ΒΙΒΛΙΟ | Η σημερινή άγρια ​​| soL ειδήσεις

Σε πολλά από τα μυθιστορήματα που γράφτηκαν στη δεκαετία του ’30 της Δημοκρατίας, διαβάζουμε την ιστορία της ζωής του λαού της Ανατολίας υπό την ιμπεριαλιστική κατοχή, πεθαίνοντας στα χέρια της φτώχειας και της ερήμωσης. Η ζωή της Ανατολίας, η οποία είναι το θέμα των μυθιστορημάτων των συγγραφέων της Δημοκρατίας, εμφανίστηκε συχνά ως έργο φιλτραρισμένο από τις δικές τους εμπειρίες. Ένας από αυτούς είναι ο Yakup Kadri Karaosmanoğlu’s Αγριος ονομάζεται μυθιστόρημα. Η χώρα άρχισε να αλλάζει γρήγορα με τον πόλεμο. Ακόμη και η Άγκυρα είναι μέρος της ανατολικής στέπας για τους Ρεπουμπλικάνους διανοούμενους λόγω της θέσης της.

Από τη Διοίκηση του Δυτικού Μετώπου για να εξετάσει τις καταστροφές της κατοχής στα έτη 1921-22, όταν ο πόλεμος συνεχίστηκε έντονα, Επιτροπή διερεύνησης σκληρότητας Κάλεσε μια επιτροπή. Επιτροπή έρευνας δίωξης Υπάρχουν ονόματα όπως οι Halide Edip Adıvar, Falih Rıfkı Atay και Yakup Kadri Karaosmanoğlu σε αυτήν την αντιπροσωπεία που πήρε το όνομά του. Ο Yakup Kadri, ως μέλος της αντιπροσωπείας έρευνας, μετά τις έρευνές του γύρω από τον Haymana / Sivrihisar το 1921, δέκα χρόνια αργότερα το 1932. Αγριος θα δημοσιεύσει το μυθιστόρημά του

Οι διαχειριστές του κόμματος που εγκατέλειψαν το TKP το 1927, άρχισαν να τους απολύουν το 1932. Προσωπικό Ο Yakup Kadri είναι ο ιδιοκτήτης του περιοδικού με το όνομα. Μυθιστόρημα πρώτη φορά Προσωπικό Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό. Η ιδεολογική εμπλοκή του περιοδικού είναι ο Κεμαλισμός. Γιάλκιν Κούκουκ, Επιστήμη και λογοτεχνία Η Ιδεολογία του Κεμαλισμού λέει ότι το βιβλίο του βασίζεται στην Τουρκία του 1930. “Η ανάπτυξη της κεμαλιστικής ιδεολογίας Προσωπικό ανέλαβε το περιοδικό. Και η βιβλιογραφία του Αγριος ξεκίνησε. Να γιατί Προσωπικό περιοδικό, ΑγριοςΤο ντεμπούτο του ως “εδώ είναι ένα μυθιστόρημα” Το Yaban είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία αυτών των πολιτικών στην περίοδο που η εξουσία επέλεξε να βασιστεί στην αγροτιά για να δημιουργήσει τη δική της τάξη και στο όνομα του λαϊκισμού. sınıfsızlıg στους Τούρκους διανοούμενους και έδειξαν το χωριό λέγοντας, “εξέφρασαν τις απόψεις τους για το μυθιστόρημα etmiştir.2

Η ιστορικότητα του μυθιστορήματος βρίσκεται στην περίοδο μεταξύ του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και του Πολέμου της Σακάρειας. Το μυθιστόρημα, που λαμβάνει χώρα γύρω από το Haymana / Porsuk Stream, είναι γραμμένο σε απομνημονεύματα / ημερολόγιο με ηρωική άποψη. Ο Yakup Kadri έχει δημιουργήσει τρεις τύπους στο μυθιστόρημα. Ahmet Celal, ο Ρεπουμπλικανός διανοούμενος αγρότες, οι άνθρωποι της Ανατολίας που αγωνίζονται στα νύχια της αδιαφορίας και της φτώχειας. Ο Salih Ağa αντιπροσωπεύει την αποικιακή δύναμη. Αν και η σχέση του Ahmet Celal με τους αγρότες απεικονίζεται ως επί το πλείστον στο ορατό μέρος, η εθνική περίοδος αγώνα απεικονίζεται στο παρασκήνιο του μυθιστορήματος.

