Ασυνήθιστη διαμαρτυρία αμερικανών διπλωμάτων εναντίον του Τραμπ – Δύο τηλεγραφήματα

Σε μια ασυνήθιστη και ασυνήθιστη κίνηση, οι διπλωμάτες των ΗΠΑ έγραψαν δύο τηλεγραφήματα καταδικάζοντας τον Ντόναλντ Τραμπ για υποκίνηση της επίθεσης στο Καπιτώλιο και ζητώντας από τον Μάικ Πομπέο να υποστηρίξει την 25η τροπολογία για να τον απομακρύνει από το αξίωμα.

Χρησιμοποιώντας το λεγόμενο «κύμα διαφωνίας» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι διπλωμάτες και οι δημόσιοι υπάλληλοι σταδιοδρομίας έχουν εκφράσει ανησυχία ότι η εισβολή στο Καπιτώλιο θα μπορούσε να υπονομεύσει σοβαρά την εμπιστοσύνη των ΗΠΑ στην προώθηση και υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών στο εξωτερικό.

“Αποτυχία ανάθεσης δημόσιων ευθυνών στον Πρόεδρο μπορεί να βλάψει περαιτέρω τη δημοκρατία μας ability Η ικανότητά μας να πετύχουμε αποτελεσματικά τους στόχους εξωτερικής πολιτικής μας“Σύμφωνα με το δεύτερο τηλεγράφημα, το οποίο κυκλοφόρησε μεταξύ των διπλωματών στο τέλος της εβδομάδας, στη συνέχεια στάλθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Στο τηλεγράφημα, οι διπλωμάτες ζήτησαν από τον Mike Pompeo να υποστηρίξει τυχόν νόμιμες προσπάθειες του Mike Pence և άλλων μελών της κυβέρνησης για την υπεράσπιση της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της «πιθανής εφαρμογής των διαδικασιών που προβλέπονται στο άρθρο 4 της 25ης τροποποίησης, εάν είναι απαραίτητο». ,

Αυτή είναι μια αλλαγή που επιτρέπει στον αντιπρόεδρο να κηρυχθεί ακατάλληλο για την πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με το CNN, ο Πενς δεν απέκλεισε την αναφορά στην 25η τροπολογία.

Δεν είναι γνωστό πόσοι διπλωμάτες υπέγραψαν τα κείμενα. Και τα δύο τηλεγραφήματα είναι μια ασυνήθιστη διαμαρτυρία από τους αμερικανούς διπλωμάτες εναντίον του κατεστημένου προέδρου, ο οποίος από καιρό παραπονέθηκε ότι η κυβέρνηση Τραμπ παραμελεί τον ρόλο και την εμπειρία τους.

Τα τηλεγραφήματα δείχνουν επίσης θυμό για την αντίδραση του Mike Pompeo στις ταραχές στο Καπιτώλιο. Αν και καταδίκασε τη βία, ο υπουργός Εξωτερικών δεν σχολίασε το ρόλο του Τραμπ, ο οποίος ενθάρρυνε τους υποστηρικτές του να πάνε στο Καπιτώλιο.

«Είναι πιθανό ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνείται κατηγορηματικά το ρόλο του Προέδρου Τραμπ σε αυτήν τη βίαιη επίθεση. «Ενάντια στην αμερικανική κυβέρνηση», διαβάζει το πρώτο τηλεγράφημα.

«Όπως συνήθως καταδικάζουμε ξένους ηγέτες που χρησιμοποιούν βία και εκφοβισμό για να παρέμβει σε ειρηνικές δημοκρατικές διαδικασίες ել για να ανατρέψει τη βούληση των ψηφοφόρων, θα πρέπει να υπάρχουν δημόσιες δηλώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με αυτό το επεισόδιο ονομάστηκε Τραμπ“Είναι δυνατόν να πούμε στον κόσμο ότι στο σύστημά μας, ακόμη και ο πρόεδρος δεν είναι υπεράνω του νόμου, ούτε προστατεύεται από την κριτική του κοινού”, ανέφεραν οι διπλωμάτες.

“Θα είναι το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ζημιάς στη διεθνή φήμη μας”, ανέφεραν. “Θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους φίλους και τους αντιπάλους μας ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ειλικρίνεια και αντικειμενικά πρότυπα όταν καταδικάζει τις επιθέσεις κατά της δημοκρατίας εντός ή εκτός των συνόρων της”, πρόσθεσαν οι διπλωμάτες.

Σύμφωνα με το AP

Ακολουθήστε το LiFO.gr στις Ειδήσεις Google և θα είστε οι πρώτοι που θα γνωρίζετε όλα τα νέα

Δείτε τις τελευταίες ελληνικές news παγκόσμιες ειδήσεις στο LiFO.gr

,Source