Αφόρητη πίεση στο σύστημα υγείας. 51 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση

Η Κύπρος έχει εισέλθει σε μια εποχή εμβολιασμού, με την ελπίδα ότι τα κρατικά νοσοκομεία προκαλούν ανησυχία, με περισσότερες περιπτώσεις από ποτέ.

Η πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης τις τελευταίες ημέρες είναι ασφυκτική λόγω του υπερβολικού αριθμού ασθενών, ειδικά εκείνων που βρίσκονται σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση. Ο Υπουργός Υγείας προειδοποίησε με κάθε δραματικό τόνο ότι αντιμετωπίζουμε ένα δυσάρεστο σενάριο.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου δήλωσε χθες ότι «βάσει των πληροφοριών που έλαβε κατά την επόμενη συνάντησή του με τους ηγέτες του ΟΚΥΠΥ, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη · ανά πάσα στιγμή μπορεί να σταματήσει να είναι διαχειρίσιμη.

Ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι «ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στη μονάδα εντατικής θεραπείας επειδή, όπως έχουμε πει πολλές φορές, πλησιάζουμε την κόκκινη γραμμή του συστήματος, τόσο όσον αφορά την υποδομή όσο και τους ανθρώπινους πόρους».

Ο αριθμός των περιπτώσεων ξεπέρασε κάθε ρεκόρ την Πέμπτη το βράδυ, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 751 νέες περιπτώσεις κοροναϊού.

Ταυτόχρονα, τα δημόσια νοσοκομεία εξακολουθούν να υφίστανται αφόρητη πίεση καθώς ο αριθμός των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει υψηλός.

Συγκεκριμένα, 153 ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία σε νοσοκομεία, 51 εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Λεπτομέριες. 63 νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο Πληροφοριών, 5 στη μονάδα εντατικής θεραπείας, 48 στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, 27 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, 6 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, 39 στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και 1 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Τμήμα 12 – Μονάδα εντατικής θεραπείας. , ενώ τρία άτομα υποβάλλονται σε θεραπεία στο Νοσοκομείο Macareo.

“Αυτές είναι ακόμα δύσκολες μέρες και αναμένουμε ότι ο αριθμός αυτός πιθανότατα θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΚΥΠΥ Χαρίλαμπος Χαριλάου στο ANT1.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, «δεδομένου ότι οι αυξημένες περιπτώσεις τις τελευταίες ημέρες θα μετατραπούν σε νοσοκομεία στο εγγύς μέλλον, όλοι συνειδητοποιούμε ότι αντιμετωπίζουμε ένα δυσάρεστο σενάριο». Οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες. “

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΟΚΥΠΥ, σε αυτό το στάδιο ασθενείς με έως και 200 ​​κοροναϊούς μπορούν να νοσηλευτούν σε δημόσια νοσοκομεία και, εάν είναι απαραίτητο, περισσότερα κρεβάτια.

Ωστόσο, ο Υπουργός Υγείας προειδοποιεί ότι όσο ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός κάθε μέρα, αναπόφευκτα θα εξαντληθούν οι δυνατότητες κάλυψης όλων αυτών των αναγκών.

Απλώς μας γνώρισε τότε. Άλλες υπηρεσίες είναι κλειστές και το προσωπικό ασχολείται με το coronavirus. Αυτό είναι το σύστημα που είμαστε πίσω, συνειδητοποιείτε ότι δεν υπάρχει ανεξάντλητο προσωπικό », πρόσθεσε ο κ. Sharilau.

“Είναι σαφές ότι η δημιουργία νέων κλινών για τη θεραπεία νέων περιπτώσεων COVID-19 περιορίζει την ικανότητα των δημόσιων νοσοκομείων να παρέχουν επαρκή θεραπεία σε ασθενείς με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας”, είπε.

Σε ιδιωτικά νοσοκομεία μάχης

Έχει ήδη ζητήσει τη βοήθεια ιδιωτικών ιατρών, κυρίως πνευμονολόγων και παθολόγων, οι οποίοι καλούνται από το status quo να καλύψουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των μονάδων CoViD-19.

Ταυτόχρονα, τα ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν λάβει εντολή να διακόψουν προσωρινά τις συνήθεις χειρουργικές επεμβάσεις για να παρέχουν κρεβάτια σε ιδιωτικές μονάδες εντατικής θεραπείας για άλλες σοβαρές περιπτώσεις, καθώς οι δημόσιες μονάδες αντιμετωπίζουν ασθενείς με κοροναϊό.

Source