ΒΡΑΒΕΙΟ MUHTAROĞLU – Συζητήσεις για τους ελάχιστους μισθούς και εξάλειψη των κενών στην υγεία

Στο άρθρο μου σήμερα, θα θίξω τα καυτά θέματα της ημερήσιας διάταξης, δηλαδή τον ελάχιστο μισθό, την εξάλειψη των ελλείψεων στην υγεία και τον εμβολιασμό δεύτερης δόσης.

Συζητήσεις για τους ελάχιστους μισθούς; Ο νέος ελάχιστος μισθός ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας την περασμένη Παρασκευή. Περίπου 15 τοις εκατό αύξηση στον ελάχιστο μισθό, περίπου στο κόστος ζωής για 1 έτος Με αυτήν την αύξηση, ο μικτός ελάχιστος μισθός καθορίστηκε ως 4.000 400 TL και ο καθαρός ελάχιστος μισθός ως 3.000 828 TL. Ο καθαρός κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά περίπου 500 TL.

Τώρα ας δούμε τι συνέβη με τη διαδικασία. Η εργοδοτική πλευρά δεν παρευρέθηκε στην τελευταία συνάντηση όπου καθορίστηκε ο ελάχιστος μισθός, επικαλούμενη μέτρα covit. Ωστόσο, η τελευταία συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια μεγαλύτερη αίθουσα με τη συμμετοχή εργαζομένων και εκπροσώπων του κράτους, με τα απαραίτητα μέτρα ιών.

Δεν ήταν δυνατή η πραγματοποίηση προηγούμενων συναντήσεων λόγω του αιτήματος αλλαγής 2 μελών του εργοδότη και πάλι χάσιμο χρόνου. Εάν μόνο η πλευρά των εργοδοτών είχε παρευρεθεί στην τελευταία συνεδρίαση και είχε υποβάλει τα αιτήματά τους προς την Επιτροπή Ελάχιστων Μισθών και το κοινό.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων καταψήφισαν και εγκατέλειψαν τη συνάντηση επειδή θεωρούσαν ανεπαρκή τον ελάχιστο μισθό που πρότεινε το κρατικό κόμμα, αν και παρακολούθησαν την τελευταία συνάντηση. Δεν υπέγραψε την απόφαση. Στον νόμο περί κατώτατων μισθών, οι αποφάσεις που λαμβάνονται πρέπει να υπογράφονται από τα μέλη της επιτροπής.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πλευρά των εργαζομένων αντιτάχθηκε στον νέο ελάχιστο μισθό, ισχυριζόμενος ότι υπήρχε κατάσταση κατά του νόμου και ανακοίνωσε ότι εάν οι αντιρρήσεις τους δεν ληφθούν υπόψη εντός της περιόδου των 10 ημερών, θα παραπέμψουν το θέμα στο δικαστήριο.

Στο παρόν στάδιο, ο νέος ελάχιστος μισθός, που καθορίζεται από τις καταφατικές ψήφους του κράτους, στάλθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών για έγκριση και τέθηκε σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή του στην επίσημη εφημερίδα. Ίσως το δικαστήριο να αποφασίσει εάν ισχύει ο νέος ελάχιστος μισθός.

Από την άλλη πλευρά, η εργοδότης ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα αντιταχθούν στο νέο ελάχιστο μισθό, δεν θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις, αλλά ότι υπάρχουν πολλές μικρές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να πληρώσουν αυτόν τον μισθό. Θα ήταν επωφελές να παρέχονται μισθολογικές εισφορές, μισθώματα και ηλεκτρική ενέργεια από το κράτος σε τέτοιες επιχειρήσεις, ώστε να μην απασχολούν εργαζόμενους.

Υπό το φως αυτών των πληροφοριών, όλες αυτές οι συζητήσεις και οι αντιρρήσεις πρέπει να ολοκληρωθούν επειγόντως. Διότι, οι ελάχιστοι μισθοί που δεν έχουν αυξηθεί για 1 έτος δεν πρέπει να περιμένουν περισσότερο. Βρίσκονται σε άθλια κατάσταση λόγω της οικονομικής κρίσης, του κλεισίματος και της δαπανών στη χώρα.

