Αφγανιστάν και Ουκρανία: όταν οι λέξεις δεν έχουν νόημα

Από την Gwynne Dyer

«Αν πάνε, όλοι θα πρέπει να φύγουμε. Αυτή είναι η πραγματικότητα αυτού », δήλωσε μια βρετανική πηγή σχετικά με την ανακοίνωση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι τα τελευταία αμερικανικά στρατεύματα θα βγουν από το Αφγανιστάν έως τις 11 Σεπτεμβρίου, την 20ή επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον. (Τι μπορεί να τον είχε κατορθώσει να επιλέξει αυτή την ημερομηνία;)

Δεν θα πάνε μόνο τα υπόλοιπα 2.500 αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν, αλλά και τα 7.000 βρετανικά και άλλα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στη χώρα. Στην πραγματικότητα, ήταν έτοιμοι να φύγουν πολύ πριν. Απλώς περίμεναν οι Ηνωμένες Πολιτείες να καταλήξουν στο ίδιο συμπέρασμα, γιατί η εγκατάλειψη του κύριου συμμάχου σας στη μέση ενός πολέμου δεν είναι καλή εμφάνιση.

Μόλις φύγουν όλοι, οι Ταλιμπάν θα ανακτήσουν την εξουσία στο Αφγανιστάν, πιθανώς μέσα σε μήνες, σίγουρα μέσα σε λίγα χρόνια. Θα κλείσουν ξανά τα σχολεία των κοριτσιών, θα απαγορεύσουν τη μουσική, θα κρεμάσουν άτομα με λάθος κούρεμα και όλα τα άλλα πράγματα που έκαναν πριν. Είκοσι χρόνια κυνηγημένου στους λόφους από τα πυροβόλα όπλα πιθανότατα δεν έχει μετριάσει τις απόψεις τους.

Και όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν την αναπόφευκτη ερώτηση στον Μπάιντεν – δεν αισθάνεται καμία ευθύνη για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Αφγανιστάν, και ιδίως τα δικαιώματα των γυναικών; – είπε «Μηδενική ευθύνη. Η ευθύνη που έχω είναι να προστατεύσω τα ατομικά συμφέροντα της Αμερικής και όχι να βάλουμε τις γυναίκες και τους άντρες μας σε κίνδυνο για να προσπαθήσουμε να λύσουμε κάθε πρόβλημα στον κόσμο με τη χρήση βίας. “

Τέλος, ένας ανώτερος Αμερικανός πολιτικός χρησιμοποιεί λέξεις σαν να σημαίνει κάτι. Αλλά δεν κράτησε. Αρκετά σύντομα ένας «ανώτερος υπάλληλος» μιλούσε για λογαριασμό του Μπάιντεν: «Πήγαμε στο Αφγανιστάν για να αποδώσουμε δικαιοσύνη σε όσους μας επιτέθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου και να διαταράξουν τους τρομοκράτες που επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν το Αφγανιστάν ως ασφαλές καταφύγιο για να επιτεθούν [from]”

Γελοίος. Η «δικαιοσύνη» θα μπορούσε να εκδοθεί από έναν και μόνο δολοφόνο ή μια μαζική βομβιστική επίθεση στο στρατόπεδο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ηγέτη της Αλ Κάιντα, που ήταν βαθιά μέσα στους λόφους του Αφγανιστάν. Η εισβολή ήταν απλώς επίδειξη.

Οι επιθέσεις της 9/11 σχεδιάστηκαν από μέλη της Αλ Κάιντα στη Γερμανία και και οι 19 αεροπειρατές ήταν Άραβες και όχι Αφγανοί. Εκπαιδεύτηκαν στο Αφγανιστάν επειδή ο Μπιν Λάντεν είχε καταφύγει εκεί από τους Ταλιμπάν, ένα ισλαμικό καθεστώς, όταν οι ΗΠΑ ανάγκασαν το Ισλαμικό κυβερνημένο Σουδάν να τον απελάσει. Αλλά θα ήταν τρέλα ο Μπιν Λάντεν να πει στους Ταλιμπάν τι σχεδίαζε.