Ο Pashazade Ahmet Celal, ο οποίος έχασε το δεξί του χέρι κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, βρίσκεται στο χωριό Μεχμέτ Αλί, επικουρικό, ενώ δραπετεύει από εσωτερικές συγκρούσεις και ντροπή. Ο διανοούμενος μας, που θέλει να περάσει την περίοδο του εθνικού αγώνα με αλληλεγγύη με τους αγρότες, έρχεται εδώ αγνοώντας τις απογοητεύσεις του. Ο Ahmet Celal, του οποίου το μυαλό είναι ακόμα στον παγκόσμιο πόλεμο, προσπαθεί να ακολουθήσει ξανά τη μοίρα του πολέμου εδώ μέσω μιας εφημερίδας. Έχει τόσο ενθουσιασμό και ελπίδα για την πορεία του πολέμου που θα τραβηχτεί στη μοναξιά από την οποία προσπαθεί να ξεφύγει, εκτός αν μπορεί να δει την ανταπόκριση των συναισθημάτων του, τον ενθουσιασμό που προσπαθεί να μοιραστεί στα πρόσωπα των χωρικών. Γιατί η μοναξιά του δεν οφείλεται μόνο στην έλλειψη κοινής αίσθησης ενθουσιασμού για την απελευθέρωση της χώρας. Το Ahmet Celal είναι “άγριο” σε αυτό το χωριό. Έχουν συνήθειες που προκαλούν απόσταση με τον χωρικό μέρα με τη μέρα. Το ξύρισμα τακτικά, το βούρτσισμα των δοντιών του, το χτένισμα των μαλλιών του θεωρείται παράξενο από τον χωρικό. Όπως είπε ο Μεχμέτ Αλί, ακόμη και το βιβλίο που διαβάζει κάθε μέρα θα γίνεται αντιληπτό από τους χωρικούς ως ένα ξόρκι τη νύχτα. Η μοναξιά είναι το σήμα κατατεθέν όλων των διανοούμενων παγκόσμιας κλάσης.3 Το μόνο καλό συναίσθημα που θα έχει με αυτό το χωριό προσγειώνεται και οι άνθρωποι θα είναι η αγάπη της για την Εμίνε. Αλλά είναι επίσης παντρεμένος με κάποιον άλλο.

