Βαθμολόγηση της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ – POLITICO

Πατήστε αναπαραγωγή για να ακούσετε αυτό το άρθρο

Η Γερμανία χαρακτήρισε την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ με το σύνθημα «Μαζί για την ανάκαμψη της Ευρώπης». Και πράγματι, καθώς το Βερολίνο παραδίδει το ηγετικό στέλεχος της ΕΕ στην Πορτογαλία στο τέλος αυτής της εβδομάδας, πολλοί λένε ότι το μεγαλύτερο επίτευγμά του ήταν να διατηρήσει το μπλοκ ενωμένο σε μια ιστορική κρίση.

Η πανδημία του κορανοϊού όχι μόνο αποτέλεσε μια άνευ προηγουμένου πρόκληση για τα συστήματα υγείας και τις οικονομίες της Ευρώπης, αλλά επίσης επιβράδυνε σημαντικά τις πολιτικές εργασίες στις Βρυξέλλες, καθώς οι συναντήσεις έπρεπε να ακυρωθούν ή να γίνουν εικονικές, καθιστώντας δυσκολότερη την απευθείας διαπραγμάτευση και τη σύναψη συμφωνιών.

Για τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και την κυβέρνησή της, αυτό σήμαινε να μειώσουμε ορισμένες από τις προτεραιότητες της προεδρίας, όπως την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου ή την έναρξη ευρύτερων μεταρρυθμιστικών συνομιλιών υπό την αιγίδα της Διάσκεψης για το Μέλλον της ΕΕ (οι οποίες καθυστέρησαν επίσης λόγω διαφωνίας σχετικά με το ποιος πρέπει να προεδρεύει αυτής της διάσκεψης).

Ωστόσο, πολλοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να φανταστούν πώς θα μπορούσε να διαχειριστεί η ΕΕ εάν υπήρχε υπεύθυνη άλλη χώρα ή εθνικός ηγέτης κατά το δεύτερο μισό δόση horribilis. Συγκεκριμένα, η Γερμανία παρέδωσε σε κρίσιμους τομείς όπως οι κλιματικοί στόχοι συν το πακέτο προϋπολογισμού και ταμείων ανάκαμψης, αποφεύγοντας παράλληλα τη διάσπαση με την Ουγγαρία και την Πολωνία για το ζήτημα του κράτους δικαίου.

Δείτε πώς η POLITICO βαθμολόγησε την Προεδρία του Συμβουλίου της Γερμανίας:

Ταμείο προϋπολογισμού και ανάκτησης

Μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν, η Μέρκελ υπήρξε ο κύριος μοχλός πίσω από τις προσπάθειες να συνδυαστεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ με 1 τρισεκατομμύριο ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια με ένα ταμείο ανάκτησης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για να διασφαλιστεί ότι όχι μόνο οι πλούσιες Βόρειες χώρες έχουν τις οικονομικές δυνατότητες οικονομική επίπτωση της πανδημίας. Παρά τις μεγάλες διαφορές, οι ηγέτες της ΕΕ κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία σε μια πενταήμερη σύνοδο κορυφής μαραθωνίου τον Ιούλιο, χάρη στην κρίσιμη καθοδήγηση της Μέρκελ.

Ωστόσο, ορισμένες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου ενός μηχανισμού για να εξαρτηθούν τα κονδύλια της ΕΕ από το σεβασμό του κράτους δικαίου, αφέθηκαν ανεπίλυτα. Αυτό οδήγησε σε μεγαλύτερο δράμα προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο, όταν η Ουγγαρία και η Πολωνία απείλησαν να αρνηθούν βέτο στον προϋπολογισμό και στο ταμείο ανάκτησης, καθώς δεν ήταν ικανοποιημένοι με τον μηχανισμό. Οι Βρυξέλλες απάντησαν καταρτίζοντας εναλλακτικά σχέδια που θα αποκλείσουν τις δύο χώρες από το καθεστώς ανάκαμψης της ΕΕ, αλλά η Μέρκελ κατάφερε τελικά να καταλήξει σε συμβιβασμό που διατήρησε την ενότητα της ΕΕ, διατηρώντας παράλληλα ανέπαφη τη ρήτρα του κράτους δικαίου (αν και οι επικριτές λένε ότι θα έπρεπε να ήταν πιο δύσκολο ).

Σε μια δευτερεύουσα έκθεση, το Βερολίνο ξεκίνησε επίσης μια διαδικασία «αξιολόγησης από ομοτίμους», σύμφωνα με την οποία οι υπουργοί της ΕΕ αναλύουν την κατάσταση του κράτους δικαίου σε πέντε χώρες της ΕΕ κάθε έξι μήνες για να αντιμετωπίσουν την κριτική ότι η ΕΕ εξετάζει μόνο την κατάσταση στην Ουγγαρία και Πολωνία.

