«Αυτό ήταν όλο μέρος του θανάτου μου – είχα μερικά πολύ σκληρά μαθήματα νωρίς στη ζωή μου»: Συνέντευξη του Business Leader Touker Suleyman

Τούκερ Σουλεϊμάν
Τούκερ Σουλεϊμάν

Ο Business Leader μίλησε πρόσφατα με τον μεγιστάνα των επιχειρήσεων και τον αστέρι Den του Dragons Touker Suleyman για το επιχειρηματικό του ταξίδι, μαθαίνοντας από λάθη και πώς κατέληξε στην επιτυχημένη τηλεοπτική εκπομπή του BBC.

Είναι σωστό ότι όταν ήρθες στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορούσες να μιλήσεις αγγλικά;

Οι γονείς μου ήρθαν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1958 για να ξεφύγουν από τα προβλήματα στην Κύπρο και όταν φτάσαμε, ήμουν δέκα χρονών και τα αγγλικά μου ήταν περιορισμένα, αλλά σύντομα πήρα τη γλώσσα.

Η πρώτη μου δουλειά εκτός σχολείου ήταν με μια λογιστική εταιρεία που ονομάζεται Ridley and Co στο Southampton Row και κέρδισα 5 £ την εβδομάδα, καθώς και έξοδα.

Πώς ξεκίνησε η καριέρα σας ως επιχειρηματίας;

Εκείνη την εποχή υπήρχαν τρεις βιομηχανίες που ξεχώρισαν. και αυτά ήταν ιδιοκτησία, μόδα και διασημότητα.

Πριν πάρω τους τελικούς μου, έγινα ανήσυχος και διακλάδισα τον κόσμο της μόδας που εργάζονταν για μια επιχείρηση στο Dalston Lane του Λονδίνου. Μέσα σε 18 μήνες αγόρασα τον ιδιοκτήτη.

Ήμουν 21 ετών και προμηθεύαμε C&A (ένας μεγάλος λιανοπωλητής εκείνη την εποχή) και έκανα την πρώτη μου περιουσία πολύ γρήγορα και δραστηριοποιήθηκα σε αυτόν τον κόσμο. Στη συνέχεια, αγόρασα ένα μερίδιο σε μια δημόσια εταιρεία που ονομάζεται Mellins. Οι μετοχές ήταν 3p αλλά σύντομα ανέβηκαν στα 360p.

Αγόρασα επίσης ένα μεγάλο μερίδιο σε μια επιχείρηση που ονομάζεται Bamber Stores, η οποία ήταν ένα θανατηφόρο λάθος.

Γιατί ήταν τόσο μεγάλο λάθος;

Αγόρασα την επιχείρηση χωρίς να κάνω τη δέουσα επιμέλεια και αυτό ήταν για μένα ένα μεγάλο επιχειρηματικό μάθημα. Στα μέσα της δεκαετίας του ’20 ήμουν πρόεδρος δύο δημόσιων εταιρειών και πιστεύω ότι ο νεότερος που είχε ποτέ αυτόν τον ρόλο.

Ωστόσο, η PwC πραγματοποίησε μια ανασκόπηση της επιχείρησης, πολύ γρήγορα αφού την αγόρασα, η οποία αναφέρει ότι η Bamber ήταν αφερέγγυη και 26 εκατομμύρια £ σε καθυστέρηση. Με συμβούλευαν να παραιτηθώ, και σαν ένα πακέτο καρτών, ολόκληρη η επιχείρηση και ο προσωπικός μου πλούτος κατέρρευσαν.

Ήμουν νέος και αφελής, και είχα χειραγωγηθεί από χρηματιστές εκείνη την εποχή.

Πώς προσπαθήσατε να σώσετε την κατάσταση;

Πριν από την κατάρρευση της επιχείρησης, μου δόθηκε η ευκαιρία να συγκεντρώσω χρήματα στο Mellins και ένας μεσίτης είπε ότι θα πλησιάσει μερικούς ανθρώπους που γνώριζε, ένας από τους οποίους ήταν ο Robert Maxwell. Στη συνέχεια με πλησίασε ο Asil Nadir (Βρετανός Τουρκοκύπριος μεγιστάνας επιχειρήσεων που αργότερα έγινε διάσημος που βρέθηκε ένοχος για ψευδή λογιστική και έστειλε στη φυλακή για δέκα χρόνια) που είπε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της επιχείρησής μου.

Μου είπε ότι θα παρείχε τη χρηματοδότηση και ότι δεν πρέπει να πάω να δω κανέναν άλλο. Νόμιζα υπέροχα – είναι Κύπριος συμπατριώτης, αλλά πέρασαν τέσσερις εβδομάδες και δεν άκουσα τίποτα. Προσπάθησα να τον καλέσω γιατί ήταν ένας αγώνας ενάντια στην αφερεγγυότητα. Τελικά έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον γραμματέα του, ο οποίος μου είπε ότι δεν ήθελε να συνεχίσει πια. Προγραμματίστηκε και πιστεύω ότι το έκανε αυτό επειδή ένιωθε ότι, ως Τουρκοκύπριος, ήμουν αγκάθι στο πλευρό του, και είχε τα δικά του σχέδια.

