ΒΙΝΤΕΟ. Μετά τη μεταβίβαση του Προέδρου … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Τα καθήκοντα και οι ευθύνες της μονάδας αεροπορικής αστυνομίας (MAEP) καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, της διάσωσης ανθρώπων, της μεταφοράς των τραυματιών και της κατάσβεσης πυρκαγιών. Ο διοικητής της μονάδας είπε στον ΚΥΠΕ. , Χριστόδουλος Contos.

Ο κ. Κοντός εξήγησε ότι «το τμήμα έχει ένα ευρύ φάσμα καθηκόντων και ευθυνών, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης των ακτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, του εγκλήματος περιπολίας και σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες, στοχεύουμε στην πρόληψη, την καταστολή και τη διερεύνηση, ιδίως , διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη μετανάστευση. “” Λαθρεμπόριο και τρομοκρατία. “

Συνέχισε. “Περιπολίες πραγματοποιούνται για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας στους κύριους δρόμους της Κύπρου. “Περιπολίες διεξάγονται επίσης για να βρουν ζωή και περιουσία, να τα σώσουν, όταν υπάρχουν φυσικές καταστροφές ή άλλα σοβαρά ατυχήματα, ατυχήματα, πάντα για να σώσουν ζωές, για να βοηθήσουν την κοινωνία.”

Πρόσθεσε ότι “απαραίτητο στοιχείο της επιτυχίας των αποστολών MAEP είναι η καλή συνεργασία μεταξύ των διαφόρων αστυνομικών υπηρεσιών” άλλων υπηρεσιών “, η οποία είναι υπεύθυνη για τις ενέργειες που αναλαμβάνουμε.”

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κοντός είπε ότι «πολύ συχνά τα ελικόπτερα μονάδας προσπαθούν να σβήσουν τις πυρκαγιές, ενώ χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά σοβαρών ασθενών ή σοβαρών τραυματιών σε ιατρικά κέντρα στην Κύπρο, ακόμη και στο εξωτερικό».

Αυτός πρόσθεσε. «Το τμήμα χρησιμοποιείται για να συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας և για τη μεταφορά և άλλων ξένων αξιωματούχων, στις αποστολές που έχουν ανατεθεί στη μονάδα στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (KSED) ցանկացած σε οποιεσδήποτε άλλες οδηγίες δίδονται από τον Αρχηγό ή τον Αναπληρωτή Αρχηγό η αστυνομία.”

Όσον αφορά την ετοιμότητα μάχης των μελών του MAEP, ο διοικητής της μονάδας είπε ότι “για να είναι επιτυχής η μονάδα στις αποστολές της, πρέπει να υπάρχει συνεχής επιχειρησιακή ετοιμότητα – ταυτόχρονα άμεση ανταπόκριση”. Σύμφωνα με τον ίδιο, «επιτυγχάνονται μέσω συνεχούς εκπαίδευσης, συντήρησης και καλής συντήρησης ελικοπτέρων στα υψηλότερα επίπεδα της μονάδας».

Πρόσθεσε ότι «είμαστε σε θέση να παρέχουμε, να εκπαιδεύουμε και να συντηρούμε τα ελικόπτερα μας και να ανταποκρίνονται αμέσως». Στην πραγματικότητα, σημείωσε ότι «αυτό διευκολύνθηκε από την πρόσφατη συνεργασία με την KSED, η οποία ήταν επίσης μια πρωτοβουλία του Κέντρου, δηλαδή με μόνιμη νοσοκόμα στο Τμήμα μας».

Σύμφωνα με τον κ. Κοντό, “το MAEP έχει ακόμα μια ομάδα ειδικά εκπαιδευμένων δύτες που ψάχνουν στη θάλασσα για να βρουν ανθρώπους ή περιουσία, για να σώσουν ζωές. Η μονάδα λειτουργεί επίσης σε αποστολές που έχουν ανατεθεί από το Κέντρο Συντονισμού Αναζήτησης και Διάσωσης σε κρατικούς αξιωματούχους που μεταφέρουν ειδικές αποστολές που σχετίζονται με θέματα υπηρεσίας.

Ερωτηθείς ποιες εταιρείες ξεχωρίζουν από το MAEP, ο διοικητής είπε ότι “η μονάδα έχει δοκιμάσει 52 υποθέσεις τα τελευταία δύο χρόνια. Οι εξαιρετικές το 2020 Τον Αύγουστο ο MAEP συμμετείχε σε επιχειρήσεις μεταφορών στο Λίβανο, με σκύλους εκπαιδευμένους από το MMAD MM προσωπικό EMAK և για να βοηθήσουν στις προσπάθειές τους να βρουν παγίδες μετά τη θανατηφόρα έκρηξη.

Σημείωσε ότι “τον Ιανουάριο του 2020, σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, το ελικόπτερο της μονάδας μετέφερε τον ασθενή από την πλατφόρμα εξαγωγής υδρογονανθράκων στο Δημοκρατικό Νοσοκομείο και τα μέλη του πληρώματος τιμήθηκαν από το Κέντρο Αναζήτησης και Διάσωσης των εταιρειών և KSED.” Μια άλλη περίπτωση, είπε, ήταν «τον Φεβρουάριο του 2019, όταν μετά από μια συντονισμένη επιχείρηση, δύο ελικόπτερα από τη μονάδα κατάφεραν να εντοπίσουν και να σώσουν μια ομάδα 17 ανιχνευτών που ήθελαν στην περιοχή του Τροόδους».

Πρόσθεσε ότι «την ίδια στιγμή, το ελικόπτερο της μονάδας πήρε μια γυναίκα στο νοσοκομείο, η οποία τραυματίστηκε μετά από πτώση σε φαράγγι του Τροόδους».

“Σημειώνεται ότι τα ελικόπτερα του MAEP εμπλέκονται σε πυρόσβεση κάθε χρόνο τόσο στην Κύπρο όσο και σε γειτονικές χώρες, όπως το Ισραήλ και ο Λίβανος”, πρόσθεσε.

Ο Χριστόδουλος Κόντος σημείωσε επίσης ότι “απαραίτητο στοιχείο της επιτυχίας της αποστολής MAEP είναι η καλή συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών υπηρεσιών και άλλων υπηρεσιών, η οποία είναι υπεύθυνη για τις ενέργειες της μονάδας”. “Σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή”, πρόσθεσε, “πιλότοι, διασώστες και ελικόπτερα λειτουργούν πλήρως.”

Αυτό, είπε, “επιτυγχάνεται μέσω συνεχούς εκπαίδευσης, πειθαρχίας υψηλού επιπέδου, συντήρησης προσωπικού, καλής συντήρησης αεροσκαφών και συμμετοχής σε διάφορες ασκήσεις κατάρτισης”.

Πηγή: KYPE

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ.

Source