Βαθμός Α

Μετανάστευση και διεύρυνση

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer είχε θέσει τον εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο της επίτευξης μιας ευρείας πολιτικής συμφωνίας για μια νέα σύμβαση μετανάστευσης και ασύλου που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη Σεπτεμβρίου. Αλλά με τις συνεδριάσεις των υπουργών της ΕΕ να επιστρέφουν στη βιντεοδιάσκεψη τον Οκτώβριο, έγινε γρήγορα σαφές ότι θα ήταν αδύνατο να επιτευχθεί η απαιτούμενη πολιτική δυναμική για μια συμφωνία για τη μετανάστευση. Η απογοήτευση ήταν περιορισμένη, ωστόσο, καθώς οι περισσότεροι αξιωματούχοι είχαν χαμηλές προσδοκίες ότι θα μπορούσε να σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Πιο απογοητευτικό για τους αξιωματούχους της ΕΕ ήταν η αποτυχία του Βερολίνου να εκπληρώσει τον βασικό στόχο της προεδρίας για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών στην ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία. Η Μέρκελ είχε πιέσει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας, αλλά απογοητεύτηκε από τον συνάδελφο κεντροδεξιό ηγέτη της, τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος επέβαλε το βέτο του λόγω διαφωνίας για την ιστορία και τη γλώσσα.

Βαθμός: Γ

Εξωτερική πολιτική και εμπόριο

Το μεγαλύτερο μέρος της ατζέντας εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ κατά τους τελευταίους έξι μήνες κυριαρχείται από τη βίαιη καταστολή ενάντια σε αστικές διαμαρτυρίες στη Λευκορωσία, καθώς και από την κλιμάκωση των εντάσεων με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Με τη μεγάλη απογοήτευση του Βερολίνου, των Βρυξελλών και αλλού, τα θέματα συνδέθηκαν αφού η Κύπρος ζήτησε από την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας μόνο εάν συμφωνήσει επίσης για μια αυστηρότερη προσέγγιση έναντι της Τουρκίας. Αυτό οδήγησε σε μια ενοχλητική καθυστέρηση των κυρώσεων της ΕΕ στο Μινσκ, οι οποίες ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο, αλλά θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μόνο τον Οκτώβριο.

Όσον αφορά την Τουρκία, η Μέρκελ και ο υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας δεν κατάφεραν να πείσουν τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κινηθεί προς μια πιο συνεργατική προσέγγιση. Τον Δεκέμβριο, η Γερμανία παραδέχτηκε κατηγορηματικά την πίεση από άλλες χώρες της ΕΕ να προβούν σε κυρώσεις κατά της Άγκυρας. Το Βερολίνο έκανε επίσης διπλωματικές προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της Λιβύης, ενώ η προγραμματισμένη σύνοδος κορυφής ΕΕ-Αφρικής έπρεπε να αναβληθεί λόγω της πανδημίας.

Όσον αφορά το εμπόριο, η εικόνα είναι πιο θετική: η Μέρκελ συμμετείχε έντονα στην εξασφάλιση επενδυτικής συμφωνίας με την Κίνα, η οποία συνήφθη την προτελευταία ημέρα της Προεδρίας, και το Βερολίνο βοήθησε επίσης στενά την Επιτροπή στις συνομιλίες της για το μετά το Brexit εμπορική συμφωνία που έγινε πριν από τα Χριστούγεννα.

Η γερμανική προεδρία ήταν επίσης αποτελεσματική στην ολοκλήρωση των συνομιλιών σχετικά με την ενίσχυση των εμπορικών δυνάμεων της ΕΕ, οι οποίες επιτρέπουν στις Βρυξέλλες να αντιδρούν εναντίον των ΗΠΑ ή της Κίνας ελλείψει λειτουργικής επίλυσης διαφορών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Εν τω μεταξύ, ένα άλλο αρχικό έργο προτεραιότητας των Γερμανών, η επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Mercosur, τέθηκε στο πίσω μέρος καθώς οι αμφιβολίες σχετικά με τη δέσμευση της Βραζιλίας να καταπολεμήσει την αποψίλωση των δασών συνέχισε να αυξάνεται.