Ως αποτέλεσμα, αν και αυτή η αύξηση δεν θα ικανοποιήσει την πλευρά των εργαζομένων, από την άλλη πλευρά, οι δημόσιοι υπάλληλοι και όλοι οι συνταξιούχοι θα λάβουν αύξηση 12,98 τοις εκατό λόγω της περικοπής, όχι και η αύξηση του κόστους ζωής 15,03% το 2020 . Αυτή η αύξηση δεν εφαρμόστηκε και αναβλήθηκε σε 3 μήνες αργότερα. Ως εκ τούτου, μια αύξηση περίπου 15 τοις εκατό στον ελάχιστο μισθό είναι σημαντική σε μια τέτοια οικονομική κρίση. Εάν μπορούσαν να γίνουν περισσότερα.

Αν και αυτή η αύξηση, που είναι περίπου 15 τοις εκατό και ισοδυναμεί με περίπου 500 TL, δεν ικανοποιεί την πλευρά των εργαζομένων, ως αποτέλεσμα, είναι απαραίτητο για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση να λάβουν το νέο ελάχιστο μισθό το συντομότερο δυνατό .

Εξάλειψη των ελλείψεων στην υγεία και το αντικείμενο του εμβολιασμού 2ης δόσης κατά την περίοδο κλεισίματος:

Είμαστε κλειστοί για περίπου 2 εβδομάδες. Προφανώς, με την επίδραση του μεταλλαγμένου ιού που έρχεται στη χώρα, εάν ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού συνεχίζεται έτσι, δεν είναι σαφές πότε θα ανοίξουμε.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναγνωρίζοντας αυτήν την ευκαιρία κλειστής περιόδου, θα πρέπει να καταβάλουμε μέγιστη προσπάθεια για να ξεπεράσουμε τις ελλείψεις μας στην υγεία και οι μελέτες πρέπει να επικεντρωθούν στα ελλιπή ζητήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ένα νέο κέντρο πανδημίας θα πρέπει να προετοιμαστεί τώρα σε περίπτωση που το πανδημικό νοσοκομείο θα είναι γεμάτο. Δεν πρέπει να αφεθεί στην τελευταία στιγμή.

Από την αρχή της πανδημίας, λαμβάνοντας υπόψη τον ανεπαρκή αριθμό των αυτοθυσιαζόμενων εργαζομένων στον τομέα της υγείας και την ακραία κόπωση τους, ο νόμος πρέπει να τροποποιηθεί επειγόντως για την πρόσληψη νέων νοσοκόμων και ιατρών.

Πρέπει να γίνουν γρήγορα δοκιμές στη χώρα για γρήγορο έλεγχο μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι 75 χιλιάδες ταχείες δοκιμές από το εξωτερικό θα έρθουν σύντομα στη χώρα. Πρέπει να λύσουμε αυτό το πρόβλημα γρήγορης δοκιμής. Επειδή η αύξηση του αριθμού των δοκιμών θα μας επιτρέψει να δούμε πιο εύκολα.

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα είναι η ταχεία προετοιμασία της προμήθειας και του προγράμματος εμβολίων και η εφαρμογή προγραμματισμού σε ολόκληρο τον τομέα της υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, για τον εμβολιασμό ολόκληρης της κοινότητας, τόσο στην Τουρκία όσο και στην ΕΕ, είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί η παροχή του εμβολίου.

Επιπλέον, πρόσφατα, με το συντονισμό ορισμένων εργασιών προμήθειας εμβολίων για την υγεία που ξεκίνησε με την πρωτοβουλία του λαού μας να υπουργεί, να περάσει από αυτά τα εμβόλια Ο έλεγχος της Τουρκίας από το Υπουργείο Υγείας, η Τουρκία με αξιωματούχους που εργάζονται σε συντονισμό, τα εμβόλια πρέπει να διασφαλίσει η Τουρκία για να φτάσετε στο.

Επιπλέον, σε ένα άλλο σημαντικό ζήτημα, ο χρόνος του εμβολίου 2ης δόσης των ανθρώπων μας που έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου άρχισε να έρχεται από χθες. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι μας, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ηλικιωμένοι, λαμβάνουν μια δεύτερη δόση εμβολιασμού χωρίς να συσσωρεύονται και να περιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

Για το σκοπό αυτό, πρέπει να δοθεί ραντεβού στους ανθρώπους μας που θα εμβολιαστούν στο πλαίσιο ενός σχεδίου και θα πρέπει να τους δοθεί η ευκαιρία να εμβολιάζονται τακτικά και ειρηνικά χωρίς άγχος και προβλήματα.

.Source