βαρύ φορτίο για νέα εισαγγελική αρχή της ΕΕ

Περίπου το 10% όλων των εκκρεμών υποθέσεων απάτης κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ που θα αντιμετωπιστούν από μια νέα εισαγγελική αρχή της ΕΕ συνδέονται με την Κύπρο.

Ο αριθμός αποκαλύφθηκε την Τρίτη (26 Ιανουαρίου) από τη Laura Kovesi, η οποία είναι επικεφαλής της νέας Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO).

“Είναι πολλή δουλειά και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να έχουμε εισαγγελείς πλήρους απασχόλησης εκεί στην Κύπρο”, είπε.

Το EPPO με έδρα το Λουξεμβούργο έχει την ευθύνη να διενεργεί ποινικές έρευνες κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Τα μερίδια είναι ιδιαίτερα υψηλά μετά την πρόσφατη συμφωνία της ΕΕ για ένα πακέτο ανάκτησης 1,85 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το γραφείο πρόκειται να λειτουργήσει πλήρως την 1η Μαρτίου, αλλά αντιμετώπισε πλήθος προβλημάτων λόγω της έλλειψης υποστήριξης από τα κράτη μέλη.

Μεταξύ αυτών είναι ο διορισμός των εθνικών εισαγγελέων που συνδέονται με το EPPO.

Αυτοί οι εξουσιοδοτημένοι εισαγγελείς θα έχουν την ευθύνη να διενεργούν έρευνες κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ στις χώρες καταγωγής τους.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος δικαιοσύνης, Didier Reynders, χαρακτήρισε τους εξουσιοδοτημένους εισαγγελείς ως «τον πυλώνα του EPPO». “Θα ερευνήσουν και θα διώξουν επί τόπου τις υποθέσεις EPPO”, είπε στους ευρωβουλευτές στο πλευρό του Κόβιτσι.

Το σχέδιο είναι να υπάρχουν τουλάχιστον 140 τέτοιοι εισαγγελείς. Αλλά από τις 6 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, μόνο εννέα είναι σε λειτουργία.

Ο Κόβιτσι είπε ότι κατάφεραν να διορίσουν 18 Ευρωπαίους εκπροσώπους εισαγγελείς από τέσσερα συμμετέχοντα κράτη μέλη.

Μόνο η Εσθονία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Γερμανία, η Λιθουανία, οι Κάτω Χώρες και η Σλοβακία από τα 22 συμμετέχοντα κράτη μέλη έχουν επιλέξει μέχρι στιγμής τους εξουσιοδοτημένους εισαγγελείς τους.

Οι καθυστερήσεις περιλαμβάνουν τη διασφάλιση του ότι ο διορισμένος εισαγγελέας δεν εμποδίζεται για εργασία που δεν σχετίζεται με το EPPO. Τόσο η Κύπρος όσο και η Φινλανδία εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, σημείωσε ο Κόβιε.

Ο Reynders λέει ότι περισσότερα κράτη μέλη θα πρέπει να είναι έτοιμα πριν από την προθεσμία του Μαρτίου, αλλά ότι είναι πιθανό ένα έλλειμμα.

Μεταξύ αυτών είναι η Ιταλία.

Το ταμείο ανάκτησης της Ιταλίας ανέρχεται περίπου σε 222 δισ. Ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του προέρχεται από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Ωστόσο, η Ιταλία δεν έχει ακόμη εγκρίνει την απαιτούμενη νομοθεσία για την επιλογή ενός ευρωπαίου εισαγγελέα.

Ο Κοβέσι λέει ότι αναμένουν να λάβουν 3.000 υποθέσεις. Μετά από αυτό, αναμένονται περίπου 2.000 περιπτώσεις κάθε χρόνο.

Δεν έχουν προσχωρήσει όλα τα κράτη μέλη στο EPPO.

Η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σουηδία έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί να εγγραφούν στο EPPO – ενώ η Δανία και η Ιρλανδία έχουν ειδικές εξαιρέσεις.

Ο Κοβέσι δήλωσε ότι οριστικοποιούν μια συμφωνία εργασίας με την Ουγγαρία.

Η Πολωνία, είπε, απαιτεί περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει. Η Δανία και η Σουηδία δεν έχουν ακόμη σχολιάσει την ουσία οποιασδήποτε συμφωνίας.

“Αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι εκπλήσσομαι λίγο από την έλλειψη κάθε είδους αντίδρασης από την Ιρλανδία”, είπε.

Source