Βαθμός: Β

Φροντίδα υγείας

Το Βερολίνο βοσκήθηκε σε μια ουσιαστική νέα ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής πολιτικής περίθαλψης – μια κίνηση προς ένα «ΝΑΤΟ υγείας», όπως το έθεσε ο υπουργός Υγείας Jens Spahn – καθώς ο κοροναϊός έδειξε τις παγίδες μιας αντίδρασης πανδημίας συνονθύλευμα. Η Γερμανία ώθησε μια κάπως διστακτική Επιτροπή να προτείνει νέα αρχή και πόρους για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το Βερολίνο προκάλεσε την ώθηση να γίνει ο κορυφαίος σκύλος της ΕΕ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας καθώς οι ΗΠΑ υποχώρησαν, συντονίζοντας μια κοινή θέση για τη μεταρρύθμιση της υπηρεσίας υγείας του ΟΗΕ.

Η Προεδρία σφυρηλάτησε επίσης συμβιβαστική γλώσσα στο πιο ακανθώδες τμήμα μιας μακροχρόνιας πρότασης της Επιτροπής για αξιολόγηση της αξίας των νέων φαρμάκων σε επίπεδο ΕΕ. Προτάθηκε στις αρχές του 2018 και υποστηρίχθηκε από το Κοινοβούλιο αργότερα εκείνο το έτος, ο λεγόμενος φάκελος αξιολόγησης της τεχνολογίας της υγείας προστέθηκε στο Συμβούλιο – σε μεγάλο βαθμό λόγω της αντίθεσης της Γερμανίας. Σε γενικές γραμμές, ο αυστηρότερος σύνδεσμος των πολιτικών για την υγεία θα μπορούσε να είχε συμβεί μόνο κατά τη διάρκεια μιας γερμανικής προεδρίας, όταν το Βερολίνο έδωσε προτεραιότητα στο να είναι ένας ουδέτερος-αλλά-επακόλουθος μεσίτης σε σχέση με την κανονική στάση του ως προσεκτικός πέτρινος.

Βαθμός Α

Ενέργεια, κλίμα και αειφορία

Η γερμανική προεδρία κατάφερε να ενώσει τις χώρες για συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με μια μελλοντική αγορά υδρογόνου στην ΕΕ – αν και ο συμβιβασμός επικρίθηκε για την επέκταση υπερβολικά για την υποδοχή υδρογόνου από ορυκτά καύσιμα, αντί να παραμείνει στο είδος που παράγεται από ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια. Συγκέντρωσε επίσης επαίνους από περιβαλλοντολόγους για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 55 τοις εκατό έως το 2030 και την προώθηση διασυνοριακών έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – αλλά κατηγορήθηκε για την αγκαλιάζοντας το φυσικό αέριο ως καύσιμο μετάβασης και επιτρέποντας τη χρήση γης και τα δάση της Ευρώπης να υπολογίζουμε τις μειώσεις εκπομπών.

Όσον αφορά τη βιωσιμότητα, η Προεδρία κατάφερε να εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με το νέο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία και εξασφάλισε την έγκριση συμπερασμάτων που υποστηρίζουν τη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα του 2030. Αλλά απέτυχε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το 8ο Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον της ΕΕ – τον οδηγό του μπλοκ για την εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας την επόμενη δεκαετία.

Βαθμός: Β

Γεωργία

Η Γερμανίδα υπουργός Γεωργίας Τζούλια Κλόκνερ πίεσε για συμφωνία μεταξύ των χωρών της ΕΕ σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, δεσμεύοντας να θέσει τέρμα σε διαπραγματεύσεις που είχαν καθυστερήσει από το 2018. Εκπλήρωσε την υπόσχεση αυτή, μεσάζοντας μια συμφωνία αργά το βράδυ τον Οκτώβριο ότι επέτρεψε στο Συμβούλιο να αρχίσει συνομιλίες με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, ορισμένοι από τους συμβιβασμούς επικρίθηκαν ως ανατροπές των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων της ΕΕ.

Η Γερμανία έθεσε επίσης προτεραιότητα στην καλή διαβίωση των ζώων στην εποχή της, και εξασφάλισε συμπεράσματα αυτόν τον μήνα που απαιτούν από την Επιτροπή να δημιουργήσει μια νέα ετικέτα για την καλή μεταχείριση των ζώων σε επίπεδο ΕΕ για τρόφιμα που παράγονται με πρότυπα υψηλότερα από εκείνα της νομοθεσίας της ΕΕ.

