Βασικά γεγονότα από όλο τον κόσμο το 2020, από διαδηλώσεις στην Ινδία έως πυρκαγιές στην Αυστραλία

Ινδία

Τον τελευταίο χρόνο υπήρξε ένα κύμα βίαιων διαμαρτυριών μετά τον νόμο για τον καθορισμό «γνήσιων» Ινδών πολιτών.

Ο νόμος για την τροποποίηση της ιθαγένειας, που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019, παρέχει την ιθαγένεια σε μετανάστες που διαφεύγουν από δίωξη σε τρεις γειτονικές χώρες, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Μπαγκλαντές, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι μουσουλμάνοι.

Οι διαμαρτυρίες για τον νόμο για την τροποποίηση της ιθαγένειας της Ινδίας αποτελούν τακτικό χαρακτηριστικό του 2020 (Φωτογραφία: Getty)

Ο νόμος, που καταγγέλθηκε για υπονόμευση του κοσμικού συντάγματος της Ινδίας, προκάλεσε μερικές από τις χειρότερες κοινοτικές ταραχές που έχει δει η Ινδία εδώ και δεκαετίες, καθώς οι διαδηλωτές αντιμετώπισαν μια βίαιη αστυνομική καταστολή.

Χονγκ Κονγκ

Η Κίνα πήρε μια πιο αυστηρή επιρροή στο Χονγκ Κονγκ καθώς το Πεκίνο προχώρησε σε έναν αυστηρό νέο νόμο για τη διαφωνία, πήρε τον έλεγχο των δρόμων και σιωπούσε τους επικριτές

Ο νόμος περί εθνικής ασφάλειας, που θεσπίστηκε στο Χονγκ Κονγκ από το Πεκίνο τον Ιούνιο, απαγορεύει τώρα τις διαμαρτυρίες στο έδαφος, οδηγώντας το κίνημα της δημοκρατίας υπόγεια. Τελειώνει αποτελεσματικά την αρχή «μια χώρα, δύο συστήματα» που συμφωνήθηκε όταν το Χονγκ Κονγκ επανήλθε από τη βρετανική σε κινεζική κυριαρχία το 1997.

Τον Δεκέμβριο, ο ακτιβιστής της δημοκρατίας του Χονγκ Κονγκ και μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Τζίμι Λάι κατηγορήθηκε επίσημα για «ξένη συμπαιγνία» σύμφωνα με το νόμο.

Ιράν

Οι εντάσεις μεταξύ του Ιράν και της Δύσης κορυφώθηκαν τον Ιανουάριο όταν ο στρατηγός Qasem Soleimani, επικεφαλής της Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν, σκοτώθηκε σε αεροπορική επίθεση στη Βαγδάτη κατόπιν εντολής του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Στις νευρικές μέρες μετά, το Ιράν κατάρρηξε κατά λάθος ένα ουκρανικό επιβατικό αεροσκάφος κοντά στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης, σκοτώνοντας και τους 176 επιβάτες.

Πένθος σε μια κηδεία τελετή για το Soleimani (Φωτογραφία: AP)

Τον Νοέμβριο, ο κορυφαίος πυρηνικός επιστήμονας της χώρας Mohsen Fakhrizadeh σκοτώθηκε επίσης. Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ.

Ωστόσο, παρά αυτά τα περιστατικά, η Τεχεράνη ανέφερε ότι θα μπορούσε να επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία του 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις, μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν ως προέδρου των ΗΠΑ – κάτι που θα σήμαινε επίσης την άρση των καταστροφικών οικονομικών κυρώσεων στο Ιράν.

Κίνα

Η Κίνα προσπάθησε αρχικά να εξηγήσει το ξέσπασμα του κοροναϊού όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά από το Γουχάν, αλλά η επακόλουθη επιτυχία της στη συγκράτηση της νόσου προσέφερε ένα ισχυρό αντίθετο στις ακατάστατες αντιδράσεις στη Δύση.

Αφού επέβαλε δρακόντεια μέτρα κλειδώματος, η Κίνα σταμάτησε αποτελεσματικά τη διάδοση του Covid – η χώρα των 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων κατέγραψε μόλις 4.634 θανάτους. Μέχρι τον Μάρτιο, έστελνε ακόμη και στην Ευρώπη προμήθειες και εξοπλισμό υγείας έκτακτης ανάγκης.

