Αυτός ο αλφαβητικός “Λείπει σύνδεσμος” εξηγεί πώς αναπτύχθηκαν οι λέξεις

Από τον J. Dye, Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών.

Ισραήλ: Ένας «σύνδεσμος που λείπει» έχει βρεθεί στην ιστορία του σύγχρονου αλφαβήτου. Αυτό το μικρό κομμάτι κεραμικής από περίπου το 1450 π.Χ. έφερε περισσότερο από το γάλα φαίνεται!

Οι λέξεις είναι αυτό που πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν για να τα καταλάβουν. Από που προέρχονταν όμως; Κανείς δεν είναι απολύτως σίγουρος. Ωστόσο, μια ομάδα Αυστριακών αρχαιολόγων πιστεύουν ότι έχουν κάνει ένα σημαντικό άλμα στην κατανόηση του πώς έγινε τα αλφάβητα σε όλο τον κόσμο.

Η τοποθεσία Tel Lachish βρίσκεται στην περιοχή Shephelah του νότιου κεντρικού Ισραήλ. Όπως διαβάζει μια δήλωση της ομάδας, ήταν «ένας σημαντικός διακανονισμός που αναφέρεται στα αρχαία αιγυπτιακά έγγραφα της περιόδου».

Όταν λοιπόν ανακαλύφθηκε ένα κομμάτι κεραμικής από ένα κυπελάκι γάλακτος στην Κύπρο το 2018, το εύρημα αναγκάστηκε να ρίξει λίγο φως σε αυτό που συνέβη πριν από χιλιάδες χρόνια. Μέσα βρισκόταν μια αρχαία επιγραφή. Όχι τόσο πολύ το γράψιμο στον τοίχο όσο το γράψιμο στο μπολ!

Πρώιμη αλφαβητική επιγραφή σε ένα άσπρο Slip II στεφάνι.  Από τον J. Dye, Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών.

Πρώιμη αλφαβητική επιγραφή σε ένα άσπρο Slip II στεφάνι. Από τον J. Dye, Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών.

Διαμορφωμένες σε 2 διαγώνιες γραμμές κατά μήκος του εσωτερικού είναι 6 γράμματα, που περιγράφονται ως μία από τις πρώτες γνωστές εμφανίσεις αλφαβητικού κειμένου στο Ισραήλ.

Τι λέει το κείμενο; Προφανώς οι λέξεις «σκλάβος», «νέκταρ» και «μέλι», αν και τα γράμματα μπορεί να ακούγονται απατηλά μοντέρνα.

Αναφέροντας σχόλια του επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Δρ Felix Höflmayer, το The Jerusalem Post γράφει ότι μερικές από τις επιγραφές μπορεί να είναι αναγνωρίσιμες στους ομιλητές των Εβραίων σήμερα. Αν και δεν είναι ακριβώς εβραϊκό, το αρχαίο κείμενο μπορεί να έχει ενημερώσει την ανάπτυξή του.

Επειδή δεν είναι σαφές σε ποια κατεύθυνση πρέπει να διαβαστούν οι επιγραφές, το κομμάτι δημιουργεί ένα ισχυρό μυστήριο. Για παράδειγμα, η ομάδα σημειώνει ότι ο «σκλάβος» μπορεί να είναι μια μερική λέξη, πιθανώς ένα όνομα.

Το θραύσμα – ή “sherd” όπως λέγεται – μετρά περίπου 1,5 ιντσών, με την επιγραφή ευανάγνωστη με σκούρο μελάνι.

Η ιστοσελίδα Tel Lachish.  Εικόνα από Wilson44691 CC BY-SA 3.0

Η ιστοσελίδα Tel Lachish. Εικόνα από Wilson44691 CC BY-SA 3.0

Με μηδενισμό των σπόρων που βρέθηκαν με την κεραμική, οι αρχαιολόγοι μπόρεσαν να χρονολογήσουν το ραδιενεργό άνθρακα με το ενδιαφέρον αντικείμενο. Όταν συνειδητοποίησαν ότι προήλθε από τον 15ο αιώνα π.Χ., δηλαδή την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, ενθουσιάστηκαν.

Γιατί; Επειδή αντιφάσκει με την καθιερωμένη σκέψη για την ανάπτυξη του αλφαβήτου.

Παραθέτοντας το The Jerusalem Post, ο Δρ Höflmayer εξηγεί: «το αρχικό αλφάβητο εφευρέθηκε στο Σινά της Αιγύπτου περίπου τον 19ο αιώνα π.Χ.» (με άλλα λόγια, το 1900 π.Χ.).

