Αφγανιστάν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν την επανάληψη της Αλ Κάιντα

Για τον Μπάιντεν, η απειλή της τρομοκρατίας έχει πλέον εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του κόσμου · δεν στοχεύει πλέον στο Αφγανιστάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εργάζονται για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων στο Αφγανιστάν παρά την απόσυρση των στρατευμάτων του Προέδρου Μπάιντεν στις 11 Σεπτεμβρίου, ανέφεραν την Κυριακή οι Ηνωμένες Πολιτείες. Υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinke.

“Θα έχουμε τα μέσα αν δούμε μια αναβίωση, μια επανεμφάνιση της τρομοκρατικής απειλής από το Αφγανιστάν. “Θα μπορέσουμε να μάθουμε αμέσως και να αναλάβουμε δράση”, δήλωσε ο κ. Blinken στο ABC News.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποστήριξε την απόφαση που ανακοίνωσε ο κάτοικος του Λευκού Οίκου την περασμένη Τετάρτη να αποσύρει τα υπόλοιπα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν έως τις 11 Σεπτεμβρίου.

Το Αφγανιστάν ήταν τότε η ραχοκοκαλιά της Αλ Κάιντα για να ξεκινήσει επιθέσεις στο έδαφος των ΗΠΑ προτού οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εισβάλουν στη χώρα.

“Θα αναδιανείμουμε τις δυνάμεις μας, τους πόρους μας, για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας σε περίπτωση επανάληψης της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν”, είπε.

Η απειλή της τρομοκρατίας για αξιωματούχους του Μπάιντεν έχει πλέον εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του κόσμου, που δεν συγκεντρώνεται πλέον στο Αφγανιστάν.

Σημειώνουν ότι οι Ταλιμπάν έχουν δεσμευτεί να εμποδίσουν τις εχθρικές μετακινήσεις των ΗΠΑ να μεταφερθούν στο Αφγανιστάν.

Την περασμένη Τετάρτη, ο Joe Biden ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τερματίσουν τον μακροχρόνιο πόλεμο στον οποίο συμμετείχαν. “Ήρθε η ώρα να τελειώσει αυτός ο ατελείωτος πόλεμος”, είπε στο Λευκό Οίκο.

Για τον κ. Blinken, οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούνται να επανεξετάσουν
οι ενέργειές τους վում προσαρμόζονται σε έναν κόσμο στον οποίο οι απειλές έχουν αλλάξει.

“Ο πρόεδρος πιστεύει ότι πρέπει να κοιτάξουμε τον κόσμο σήμερα υπό το φως του 2021, όχι του 2001”, είπε.

“Η απειλή της τρομοκρατίας έχει αλλάξει. Και υπάρχουν πολλά άλλα σημαντικά ζητήματα στην ατζέντα μας, όπως η σχέση μας με την Κίνα, η κλιματική αλλαγή, η νέα επιδημία κοροναϊού. “Πρέπει να εστιάσουμε την ενέργειά μας, τους πόρους μας σε αυτούς”, πρόσθεσε.

Το χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων λήγει πολύ αργότερα από την 1η Μαΐου, το οποίο περιλαμβάνεται στο σχέδιο του 2020 από το κίνημα «Ταλιμπάν» της κυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ. Στη συμφωνία που υπεγράφη τον Φεβρουάριο.

Ο πρώην Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είπε χθες ότι η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν ήταν «θαυμάσιο, θετικό», αλλά υποβάθμισε το γεγονός ότι ο Δημοκρατικός διάδοχός του επέλεξε να ορίσει προθεσμία στις 11 Σεπτεμβρίου.

“Από τη μία πλευρά, θα μπορούσαμε να φύγουμε νωρίτερα”, δήλωσε ο Τραμπ σε δήλωση της 1ης Μαΐου το αργότερο.

Από την άλλη πλευρά, ήταν «μια επέτειος εκδηλώσεων մի ένα γεγονός γεγονότων που ήταν πολύ λυπηρό για τη χώρα μας» θα έπρεπε να ήταν αφιερωμένο στη «μνήμη» των θυμάτων.

Πηγή: Πρώτο τεύχος

Source