Ωστόσο, το ρεκόρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας έχει τεθεί υπό έλεγχο καθώς περισσότερα στοιχεία έχουν εμφανιστεί για τη συστηματική καταστολή του Πεκίνου των Μουσουλμάνων Ουιγούρων με περίπου ένα εκατομμύριο κρατούνται σε στρατόπεδα μαζικής κράτησης χωρίς κατηγορία ή δίκη.

Λίβανος

Αμέσως μετά τις 6 μ.μ. στις 4 Αυγούστου, μια τεράστια έκρηξη έσπασε την πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό.

Οι σεισμολόγοι ανέφεραν ότι η συντριπτική έκρηξη, που έγινε αισθητή στην Κύπρο 164 μίλια μακριά, ήταν η ισοδύναμη με σεισμό μεγέθους 3,3. Σκότωσε επίσης περισσότερα από 200 άτομα, τραυματίστηκε χιλιάδες και έκανε περίπου 300.000 άστεγους.

Προκλήθηκε από την έκρηξη 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου που είχαν αποθηκευτεί για χρόνια σε μια αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από αξιωματούχους για την ασφάλειά της.

Η καταστροφή εστίασε την προσοχή στην πολιτική διαφθορά και ανικανότητα. Ο Χασάν Ντιάμπ, ο πρωθυπουργός τη στιγμή της έκρηξης, ο οποίος ενεργούσε ως επιστάτης ηγέτης έως ότου σχηματίστηκε μια νέα κυβέρνηση, κατηγορήθηκε αυτόν τον μήνα για εγκληματική παραμέληση για την έκρηξη, μαζί με τρεις άλλους πρώην υπουργούς.

Αυστραλία

Τα καγκουρό ανάμεσα στον καπνό μιας πυρκαγιάς στην Αυστραλία (Φωτογραφία: AFP)

Η Αυστραλία πάσχει τακτικά από πυρκαγιές, αλλά εκείνες που ξεκίνησαν το 2019 και συνέχισαν να καπνίζουν μέχρι τον Μάιο του 2020 ήταν ιδιαίτερα καταστροφικές, σκοτώνοντας 33 άτομα και ένα δισεκατομμύριο ζώα.

Χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν και εκατομμύρια εκτάρια κάηκαν.

Αξιωματούχοι κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την πρωτεύουσα, την Καμπέρα, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι απειλούσαν να ωθήσουν μια μεγάλη πυρκαγιά πέρα ​​από τον έλεγχο.

Ωστόσο, οι Αυστραλοί συγκεντρώθηκαν στη συνέχεια για να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον, με το 53 τοις εκατό των Αυστραλών να δωρίζουν σε μια έκκληση για πυρκαγιά.

Γαλλία

Η Γαλλία ήταν εξοργισμένη όταν ο δάσκαλος Samuel Paty αποκεφαλίστηκε έξω από το σχολείο του στο Conflans Sainte-Honorine, στα περίχωρα του Παρισιού, τον Οκτώβριο. Ο 18χρονος ύποπτος είπε ότι ενήργησε αφού ο δάσκαλος έδειξε στους μαθητές κινούμενα σχέδια του προφήτη Μωάμεθ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν στη συνέχεια προχώρησε στην καταπολέμηση του ριζοσπαστικού ισλαμισμού με ένα νομοσχέδιο που αποσκοπούσε στην προάσπιση των αρχών του λαϊκού (κοσμικότητα).

Οι επικριτές λένε ότι το νομοσχέδιο δίνει πάρα πολύ δύναμη στο κράτος και δαιμονοποιεί τους Μουσουλμάνους, αλλά δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα τέσσερα πέμπτα του Γάλλου συμφώνησαν ότι «ο Ισλαμισμός βρίσκεται σε πόλεμο με τη Γαλλία».

