Γενικές οδηγίες για το κοινό σχετικά με το εμβόλιο Moderna

Ο εμβολιασμός COVID-19 θα μειώσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να προσβληθεί από SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την ασθένεια Coronavirus (COVID-19).

Όπως όλα τα φάρμακα, κανένα εμβόλιο δεν είναι απολύτως αποτελεσματικό και χρειάζονται μερικές εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό για να ενισχύσει ο οργανισμός προστασία. Ακόμα και μετά τον εμβολιασμό, το άτομο πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τις συνήθεις πρακτικές προσωπικής υγιεινής και προστασίας, όπως συχνό πλύσιμο χεριών, διατήρηση κοινωνικής απόστασης και χρήση μάσκας προσώπου.

Μερικοί άνθρωποι ενδέχεται να εξακολουθούν να λαμβάνουν COVID-19 παρά το ότι έχουν εμβολιαστεί, αλλά αυτό θα μειώσει τη σοβαρότητα οποιασδήποτε μόλυνσης. Η χορήγηση δύο (2) δόσεων του εμβολίου θα μειώσει την πιθανότητα ενός ατόμου να αρρωστήσει σοβαρά ή να πεθάνει.

Το εμβόλιο δεν μπορεί να προκαλέσει νόσο COVID-19 στο άτομο που εμβολιάζεται.

Επίσης:

Πριν φύγετε από το Κέντρο Εμβολιασμών μετά τον εμβολιασμό με την 1η δόση του εμβολίου, βεβαιωθείτε ότι έχετε ραντεβού για τη 2η δόση του εμβολίου.

Για καλύτερη προστασία πρέπει να εμβολιαστείτε και με τις δύο (2) δόσεις του εμβολίου.

Αφού εμβολιαστείτε με την 1η δόση του εμβολίου θα σας δοθεί μια κάρτα εμβολιασμού COVID-19 την οποία θα χρειαστεί να παρουσιάσετε στο ραντεβού σας για τη 2η δόση.

Όπως όλα τα φάρμακα, τα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες. Τα περισσότερα από αυτά είναι ήπια και βραχυπρόθεσμα, και δεν τα παίρνουν όλοι. Ακόμα κι αν έχετε συμπτώματα μετά την 1η δόση, θα πρέπει να έχετε τη 2η δόση που θα σας προσφέρει καλύτερη προστασία από τον ιό.

Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του COVID-19 mRNA Moderna περιλαμβάνουν:

  • πόνος / πρήξιμο / ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης
  • κρυάδα
  • κούραση
  • πονοκέφαλο
  • ναυτία, έμετος
  • πόνος στους μυς ή στις αρθρώσεις
  • πυρετός
  • διευρυμένοι λεμφαδένες

Αυτά τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν λιγότερο από μία εβδομάδα. Εάν τα συμπτώματά σας φαίνεται να επιδεινώνονται ή εάν ανησυχείτε, καλέστε τον προσωπικό σας γιατρό.

Source