Αυτό πρέπει να ήταν ένα τεράστιο μάθημα για εσάς;

Αυτό ήταν όλο μέρος του θανάτου μου εκείνη την εποχή, και έλαβα μερικά σκληρά μαθήματα πολύ νωρίς. Ήμουν στην κορυφή ορισμένων δημόσιων εταιρειών, αλλά δεν είχα την απαιτούμενη γνώση εκείνη τη στιγμή. Ήταν όμως το καλύτερο μάθημα της ζωής μου και με ενδυνάμωσε. Έμαθα να μην παίρνω άτομα στην ονομαστική τους αξία και να αναρωτιέμαι γιατί οι άνθρωποι θέλουν να σας βοηθήσουν.

Είπα στον εαυτό μου αν και αυτό δεν είναι το τέλος του ταξιδιού, ήταν μόνο η αρχή.

Τι έκανες στη συνέχεια;

Στη συνέχεια πήγα στην επιχείρηση με τον αδερφό μου, και είχαμε μια επιχείρηση που ονομάζεται Low Profile και πήρα τις γνώσεις μου για την κατασκευή στην επιχείρηση και πολύ γρήγορα προμηθεύαμε τα μεγαλύτερα ονόματα στο δρόμο με προϊόντα.

Ήμουν τυχερός εκείνες τις ημέρες που η κατασκευή ήταν κερδοφόρα. Μετακομίσαμε στην Τουρκία σε πολύ πρώιμο στάδιο και συναντήσαμε με επιρροή επιχειρηματία εκεί που με βοήθησε να αναπτύξω την επιχείρηση.

Ήταν μια επιχείρηση δημιουργίας μετρητών και επενδύσαμε και σε εμπορικά ακίνητα στη Fitzrovia. Όλα αυτά δημιούργησαν τη ραχοκοκαλιά στην επιστροφή μου.

Πώς καταλήξατε στο Dragons ‘Den και συμμετείχατε στην παράσταση σε άλλαξε;

Με πλησίασαν – πριν από περίπου οκτώ χρόνια – για να κάνω μια δοκιμασία οθόνης για το Dragons ‘Den που ήταν επιτυχής.

Βλέπω τον εαυτό μου ως επιχειρηματία και όχι ως προσωπικότητα της τηλεόρασης – μου είπαν κάποτε για τη φήμη ότι είναι υπέροχο στην πορεία, αλλά θα σας οδηγήσουν τελικά – και είναι καλύτερο να είμαι στο επίπεδο.

Η φήμη ή τα χρήματα δεν είναι στο μυαλό μου και δεν είμαι διαφορετικός τώρα από όταν ήμουν στα είκοσι. Πάντα μισούσα τις διακοπές και είμαι οικοδόμος παλαιού τύπου – ακόμη και όταν πήγα στις διακοπές, ήμουν στο τηλέφωνο δουλεύοντας. Αυτό που με κάνει να σημειώνω είναι ότι μου αρέσει να κερδίζω. Δεν πρόκειται πάντα για τα χρήματα αλλά για να κερδίσετε μέσα σας. Πρόκειται για ξύπνημα το πρωί και σκοπό.

Τι σας εμποδίζει να κάνετε μια επένδυση σε μια επιχείρηση ή ένα άτομο;

Όταν κάποιος δεν γνωρίζει τους αριθμούς του και πιστεύει ότι μπορεί να τραβήξει το μαλλί πάνω από τα μάτια σας. Θα αρχίσετε να κάνετε ερωτήσεις και όλα θα ξετυλιχτούν γρήγορα, οπότε δεν έχει αξία να προσπαθήσετε να το κάνετε αυτό. Οι ανόητες εκτιμήσεις είναι επίσης απογοητευτικές και μερικές από αυτές είναι τρελές. Μερικά από αυτά διαλέγονται από τον ουρανό!

Συχνά υποστηρίζετε την κατασκευή στο εξωτερικό στην Κίνα και την Τουρκία για παράδειγμα. Υπήρξε μια άνοδος του «Made in Britain» και η χρήση εθνικών αλυσίδων εφοδιασμού. Θα συνεχίσετε με την προσέγγιση της χρήσης κατασκευής στο εξωτερικό;

Υπάρχουν ορισμένες βιομηχανίες όπου η ετικέτα Made in Britain έχει νόημα, όπως τρόφιμα, καλλυντικά και μηχανική, ωστόσο, η Κίνα παραμένει εξαιρετική αξία για την ποιότητα του προϊόντος που λαμβάνετε με συγκεκριμένους τύπους κατασκευής.

Έχουμε ένα από τα κορυφαία προϊόντα οδοντοφυΐας για μωρά και όλα αυτά είναι κατασκευασμένα στην Κίνα, επειδή έχει νόημα για εμπορικούς σκοπούς. και θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο.

