Βλέπει κενά στο νομοσχέδιο ανεξαρτησίας … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Οι αβεβαιότητες, οι επαναλήψεις και τα κενά στο κείμενο του νομοσχεδίου για τη σύσταση ανεξάρτητου οργάνου κατά της διαφθοράς εγκρίνονται από την Κοινοβουλευτική Νομική Επιτροπή.

Η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή συνέχισε σήμερα τη συζήτηση ανά άρθρο για το νομοσχέδιο για την ίδρυση ενός οργάνου κατά της διαφθοράς, το οποίο υπενθυμίζεται, το οποίο υποβλήθηκε στο κοινοβούλιο στις 15 Μαρτίου 2019.

Το νομοσχέδιο αναμενόταν να συζητηθεί τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης το απέσυρε επειδή χρειαζόταν σημαντικές αλλαγές.

Κατά τη σημερινή συζήτηση, μεταξύ άλλων, αποδείχθηκε ότι υπάρχει η συμμετοχή θεσμών, φορέων, που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα, να στρεβλώσουν ή να διαταράξουν το Σώμα, προσπαθώντας να επιτύχουν τον σκοπό και τις ευθύνες του.

Στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής, Γιώργος Βορ Γεωργίου, δήλωσε ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί, θα είναι επίμονη, σημειώνοντας ότι «παρά τις δυσκολίες που σχετίζονται με τη συζήτηση του νομοσχεδίου με δεκάδες αναφορές. Από τα εμπλεκόμενα μέρη, πιστεύουμε ότι αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί με τις καλές προθέσεις και την πολιτική απόφαση όλων μας. “

Όπως σημείωσε, η Νομική Επιτροπή έχει ήδη ζητήσει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να συνεχίσει την ακριβή οριοθέτηση των ευθυνών του οργανισμού κατά της διαφθοράς, με βάση τις παρατηρήσεις όλων των αρμόδιων φορέων, οι οποίες συζητήθηκαν κατά τη σημερινή συζήτηση.

Εκτίμησε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης “θα ακούσει αυτές τις παρατηρήσεις και προτάσεις, δεκάδες μνημόνια που υποβλήθηκαν σχετικά με τις ευθύνες του Σώματος κατά της Διαφθοράς”, σημειώνοντας ότι “τελικά θα επιτύχουμε τον στόχο, που είναι η πολιτική απόφαση όλων”. να συνεχίσει να θεσπίζει αυτό το νομοσχέδιο ως νόμο. “

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου δεν καθορίζουν τι ακριβώς θα κάνει το σώμα, είπε ο κ. Γεωργίου. “Είναι νομοσχέδιο. Καλούμαστε να συζητήσουμε αυτές τις διατάξεις του νομοσχεδίου στη Νομική Επιτροπή, ακούγοντας όλα τα αρμόδια όργανα, όχι μόνο το υπουργείο που μας παρουσίασε αυτό το νομοσχέδιο, έτσι ώστε μέσω διμερούς συζήτησης να μπορούμε να επικεντρωθούμε στη φιλοσοφία που όλοι αποδεχόμαστε ως πολιτική δύναμη. «Η οικοδόμηση φήμης», που είναι «ο σημαιοφόρος της καταπολέμησης της διαφθοράς».

Όσον αφορά τις διατάξεις του νομοσχεδίου, είπε ότι «υπάρχουν αμφισημίες, επαναλήψεις, υπάρχει επίσης η συμμετοχή άλλων θεσμικών οργάνων, φορέων, που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα, να στρεβλώσουν ή να διαταράξουν την κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιήσουν τον στόχο και τις ευθύνες για τις οποίες θα δημιουργηθεί». »

Ερωτηθείς ποιες ασάφειες υπήρχαν στο νομοσχέδιο και γιατί δεν διορθώθηκαν όταν το νομοσχέδιο επιστράφηκε από την επιτροπή στο αρμόδιο υπουργείο, ο κ. Γεωργίου είπε ότι η Νομική Επιτροπή είχε κάνει το καθήκον της όταν εντόπισε για πρώτη φορά ορισμένα ζητήματα.
Σημείωσε ότι «το έστειλε πραγματικά για να δούμε και να συζητήσουμε το πρόσφατα αναθεωρημένο νομοσχέδιο», προσθέτοντας ότι «υποβλήθηκαν μνημόνια με δεκάδες σχόλια».

“Είναι καθήκον μας να τα συζητήσουμε, στο πλαίσιο της ιεραρχίας των” στόχων αυτού του νομοσχεδίου “, θα προσπαθήσουμε να το φέρουμε στην ολομέλεια, πραγματοποιώντας αυτόν τον στόχο”, είπε.

Τελικά ανακοίνωσε ότι πραγματοποιείται διαβούλευση με σκοπό την παρουσίαση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια πριν από το τέλος των τρεχουσών αρμοδιοτήτων του Κοινοβουλίου.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού εξέφρασε τη λύπη του, καθώς, όπως είπε, αποδεικνύεται ότι “δεν έχουν ληφθεί υπόψη ομόφωνες ανησυχίες για τις αντιρρήσεις για το κυβερνητικό νομοσχέδιο κατά της διαφθοράς, καθώς και για τις προτάσεις όλων των κομμάτων της Νομικής Επιτροπής”.

Είπε: «Έχουμε αφήσει πίσω το 2020, στο οποίο δώσαμε 9 μήνες για να βελτιώσουμε το νομοσχέδιο από την κυβέρνηση, μπήκαμε στο 2021, δυστυχώς το Υπουργείο Δικαιοσύνης υποχωρεί».

“Παρά όλα αυτά”, πρόσθεσε, “αναγνωρίζουμε την ανάγκη για αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς στην Κύπρο, ενώ η κυβέρνηση έχει θέσει πολλές προοπτικές, ελπίδες και προσδοκίες στο νομοσχέδιο που υποβλήθηκε σε όλα τα πολιτικά κόμματα κατά της διαφθοράς στο Κοινοβούλιο”. “Σχεδόν όλα τα αρμόδια όργανα που ψήφισαν το κοινοβούλιο επικρίνουν το νομοσχέδιο, το οποίο έχει αντιφάσεις, αντιφάσεις, κενά, δεν ικανοποιεί το σώμα που θέλουν να δημιουργήσουν στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του κράτους της Κύπρου, αλλά ιδιαίτερα της κοινωνίας, των πολιτών.”

Σημείωσε ότι οι αντιρρήσεις του Γενικού Ελεγκτή για το νόμο, ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα և Άμυνα, ο Επίτροπος για τη Νομοθεσία, η Επιθεώρηση Εσωτερικού Ελέγχου, το Δικηγορικό Σύλλογο Panjipri και πολλές άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών έχουν εκφράσει ανησυχίες. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Νομική Επιτροπή ζήτησε και πάλι να απευθυνθεί στο αρμόδιο υπουργείο.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό το νομοσχέδιο, όπως είναι, «δεν ικανοποιεί καθόλου τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κοινωνίας, θα πρέπει να σκεφτεί δεύτερα», προσθέτοντας ότι «αν δεν το κάνουν, τότε ως κοινοβούλιο և ΑΚΕΛ, θα λάβουμε οι ίδιοι αποφάσεις ολομέλειας “Στη σύνοδο, να ηγηθεί ένα νομοσχέδιο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Κύπρου, όχι ένα νομοσχέδιο που προετοιμάστηκε για την παράσταση, κυρίως μόνο για επικοινωνιακούς σκοπούς.”

Πηγή: KYPE

Source