Βρετανοί διπλωμάτες διερεύνησαν τον Κίσινγκερ για πιθανή χρήση βίας εναντίον των Σαουδάραβων

Η βρετανική κυβέρνηση προσπάθησε απεγνωσμένα να επιδιορθώσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ μετά τις σχέσεις μεταξύ των στενών συμμάχων που εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια του αραβο-ισραηλινού πολέμου του 1973, όταν οι ΗΠΑ αναφέρθηκαν ότι έχουν καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για χρήση βίας στη Μέση Ανατολή «είτε άμεσα είτε με την κατάθεση υφιστάμενα καθεστώτα », μέχρι σήμερα αποκαλύπτονται μυστικά έγγραφα που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Οι σχέσεις μεταξύ Λονδίνου και Ουάσινγκτον ήταν ήδη τεταμένες αφού ο Χένρι Κίσινγκερ, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, δυσαρέστησε βαθιά τον Έντουαρντ Χιτ, τον Βρετανό πρωθυπουργό, που προτιμούσε να συμβουλευτεί τους συναδέλφους της Βρετανίας για την πολιτική ασφάλειας παρά την ΜΑΣ.

«Ο Μουμπάρακ είναι ο Φαραώ»: Αποκαλύπτεται η απογοητευτική αξιολόγηση του Βρετανού διπλωμάτη για τον Αιγύπτιο ηγέτη

Διαβάστε περισσότερα ”

Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, ο Κίσινγκερ διέταξε ένα μπλοκ στη συνεργασία πληροφοριών των ΗΠΑ με Βρετανούς ομολόγους του – μια εντολή που αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη CIA και τον Οργανισμό Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ – μετά την ένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΟΚ, τον πρόδρομο της ΕΕ, την 1η Ιανουαρίου 1973 .

Οι σχέσεις μεταξύ Λονδίνου και Ουάσιγκτον βυθίστηκαν σε μια χειρότερη κρίση όταν η κυβέρνηση Heath υιοθέτησε μια πολιτική ουδετερότητας κατά τη διάρκεια του αραβο-ισραηλινού πολέμου και μάλιστα απαγόρευσε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν βρετανική βάση στην Κύπρο για αμερικανικές κατασκοπευτικές πτήσεις στη Μέση Ανατολή.

Η επίθεση του 1973 στο Ισραήλ από έναν συνασπισμό αραβικών κρατών με επικεφαλής την Αίγυπτο και τη Συρία περιγράφεται από τον ιστορικό Richard Aldrich ως κατάταξη μαζί με την ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ και την εισβολή της Ναζιστικής Γερμανίας στη Σοβιετική Ένωση το 1941 ως «μια από τις πιο εξαιρετικές εκπλήξεις επιθέσεις όλων των εποχών ».

Παρά τις διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη σύγκρουση μεταξύ των δυτικών συμμάχων, οι αραβικοί παραγωγοί πετρελαίου χρησιμοποίησαν το πετρέλαιο ως πολιτικό όπλο συμφωνώντας μέσω του ΟΠΕΚ, του καρτέλ των παραγωγών, να περιορίσουν τις εξαγωγές τους και να προκαλέσουν ενεργειακή κρίση σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τα αρχεία που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη αποκαλύπτουν πώς ο Κίσινγκερ και οι ανώτεροι Βρετανοί αξιωματούχοι ήταν συχνές συνομιλητές πριν από τον πόλεμο. Ο Κίσινγκερ περιγράφεται ότι τους προειδοποιεί: «Υπήρχαν κίνδυνοι σε οποιαδήποτε διευθέτηση της αραβικής / ισραηλινής διαμάχης – θα μπορούσε απλώς να οδηγήσει στην ανατροπή των καθιερωμένων αραβικών κυβερνήσεων και στην αντικατάστασή τους από πιο ριζοσπαστικούς διαδόχους».

Υπόμνημα Sir John Hunt
Ένα απόσπασμα από ένα υπόμνημα που γράφτηκε από τον Sir John Hunt μετά από συνομιλίες με τον Henry Kissinger στην Ουάσιγκτον (Εθνικά Αρχεία)

Τον Μάιο του 1973, ο Anthony Parsons, ανώτερος Βρετανός διπλωμάτης, σημείωσε ότι «αυτό που τον ανησυχεί [Kissinger] ήταν αυτός ο Πρόεδρος Sadat [of Egypt] φάνηκε να είναι υπό την ψευδαίσθηση ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει έναν μικρό και περιορισμένο πόλεμο και να ξεφύγει από αυτόν. Το γεγονός ήταν ότι η στέγη θα του έπεφτε αν πυροβόλησε έναν πυροβολισμό στους Ισραηλινούς ». Η προειδοποίηση ήταν προφητική.

