειας, εντοπίσαμε τον ναό της Αφροδίτης από τον 6ο αιώνα π.Χ.», λέει ο Koparal στο Anadolu. “… Είναι μια συναρπαστική και εντυπωσιακή ανακάλυψη.”

Από το 2006, οι ερευνητές ανακάλυψαν συνολικά 35 προϊστορικούς οικισμούς στον αρχαιολογικό χώρο περίπου 17.220 τετραγωνικών ποδιών. Δεκαέξι από αυτά χρονολογούνται στην ύστερη Νεολιθική περίοδο – το τελευταίο μέρος της Εποχής των Λίθων.

Ο ιστότοπος βρίσκεται κοντά στην πόλη Σμύρνη. Παλαιότερα γνωστή ως Σμύρνη, η μητρόπολη είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις της περιοχής της Μεσογείου. Η Σμύρνη ήταν μια σημαντική τοποθεσία για ανθρώπους της περιοχής για τουλάχιστον 5.000 χρόνια. Λείψανα κεραμικής δείχνουν ότι οι ελληνικές δυνάμεις εγκαταστάθηκαν στην περιοχή γύρω στο 1000 π.Χ.

Ανά το Χουριέτ, η έρευνα τεκμηριώνει τις οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή από το 6000 π.Χ. Τα ευρήματα περιλαμβάνουν ταφόπλακες και σπηλιές που χρησιμοποιούνται ως ιερές τοποθεσίες. Ο Κοπάραλ λέει ότι η ομάδα συνεργάζεται με ντόπιους ανθρώπους για τη διατήρηση των ευρημάτων, τα οποία ενδέχεται να αντιμετωπίσουν απειλές από ληστές και αστική ανάπτυξη.

Η Αφροδίτη δεν ήταν η μόνη κλασσική θεότητα που λατρευόταν στην περιοχή: Το περασμένο φθινόπωρο, ανέφερε ο Αχμέτ Πέσεν για την Υπηρεσία Anadolu, αρχαιολόγοι που ανασκάφησαν την ακρόπολη της πόλης του Δασκυλείου έφεραν στο φως μια μάσκα 2.400 ετών που απεικονίζει τον Διονύσο, τον ελληνορωμαϊκό θεό του κρασιού και του κρασιού. έκσταση. Οι αρχαίοι προσκυνητές πιθανότατα χρησιμοποίησαν τη μάσκα τερακότας κατά τη διάρκεια τελετών που σχετίζονται με την οινοποίηση.

Σας αρέσει αυτό το άρθρο;
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ για το ενημερωτικό μας δελτίο

.Source