Θέλω να μιλήσω για τον τομέα της μόδας τώρα, καθώς είναι ένας τομέας στον οποίο ασχολείστε πολύ; Τι χρειάζεστε για να ξεχωρίσετε σε αυτόν τον τομέα;

Για να είστε επιτυχημένοι σε αυτόν τον τομέα, χρειάζεστε ένα USP στο προϊόν, ή πρέπει να διακόψετε το στυλ και την τιμή – ή πρέπει να έχετε μια μάρκα που αυξάνει τα πάντα σε υψηλότερη τιμή.

Αυτό κάνουμε τώρα με μία από τις μάρκες μας – το Finery. Επανατοποθετείται ως διακόπτης στυλ και τιμών.

Διεύρυνση αυτού στο λιανικό εμπόριο και το High Street – τι βλέπετε στο μέλλον του;

Ας μην ξεχνάμε ότι το 70% των λιανικών πωλήσεων είναι τούβλα και κονίαμα και πιστεύω ότι όλοι μας χάνουμε τον κεντρικό δρόμο τώρα και σας λείπει το περπάτημα στα καταστήματα. Ο σύντροφός μου μου λέει ότι δεν μπορεί να περιμένει να βγει ξανά στα καταστήματα. Πιστεύω ότι θα επιβιώσει και μάρκες όπως το Next και το Marks & Spencer θα τα πάνε πολύ καλά.

Ωστόσο, το Διαδίκτυο δεν θα πάει μακριά και δεν υπάρχουν πολλές μεγάλες μάρκες λιανικής στην κεντρική οδό εάν απομακρύνετε τη Zara και την H&M. αλλά δεν το βλέπω να πέφτει όπως είπαν κάποιοι.

Πιστεύω ότι, συνολικά, η οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα επίσης. Οι άνθρωποι θέλουν να βγουν πίσω. θέλουν να πάνε σε εστιατόρια. θέλουν να πάνε διακοπές.

Η κυβέρνηση κάνει επίσης εξαιρετική δουλειά στον εμβολιασμό και μια καλή δουλειά βοηθώντας τις επιχειρήσεις, αλλά δεν μπορείτε να βοηθήσετε όλους.

Ανησυχείτε όμως ότι οι επιχειρήσεις ενδέχεται να μην είναι σε θέση να εξοφλήσουν τα δάνεια που έχουν πάρει;

Ναι, το κάνω, και είναι αλήθεια ότι μερικές επιχειρήσεις έχουν κλωτσήσει το κουτάκι στο δρόμο, παίρνοντας κρατικά δάνεια με την ελπίδα ότι θα ανταλλάξουν τη λύση τους από αυτούς τους δύσκολους καιρούς τελικά. Υποστηρίζω ότι η οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα, αλλά θα δούμε περισσότερα θύματα λόγω του κακού χρέους από κρατικά δάνεια. Ωστόσο, πολλές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις χρηματοδοτήθηκαν καλά και εξακολουθούσαν να λαμβάνουν τα δάνεια, οπότε οι μικρότερες εταιρείες θα πληγούν περισσότερο.

Περιμένετε επίσης να αυξηθούν οι φόροι, υποθέτω;

Ναι, οι φόροι θα αυξηθούν και ο καγκελάριος θα πρέπει να είναι δημιουργικός.

Νομίζω ότι ένας φόρος επί των πωλήσεων στο διαδίκτυο είναι καλή ιδέα, αλλά θα πρέπει να ισχύει για επιχειρήσεις που παράγουν κύκλο εργασιών άνω των 8 εκατομμυρίων λιρών. και εάν κάνουν κύκλο εργασιών κάτω από αυτό το ποσό δεν απαιτείται να πληρώσουν το φόρο.

Στην τελευταία ύφεση, οι μικρές επιχειρήσεις μας έβγαλαν από την ύφεση. Ελπίζω ότι η κυβέρνηση συνειδητοποιεί ότι χρειαζόμαστε μικρότερες επιχειρήσεις για να επιβιώσουμε, καθώς γίνονται οι μεγάλες επιχειρήσεις του μέλλοντος και δημιουργούν απασχόληση.

Και γιατί δεν φορολογούμε το vaping; Αυτό θα μπορούσε να συγκεντρώσει κάποια μετρητά.

Συνολικά, φαίνεται αισιόδοξος για το μέλλον;

Είμαι και πιστεύω ειλικρινά ότι η αισιοδοξία προέρχεται από μέσα. Σε κάθε κακή κατάσταση μπορείτε να το κάνετε καλό. Δεν είμαι πρόσωπο μοίρας και θλίψης. Ο κόσμος θα συνεχίσει και θα επιβιώσει και όλοι πρέπει να κάνουμε το ελάχιστο για να παραμείνουμε ασφαλείς και να εργαστούμε λίγο πιο σκληρά.

Υπάρχουν πολλά χρήματα διαθέσιμα για τις επιχειρήσεις που θέλουν να αναπτυχθούν και ποτέ δεν ήταν πιο εύκολο να συγκεντρώσετε χρήματα και υπάρχουν τόσα πολλά μετρητά εκεί έξω. Πιστεύω ότι είναι οι νεοσύστατες επιχειρήσεις του σήμερα που θα είναι οι μεγάλες εταιρείες του αύριο.

Source