Μετά το τέλος του πολέμου στις 25 Οκτωβρίου 1973, η Βρετανία άρχισε την απαγόρευση και επέτρεψε στις ΗΠΑ να στηρίξουν αεροσκάφη κατασκοπείας U2 στην Κύπρο για να παρακολουθήσουν την κατάπαυση του πυρός – αλλά μόνο αφού έκαναν το ζήτημα της διαβούλευσης με τον Σαντάτ και τον πρόεδρο της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Μυστική αποστολή

Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας δεν είχαν αποκατασταθεί πλήρως και σε μια προσπάθεια να τα διορθώσουν, ο Heath έστειλε τον Sir John Hunt, τον υπουργό του υπουργικού συμβουλίου, τον ανώτατο δημόσιο υπάλληλο της κυβέρνησης, σε μια μυστική αποστολή στην Kissinger στην Ουάσιγκτον τον Ιανουάριο του 1974. Ο Hunt κατέγραψε τον Kissinger προβολές σε ένα μακρύ υπόμνημα.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, σημείωσε, πίστευε ότι «η διευθέτηση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή δεν πρέπει να συνδέεται με την [oil] ζήτημα τιμής. Οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν έναν τέτοιο διακανονισμό ανεξάρτητα από προβλήματα πετρελαίου. Διαφορετικά υπήρχε κίνδυνος οι Άραβες να συνεχίσουν να κλιμακώνουν τις απαιτήσεις τους ».

Υπόμνημα Kissinger
Ένα σημείωμα από τον Sir John Hunt στο Hunt στον Robert Armstrong, τον κύριο ιδιωτικό γραμματέα του Edward Heath, με ημερομηνία Ιανουαρίου 1974 (Εθνικά Αρχεία)

Σύμφωνα με τον Hunt, ο Kissinger πρότεινε «α [oil] καταναλωτική σύμπραξη ήταν μια πιθανότητα. αλλά θα έδινε πρόσθετη ώθηση στα καρτέλ παραγωγών. “

Ωστόσο, ο Κίσινγκερ αναφέρθηκε στο σημείωμα του Χαντ, για να τονίσει: «Ήταν πιο σημαντικό να εντυπωσιάσουμε, π.χ. οι Σαουδάραβες και οι Ιρανοί, ότι δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις τιμές του πετρελαίου ως καθαρά οικονομικό ζήτημα, πολύ ξεχωριστό από τις πολιτικές σχέσεις.

«Εάν οι ΗΠΑ έπρεπε να καταστήσουν σαφές ότι η πολιτική τους υποστήριξη και για τα δύο καθεστώτα ενδέχεται να εξασθενήσει, τότε θα αναγκαστούν να λάβουν σοβαρά υπόψη τις πολιτικές επιπτώσεις των πετρελαϊκών πολιτικών τους.

«Πνευματικά, η δύναμη δεν μπορούσε να αποκλειστεί στην τελευταία λύση. Αλλά οι ΗΠΑ δεν έχουν σχέδια για αυτό [this last phrase was crossed out by Hunt and replaced by “no intention to use force”]”

Ο Χαντ πρόσθεσε ότι το «δικό του συναίσθημα» ήταν «αυτό [US defence secretary James] Οι δηλώσεις του Schlesinger σχετικά με πιθανά αντίθετα μέτρα ήταν παραγωγικές. “

Σε ξεχωριστό σημείωμα, ο Χαντ είπε στον Ρόμπερτ Άρμστρονγκ, τον κύριο ιδιωτικό γραμματέα του Χιθ, τον ίδιο μήνα – Ιανουάριος 1974 – ότι η Σαουδική Αραβία ήταν «μια κλασική κατάσταση« ανάληψης »και σημείωσε ότι ο Βασιλιάς Φασιάλ ήταν« ο πιο σκληρός από τη χρήση του όπλο πετρελαίου “.

Ο Χαντ πρόσθεσε: «Πρόσφατα επέστησα την προσοχή του πρωθυπουργού σε εκθέσεις πληροφοριών που λένε ότι οι Αμερικανοί έχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για χρήση βίας στη Μέση Ανατολή, είτε άμεσα είτε με την κατάθεση υφιστάμενων καθεστώτων. Φυσικά δεν ακολουθεί ότι θα θέσουν σε εφαρμογή αυτά τα σχέδια εκτός και αν η διπλωματία φαίνεται να γίνεται πουθενά ».

Πολλά μεμονωμένα υπομνήματα λείπουν από τα αρχεία, τα οποία απομακρύνθηκαν από βρετανούς αξιωματούχους για να προστατεύσουν την κυβέρνηση από αμηχανία.

Source