Βλέπει πρώτα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και μετά τον Τατάρ Λούτ

Ο Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα Jane Ein Hall Luth έφτασε στην Κύπρο χθες το βράδυ για να συζητήσει το αποτέλεσμα μιας άτυπης πενταμελούς διάσκεψης, η οποία θα οδηγήσει στην έγκριση κοινής δήλωσης που θα επιτρέψει την επανάληψη των συνομιλιών.

Αύριο στις 10:30 π.μ. θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και στις 2:30 μ.μ. με τον αρχηγό της κατοχής Ερσίν Τατάρ.

Η κα Lut βρίσκεται στη γραμμή επαφής μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας καθώς προετοιμάζεται για μια άτυπη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί για τις πρώτες δέκα ημέρες στην Ελβετία.

Ο ΟΗΕ προσπαθεί να επικεντρωθεί κυρίως στην τουρκική πλευρά για να επιτύχει μια ελάχιστη κατανόηση για την έγκριση κοινού κοινού κειμένου, το οποίο θα καθορίσει τα περαιτέρω βήματα των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, ο κατακτητής της Άγκυρας συνεχίζει να δηλώνει σε κάθε περίπτωση ότι επιδιώκει να ξεκινήσει μια συζήτηση εκτός του ΟΗΕ.

Εν τω μεταξύ, οι Βρυξέλλες δηλώνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να δώσει το πράσινο φως σε μια λύση δύο κρατών. Αυτό δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Josep Borrell σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο οποίος ενημέρωσε τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σχετικά με τα αποτελέσματα της συζήτησης με τον Τούρκο Πρόεδρο, εξέφρασε την ικανοποίησή του σε μια δημοσίευση στο twitter.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπόρελ είπε ότι είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για διάλογο με την Τουρκία. Προσβλέπω στον Mevlut Cavusoglu καλωσορίζοντας τις Βρυξέλλες να συνεχίσουν την εντολή που λάβαμε από τους ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο.

Αντίθετα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ακολουθώντας τις δημοφιλείς τακτικές των πάντα δυσαρεστημένων, οι άδικοι, σύμφωνα με τη δήλωση της τουρκικής προεδρίας, φωτογράφισαν τους συνομιλητές του – Ελλάδα, Κύπρο και Γαλλία, ως χώρες που δημιουργούν προβλήματα στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

“Λόγω των ιδιοτροπιών ορισμένων μελών της ΕΕ, αλλά και λόγω των τεχνητών προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει, δεν το χρησιμοποιήσαμε θετικά στις σχέσεις μας με την ΕΕ το 2020”, είπε.

Τέλος, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ντεντιάς χαρακτήρισε απογοητευτικό αυτό που δηλώνουν δημοσίως η Τουρκία και ο Τατάρ, το οποίο, είπε, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για το αποτέλεσμα του συνεδρίου.

Source