Βαθμός: Β

Μεταφορά

Ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Andreas Scheuer έκανε μια μεγάλη εκτόξευση ανακοινώνοντας σχέδια για την αναβίωση ενός κοινού ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου – ενός νέου Trans-Europe Express – αλλά οι φιλοδοξίες του γρήγορα εξαντλήθηκαν. Ο Scheuer δεν ήταν πιο επιτυχημένος με τη «Νέα Προσέγγιση Κινητικότητας», μια απάντηση στην Πράσινη Συμφωνία της Επιτροπής που υποτίθεται ότι θα καταστήσει τον τομέα των μεταφορών πιο βιώσιμο και θα ενισχύσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως η αυτόνομη οδήγηση. Ο υπουργός συντρίφθηκε στο Συμβούλιο από τους συναδέλφους του, με τον υπουργό μεταφορών του Λουξεμβούργου να λέει αυτόν τον μήνα ότι η γερμανική πρόταση θα χρειαστεί «ουσιαστικές βελτιώσεις».

Ο Scheuer είχε μια γλυκόπικρη επιτυχία καθώς οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν σε μια μεταρρύθμιση των κανόνων χρέωσης οδών, που ονομάζεται Eurovignette – ειρωνικό, καθώς ο Βαυαρός πολιτικός πέρυσι απέτυχε εντυπωσιακά να εφαρμόσει τέτοια οδικά διόδια στη Γερμανία.

Βαθμός: Δ

Τεχνολογία

Πολλές από τις φιλόδοξες πρωτοβουλίες της ΕΕ για τις νέες τεχνολογικές πολιτικές έφτασαν στα τέλη του 2020, περιορίζοντας τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει το Βερολίνο ρεαλιστικά στη διαμόρφωση αυτών των προτάσεων. Παρ ‘όλα αυτά, ήταν ακόμα μια αρκετά μη θεαματική εμφάνιση στο γήπεδο της τεχνολογικής πολιτικής για τη γερμανική Προεδρία.

Η Γερμανία έγινε η τελευταία σε μια μακρά σειρά κυβερνήσεων της ΕΕ που προσπάθησε και δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τον κανονισμό για το ηλεκτρονικό απόρρητο στο Συμβούλιο. Το Βερολίνο πέρασε μεγάλο μέρος της εξάμηνης θητείας του σε μια σύγκρουση σχετικά με την πρόταση μεταξύ των υπουργείων οικονομίας και δικαιοσύνης του – τελικά κέρδισε η στάση του τελευταίου υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων. Στη συνέχεια, όταν η πρόταση τέθηκε τελικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Συμβούλιο της ΕΕ, απέτυχε να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη από άλλες κυβερνήσεις.

Η γερμανική Προεδρία απέτυχε επίσης να συμφωνήσει με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για ένα κοινό κείμενο για ένα προσωρινός Κανονισμός e-Privacy, ο οποίος θα παρέχει στις πλατφόρμες παρέκκλιση για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Διαδίκτυο. Η παρηγοριά για την προεδρία πραγματοποιήθηκε με τη μορφή συμφωνίας μεταξύ διαπραγματευτών από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ που θα απαιτούσε από τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων να διαγράψουν το τρομοκρατικό περιεχόμενο εντός μίας ώρας. Η γερμανική κυβέρνηση ηγήθηκε επίσης μιας νέας ώθησης για τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου να αποκτήσουν «νόμιμη πρόσβαση» σε κρυπτογραφημένες επικοινωνίες.

Βαθμός: Γ

Τελικός βαθμός

Συνολικά, σταθμίζοντας τα επιτεύγματα του Βερολίνου ενάντια στις τεράστιες προκλήσεις της πανδημίας και επίσης λαμβάνοντας υπόψη την επιτυχία του στο να διατηρήσει την ΕΕ μαζί και να συντονίσει τα μέτρα υγείας που σχετίζονται με τον κορανοϊό, η γερμανική …

Σύνολο: B +

Μπράβο!

Οι Sarah Wheaton, Eddy Wax, Joshua Posaner, Jakob Hanke, America Hernandez, Louise Guillot, Bjarke Smith-Meyer και Vincent Manancourt συνέβαλαν στην αναφορά.

Θέλετε περισσότερη ανάλυση από ΠΟΛΙΤΙΚΟ; ΠΟΛΙΤΙΚΟ Το Pro είναι η premium υπηρεσία πληροφοριών για επαγγελματίες. Από τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες έως το εμπόριο, την τεχνολογία, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και πολλά άλλα, το Pro προσφέρει ευφυΐα σε πραγματικό χρόνο, βαθιά διορατικότητα και σπάζοντας πληροφορίες που πρέπει να ακολουθήσετε ένα βήμα μπροστά. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ [email protected] για να ζητήσετε δωρεάν δοκιμή.

.Source