Ουγγαρία

Η Ουγγαρία στράφηκε ολοένα και περισσότερο προς τον αυταρχισμό καθώς ο σκληροπυρηνικός συντηρητικός πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν ανέλαβε δυνάμεις έκτακτης ανάγκης, κατέστρεψε τους πολιτικούς αντιπάλους και διεξήγαγε μάχες με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τον Μάρτιο, το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε νομοσχέδιο που επιτρέπει στον κ. Orbán να αποφανθεί με διάταγμα επ ‘αόριστον, φαινομενικά για την καταπολέμηση του κοροναϊού. Τα δρακόντεια μέτρα – που αντικατοπτρίζονται σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Πολωνία και η Βουλγαρία – του δίνουν οιονεί δικτατορική εξουσία.

Περαιτέρω κινήσεις εξασθένισαν την ανεξάρτητη δικαστική εξουσία, συγκράτησαν τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης και κυνηγούσαν τους ΛΟΑΤΚ της Ουγγαρίας.

Μια προσπάθεια της ΕΕ να εξαναγκάσει την Ουγγαρία να συμμορφωθεί με το κράτος δικαίου μειώθηκε όταν ο κ. Orbán απείλησε να αρνηθεί βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ και στο πακέτο ανάκαμψης.

Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία πολέμησαν έναν σύντομο και αιματηρό πόλεμο για το αμφισβητούμενο έδαφος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο οποίος έληξε όταν η Ρωσία εγκαινίασε εκεχειρία στις 10 Νοεμβρίου.

Οι μάχες, στις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 5.600 άνθρωποι και από τις δύο πλευρές, οδήγησαν στις χειρότερες συγκρούσεις στην περιοχή από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ο πόλεμος του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας ήταν σύντομος – αλλά οδήγησε σε περισσότερους από 5.600 θανάτους (Φωτογραφία: AFP)

Σύμφωνα με τη συμφωνία εκεχειρίας, ορισμένα τμήματα εντός και γύρω από τον θύλακα Nagorno-Karabakh τέθηκαν υπό την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν μετά από σχεδόν 30 χρόνια ελέγχου από τις εθνικές αρμενικές δυνάμεις.

Ωστόσο, παρά την κατάπαυση του πυρός, υπάρχουν αναφορές για συνεχιζόμενες μάχες στην εθνοτική και εδαφική σύγκρουση.

Ρωσία

Ο κύριος πολιτικός αντίπαλος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν Αλεξέι Ναβάλι επέζησε από μια απόπειρα δολοφονίας φέτος το καλοκαίρι που φαίνεται να κατευθύνεται από το Κρεμλίνο.

Ο κ. Navalny μεταφέρθηκε στο Βερολίνο για επείγουσα θεραπεία μετά από δηλητηρίαση με τον Novichok, έναν στρατιωτικό νευρικό παράγοντα σοβιετικής εποχής.

“/>

Διαβάστε περισσότερα

Η Ρωσία έχει γίνει μια «δολοφονία» όπου οι άνθρωποι που αντιστέκονται στον Βλαντιμίρ Πούτιν συναντούν συχνά ένα κολλώδες τέλος

Η αποτυχημένη προσπάθεια δολοφονίας του κ. Navalny ήρθε αφού ο Πούτιν σχεδίασε μια συνταγματική μεταρρύθμιση που του επιτρέπει να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036.

Ωστόσο, ο κ. Πούτιν, ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος το 2000, αντιμετώπισε άλλες προκλήσεις για την εξουσία του φέτος, ιδίως αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Khabarovsk, στη ρωσική άπω ανατολή.

Και οι αξιολογήσεις έγκρισής του μειώνονται σταθερά, μαζί με τα διαθέσιμα εισοδήματα των Ρώσων καθώς τα έσοδα από φυσικό αέριο και πετρέλαιο συνεχίζουν να συρρικνώνονται.

Λευκορωσία

Η Λευκορωσία έχει δει διαμαρτυρίες από τις προεδρικές εκλογές της χώρας τον Αύγουστο (Φωτογραφία: AFP)

Η Λευκορωσία βρίσκεται σε πολιτική κρίση από τον Αύγουστο, μετά από προεδρικές εκλογές που καταδικάστηκαν ευρέως ως απατεώνες.

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο τότε πρόεδρος, κήρυξε τη νίκη με ένα αβάσιμο 79,7 τοις εκατό των ψήφων, αν και ανεξάρτητοι παρατηρητές δήλωσαν ότι ο αμφισβητίας του Sviatlana Tsikhanouskaya ήταν ο σαφής νικητής.