Όταν ο Ahmet Celal ήρθε στο χωριό για πρώτη φορά, είχε τα ίδια συναισθήματα όταν δεν εκτιμήθηκε από αυτούς τους ανθρώπους, τους οποίους πίστευε ότι θυσίασε το χέρι του για αυτούς. Όλα αυτά θα τον κάνουν να σκεφτεί ότι οι διανοούμενοι δεν έχουν πολύ σημαντική θέση μεταξύ των ανθρώπων. Οι άνθρωποι του χωριού ζουν μια ζωή πέρα ​​από αυτό που φαντάζεται στα ανατολικά της χώρας. Για αυτούς, η έννοια της ιδιοκτησίας είναι πάνω απ ‘όλα. Ο Ahmet Celal θα το καταλάβει αυτό όταν εξετάζει την εκμεταλλευτική σχέση μεταξύ του Salih Ağa και του χωριού. Ο πόλεμος γίνεται πιο ζεστός, η αδιαφορία των χωρικών σε όλα τα γεγονότα και η συμπάθεια του χαλίφη και του σουλτάνου προς αυτούς τους εχθρικούς στρατιώτες, τους οποίους πίστευαν ότι τους στηρίζουν, θα συγκλονίσει βαθιά τον Αχμέτ Σέλελ. Η μπουρζουαζία απομακρύνεται πάντα από την αντίδραση ενάντια στην ανοργάνωτη και ασυνείδητη στάση της εργατικής τάξης. Για να εξασφαλίσει τη δύναμή του, προέρχεται περισσότερο από τον φεουδαρχικό. Επομένως, η επιρροή των σεΐχη και των αγών θα έχει επίσης μεγάλο αντίκτυπο στους χωρικούς της Ανατολίας κατά τη διάρκεια και μετά τον εθνικό αγώνα. Η εθνική αφύπνιση του αγρότη, που δεν μπορεί να ξεφύγει από την κατανόηση του ότι είναι ummah, δεν προχωρά τόσο γρήγορα όσο θέλει ο Ahmet Celal. Καθώς οι εχθρικοί στρατιώτες πλησιάζουν το χωριό, οι άνθρωποι προσπαθούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με ένα σύστημα πεποιθήσεων που μπορεί να τους κρατήσει απαλλαγμένους από αυτό που συμβαίνει. Αλλά όλα θα αποκαλυφθούν με τις καταστροφές που θα κάνουν οι εχθρικοί στρατιώτες όταν μπαίνουν σε αυτά τα εδάφη. Σε αυτό το χωριό, το οποίο λεηλατήθηκε και κάηκε, άνθρωποι των οποίων τα σπίτια λεηλατούνται και που είναι πολυπόθητοι θα βρουν τη λύση να ξεφύγουν. Εκμεταλλευόμενοι το χάος που θα βιώσουν στην πλατεία του χωριού, οι Ahmet Celal και Emine γίνονται στόχοι της τυφλής σφαίρας που θα πιέσουν οι στρατιώτες κατά τη φυγή. Τραυματισμένοι, καταφέρνουν να φτάσουν στο απαίσιο νεκροταφείο, αλλά όταν αρχίσει η αυγή, η αλήθεια θα έρθει στο φως. Η Εμίνε, που δεν μπορεί να κινηθεί εξαιτίας μιας πληγής από σφαίρα στο γοφό της, δεν θα μπορέσει να συνεχίσει τον υπόλοιπο δρόμο. Ο Ahmet Celal, ο οποίος έβγαλε το ημερολόγιο και το στυλό του από το στήθος του και το έδωσε στην Emine, θα ταξιδέψει στο άγνωστο, μισό πεινασμένο και μισό γεμάτο από μόνος του.

Suat Derviş, Νέα λογοτεχνία Στην κριτική του για το μυθιστόρημα στο περιοδικό του, υπερασπίζεται την άποψη ότι ο Yakup Kadri έχει κολλήσει σε αδιέξοδο με λανθασμένες κρίσεις.

«Η γειτονία στους αγρότες μας είναι απαραίτητη συνέπεια των παλαιών σουλτανικών και φεουδαρχικών καθεστώτων, καθώς και η ξένη αίσθηση στα χωριά είναι ένα φυσικό τέλος των οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων μεταξύ της πόλης και του χωριού. Οι διανοούμενοι του σουλτανάτου Κωνσταντινούπολης, που ξεχωρίζει από το χωριό της Ανατολίας με τα χοντρά τείχη των παλατιών, αγνοούν τους Τούρκους χωρικούς με μια λεπτή ματιά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ahmet Celal είναι χαρακτήρας hodbin. Είναι δυνατόν να φανταστούμε την εθνική αίσθηση ότι ο Yakup Kadri είναι υπερήφανος για το έργο του χωρίς έθνος;“4

Σύμφωνα με τον Suat Derviş, ο Ahmet Celal δεν μπορεί να δει αυτόν τον κοινωνικό σχηματισμό του οποίου ο χαρακτήρας αναφέρεται με τους λόγους γέννησης και την πορεία της εξέλιξης. Για αυτόν τον λόγο, είναι αναπόφευκτο να βρεθεί σε αδιέξοδο.