Κάποιοι από τους πιο λαμπρούς ανθρώπους στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ θα το γνώριζαν αυτό. Ωστόσο, ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους έπρεπε να εισβάλει κάπου για να απαλλάξει την αμερικανική οργή για την επίθεση (την οποία είχε αποτύχει να αποτρέψει) και πού αλλού θα μπορούσε να είναι από το Αφγανιστάν; Μια κρυφά δολοφονία ή μια απλή βομβιστική επιδρομή δεν θα έκανε τη δουλειά.

Όπως συνέβη, η εισβολή στο Αφγανιστάν ήταν τόσο εύκολη που δεν παρείχε αρκετή κάθαρση για Αμερικανούς που αναζητούν εκδίκηση, οπότε ο Μπους κατέληξε να προσθέσει και μια εισβολή στο Ιράκ στη λίστα. Ο Σαντάμ Χουσεΐν σίγουρα δεν είχε καμία σχέση με το 9/11 (ή με τους Ταλιμπάν ή τον Μπιν Λάντεν, για αυτό το θέμα), αλλά μια θεαματική εισβολή καθώς και η σύλληψη και η εκτέλεση του Σαντάμ έδωσαν το κλείσιμο των Αμερικανών.

Αυτό το ψυχόδραμα έπαιξε στην πραγματικότητα το 2004, αλλά τότε τα αμερικανικά στρατεύματα είχαν καταστραφεί και στις δύο χώρες και χρειάστηκε όλο αυτό το διάστημα για να τα βγάλουν ξανά. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι είτε η εισβολή απέτρεψε μια τρομοκρατική επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά τα ίδια ψέματα πρέπει να ειπωθούν μέχρι το τέλος, επειδή δεν υπάρχει άλλος τρόπος να δικαιολογηθεί αυτό που συνέβη.

Και τώρα στην Ουκρανία, την οποία η Ρωσία φέρεται να ετοιμάζει να εισβάλει: καθημερινές αναφορές για τη ρωσική στρατιωτική συσσώρευση και κάλυψε υπαινιγμούς ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο νέος Χίτλερ. Ξέρεις, “Σήμερα Ουκρανία, αύριο ο κόσμος!” Σε τελική ανάλυση, είναι αποδεδειγμένος επιτιθέμενος: Γεωργία, Κριμαία, ανατολική Ουκρανία.

Ο Πούτιν είναι δικτάτορας που έχει σκοτώσει μερικούς από τους εχθρούς του, επικεφαλής μιας χώρας με περίπου το ένα έκτο του πληθυσμού των χωρών του ΝΑΤΟ και το ένα δέκατο της οικονομικής δύναμης. Ακόμη και οι επιθέσεις του είναι μικρά πράγματα.

Ηλίθια όπως φαίνεται, ήταν η Γεωργία που ξεκίνησε τον πόλεμο με τη Ρωσία το 2008, ελπίζοντας να καταλάβει τη Νότια Οσετία και να σφραγίσει τη σήραγγα κάτω από τη σειρά του Καυκάσου.

Η Κριμαία εγκαταστάθηκε από τους Ρώσους αφού οι προηγούμενοι ηγεμόνες της, οι Τουρκοφωνούμενοι Μουσουλμάνοι, των οποίων το επιχειρηματικό μοντέλο ήταν σκλάβος-επιδρομή στη Ρωσία, κατακτήθηκαν το 1783. Έμεινε Ρώσος έως ότου η Νικήτα Χρουστσόφ την παραχώρησε στην Ουκρανία το 1954.

Ο Πούτιν το πήρε πίσω χωρίς βία εξήντα χρόνια αργότερα με θερμή υποστήριξη από τον κυρίως ρωσικό πληθυσμό, αν και αυτό ήταν σίγουρα παράνομο. Το ίδιο ισχύει και για την υποστήριξη της Ρωσίας σε ρωσόφωνους αντάρτες σε δύο ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, κάτι που μοιάζει ακριβώς με τη στρατιωτική υποστήριξη του Ρόναλντ Ρέιγκαν για τους αντάρτες του «Contra» κατά της κυβέρνησης της Νικαράγουας στη δεκαετία του 1980.

Ο Πούτιν είναι σίγουρα ένα άτακτο αγόρι, αλλά ένας μεγάλος χρόνος εισβολέας σε σημαντικά μέρη; Μόνο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανακατεύουν τα πράγματα, με κάποια βοήθεια από τους πολιτικούς.

Το νέο βιβλίο του Gwynne Dyer είναι το Growing Pains: The Future of Democracy (and Work)

Source