Μερικές φορές περιγράφεται ως ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης, ο κ. Λουκασένκο βρίσκεται στην εξουσία για 26 χρόνια.
Η κα Tsikhanouskaya, καθηγήτρια Αγγλικών, κατέφυγε στη Λιθουανία μετά τις εκλογές, αλλά οι τακτικές διαδηλώσεις στους δρόμους εξακολουθούν να συγκλονίζουν τη Λευκορωσία, παρά τις βίαιες επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών από την αστυνομία.

Η υπόλοιπη Ευρώπη επέβαλε κυρώσεις στον κ. Λουκασένκο και στο περιβάλλον του – ωστόσο διατηρεί την αρμοδιότητά του στην εξουσία.

Βραζιλία

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Jair Bolsonaro αψήφησε την πολιτική βαρύτητα παρά το τι θα θεωρούσε αλόγιστη ανικανότητα αλλού.

“/>

Διαβάστε περισσότερα

Coronavirus στη Βραζιλία: «Η υγειονομική περίθαλψη υποτίθεται ότι είναι ανθρώπινο δικαίωμα – αλλά ως γιατρός βλέπω ότι η πραγματικότητα εδώ είναι πολύ διαφορετική»

Καθώς ο κοροναϊκός έπεσε σε ολόκληρη τη χώρα, έζησε τον τίτλο του ως «Τραμπ των Τροπικών» όταν απέρριψε επανειλημμένα τους κινδύνους της πανδημίας, συνέχισε να συναντά ανθρώπους χωρίς μάσκα και μετά προσβάλλει τη νόσο.

Περισσότεροι από 181.000 Βραζιλιάνοι έχουν πεθάνει από την ασθένεια. Ωστόσο, οι μηνιαίες πληρωμές επείγουσας βοήθειας ύψους 83 £ βοήθησαν στην ενίσχυση της δημοτικότητάς του: η δημόσια διάθεση δεν είχε ακόμη στραφεί εναντίον του κ. Bolsonaro, με δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το 37% των Βραζιλιάνων εκτιμά την προεδρία του ως «καλή».

Ισραήλ

Μια συμφωνία συνασπισμού τον Μάιο μετά τις αδιάλειπτες εκλογές του Μαρτίου επέτρεψε στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να παραμείνει ως πρωθυπουργός για περαιτέρω 18 μήνες, ενώ θα ακολουθήσει ο αντίπαλος Μπένι Γκάντς για το υπόλοιπο της τριετούς θητείας.

Ωστόσο, αυτή η συμφωνία ενότητας κινδυνεύει: τον Δεκέμβριο, το κοινοβούλιο ψήφισε νομοσχέδιο για τη διάλυσή του, το οποίο θα μπορούσε να διαλύσει τη σπασμένη κυβέρνηση συνασπισμού που σχηματίστηκε νωρίτερα αυτό το έτος και να πυροδοτήσει τέταρτες εκλογές σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει ειρηνευτικές συμφωνίες με τέσσερις αραβικές χώρες στα τέλη του έτους – τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Σουδάν και το Μαρόκο.

Αιθιοπία

Η Αιθιοπία φέτος κατέβηκε σε εμφύλιο πόλεμο όταν ο πρωθυπουργός Abiy Ahmed διέταξε στρατιωτική επίθεση εναντίον της περιοχής Tigray τον Νοέμβριο.

Ο κ. Ahmed κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης πέρυσι, εν μέρει για την ειρήνη με την Ερυθραία, αλλά αγνόησε τους λόγους να επιστρέψουν.

Η κυβέρνηση λέει ότι έχει τον έλεγχο της περιοχής και η σύγκρουση έχει τελειώσει, αλλά οι αντάρτες του Τιγκράι λένε ότι εξακολουθούν να αγωνίζονται.

Ο κ. Abiy συμμετείχε επίσης σε διακεκριμένες διαφωνίες με την Αίγυπτο για ένα υδροηλεκτρικό φράγμα που χτίζει η Αιθιοπία στον Νείλο, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο στην Αφρική όταν ολοκληρωθεί.

Source