Θεωρείται ότι έχει ταξιδέψει σε μέρη όπως η Δυτική Ασία με ευγενική προσφορά των Αρχαίων Αιγυπτίων. Τα ιερογλυφικά προσαρμόστηκαν σταδιακά από άλλους πολιτισμούς σε ένα διαφορετικό σύστημα επικοινωνίας, ένα βασισμένο σε λέξεις αντί για εικόνες και σύμβολα.

Όπως ανέφερε η Daily Mail, το αλφάβητο έφτασε στο Levant – μια περιοχή που περιλαμβάνει το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Κύπρο και άλλα – περίπου το 1300 π.Χ.

Τα στοιχεία ενός αναδυόμενου αλφαβήτου του 15ου αιώνα δείχνουν ότι τα πράγματα συνέβησαν πολύ πριν από αυτό! Το θραύσμα φαίνεται να γεμίζει τα κενά μεταξύ 1900 – 1300 π.Χ.

Στη δήλωσή τους σχετικά με τα γράμματα για την Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών, η ομάδα που γράφει τα περισσότερα είναι «παρόμοια με τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά στα οποία βασίστηκαν αρχικά». Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Antiquity (Cambridge University Press).

Ποιος ήταν υπεύθυνος για τη μετατροπή των ιερογλυφικών σε γράμματα στο Levant; Τον 15ο αιώνα π.Χ., το Tel Lachish ήταν μια πόλη που κατοικούνταν από τους Χαναναίους. Ήταν οι ανώτεροι υπάλληλοι της κοινωνίας τους που πήραν την απόφαση; Όχι – σύμφωνα με την τρέχουσα σκέψη, ήταν ανθρακωρύχοι.

Διασπώντας τον αιγυπτιακό κώδικα σε μια απλούστερη μορφή, άλλαξαν τον τρόπο που οι άνθρωποι θα γράφουν και θα μιλούν για πάντα. Το Smithsonian Magazine αναφέρει: «Οι παραλλαγές του αλφαβήτου που χρησιμοποιήθηκαν στο Canaan εξαπλώθηκαν από την Τουρκία στην Ισπανία και τελικά οδήγησαν στο λατινικό αλφάβητο που χρησιμοποιείται στα γραπτά αγγλικά σήμερα».

Προηγούμενες κερδοσκοπίες επικεντρώθηκαν στην αναπτυσσόμενη αιγυπτιακή αυτοκρατορία ως οδηγός για την ανάπτυξη του αλφαβήτου. Το sherd είναι ένα παιχνίδι αλλαγής, καθώς αναγνωρίζει ότι οι Χαναναίοι είναι πιο εμπλεκόμενοι από ό, τι η πρώτη σκέψη.

Χάρτης Lachish.  Από τον A. Woitzuck, Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών.

Χάρτης Lachish. Από τον A. Woitzuck, Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών.

Γράφοντας στην Αρχαιότητα, ο Δρ Höflmayer παρατηρεί την υποτιθέμενη Βιβλική Canaan επιγραφή «θα έπρεπε να θεωρηθεί προϊόν της Λεβαντίνης-Αιγυπτιακής αλληλεπίδρασης κατά τα μέσα της δεύτερης χιλιετίας π.Χ., παρά της μεταγενέστερης αιγυπτιακής κυριαρχίας».

Ένα παρόμοιο εύρημα φέρεται να έγινε δεκαετίες νωρίτερα, αλλά δεν μπορούσε να είναι ραδιοανθρακικό με ημερομηνία. Κάποιοι αμφισβητούν τα ευρήματα, λόγω παραγόντων όπως η αξιοπιστία της χρονολόγησης.

Όπως σημειώνεται από το περιοδικό Smithsonian (σχετικά με την κάλυψη στο Live Science), ο αρχαιολόγος του Τελ Αβίβ Benjamin Sass είναι αντικειμενικός. Οι κόκκοι επιλέχθηκαν για ανάλυση ως μέρος της διαδικασίας, αλλά τι γίνεται αν η κεραμική παράγεται νωρίτερα από το οργανικό υλικό;

Ένα άλλο άρθρο από εμάς: Νέα μελέτη εξηγεί γιατί οι δεινόσαυροι έτρωγαν Rocks

Προχωρώντας με την πλήρη δύναμη της αρχαιολογίας του 21ου αιώνα στο πλευρό τους, ελπίζεται ότι περαιτέρω εξερευνήσεις από την ομάδα θα αποκαλύψουν περισσότερα για όλα τα πράγματα αλφαβητικά…

Source