Θα ήταν χρήσιμο να υπενθυμίσουμε αυτό το ερώτημα που είναι ενημερωμένο με τον χαρακτήρα του Ahmet Celal: Ποιος ονομάζεται Aydın;
Yalcin Kucuk, Διατριβές για την πνευματική Απαντά σε αυτήν την ερώτηση στο βιβλίο του:

«Ο Aydın είναι ένα άτομο που αγωνίζεται χρησιμοποιώντας το μυαλό του. Μπορεί να είναι ασύμβατο. Επειδή ο διανοούμενος είναι ένα άτομο που εξελίσσεται εξ ορισμού. Καθώς ο διανοούμενος αναπτύσσεται, ξέρει πώς να βελτιώσει την κοινωνία στην οποία ζει, και ένα άτομο που δεν την αναπτύσσει δεν μπορεί να είναι διανοούμενος.5

Ο Aydın είναι υπεύθυνος για τον κόσμο στον οποίο ζει, αλλά οι ρίζες του δεν είναι πουθενά αλλού από τη γη στην οποία ζει. Όταν δεν βλέπει τα γεγονότα με ταξική συνείδηση, το καθήκον ενός διανοούμενου που θα καταλήξει σε ένα κρεβάτι όπως ο Αχμέτ Σέλελ δεν είναι να υπακούει στις προϋποθέσεις, αλλά να φωνάζει την αλήθεια σε κάθε ευκαιρία που βρίσκει και να προσφέρει μια λύση ενάντια το σκοτάδι. Επειδή ο Διαφωτισμός είναι το φανάρι της κοινωνίας στην οποία ζει.

Ο ιδεολογικός προβληματισμός του νεοφιλελευθερισμού, που άρχισε να αυξάνεται μετά το 1980, ήταν ο μεταμοντερνισμός. Αυτός ο ιδεολογικός προβληματισμός, που βασίστηκε στην απόρριψη της λογικής και της επιστήμης, αντικατέστησε το δόγμα του Διαφωτισμού. Η μεταμοντερνιστική φιλοσοφία κατά του Διαφωτισμού ενίσχυσε την αντίδραση στην κοινωνική ζωή, και στα μυθιστορήματα, αφηγείται τις ιστορίες ατόμων που έχουν απομονωθεί από την κοινωνία και ανησυχούν για την επίλυση των εσωτερικών τους αντιφάσεων. Με την πάροδο του χρόνου, καθιέρωσε την «πνευματική» ταυτότητά του, η οποία δεν σκέφτεται τίποτα άλλο από την προσωπική ανάπτυξη, αντί της τυπολογίας των διανοούμενων που είναι υπεύθυνοι για τη χώρα, τους ανθρώπους και την ηλικία του. Το πνευματικό / ημι-διανοητικό τμήμα, του οποίου η ανάπτυξη και το πρόβλημα περιορίζεται στον εαυτό του, δεν μπορεί να χτίσει ένα ιδεολογικό τείχος μπροστά στην κοινωνική παρακμή, και δραπέτευσε από την ευθύνη, πήρε το μερίδιό του από αυτήν την παρακμή.

Από αυτή την άποψη, ακόμη και ο Αχμέτ Σέλελ, ο αστικός διανοούμενος της δεκαετίας του 1920, κατάφερε να βρίσκεται σε μια πιο προοδευτική θέση από τον διανοούμενο του 21ου αιώνα. Επειδή κατάφερε να εδραιώσει τους δεσμούς του με την κοινωνία και τελικά να αντιμετωπίσει τα γεγονότα, θεωρώντας τον υπεύθυνο για την κατάσταση του λαού της Ανατολίας.

.Source