Γερμανία, Πολωνία και Σουηδία, ένας Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε «ανεπιθύμητο άτομο»

Η Γερμανία, η Πολωνία και η Σουηδία δήλωσαν ο καθένας Ρώσος διπλωμάτης που δραστηριοποιείται στη χώρα τους “persona non grata”.

Σε γραπτή δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, αναφέρεται ότι ένας υπάλληλος στη Ρωσική Πρεσβεία στο Βερολίνο κηρύχθηκε “ανεπιθύμητο άτομο” σύμφωνα με το άρθρο 9 της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις στις 18 Απριλίου 1961 . Στη δήλωση, αναφέρεται ότι με αυτό το βήμα, η γερμανική κυβέρνηση αντέδρασε στην απόφαση που έλαβε η Ρωσία στις 5 Φεβρουαρίου.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε λάβει παρόμοια απόφαση για τρεις διπλωμάτες από τις πρεσβείες αυτών των τριών χωρών με το επιχείρημα ότι συμμετείχαν σε παράνομες διαμαρτυρίες υπέρ της ρωσικής αντιπολίτευσης Aleksey Navalny.

Υπενθυμίζοντας ότι η Ρωσία απέλασε διπλωμάτες από αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), συμπεριλαμβανομένου ενός υπαλλήλου στη Γερμανική Πρεσβεία στη Μόσχα, η δήλωση ανέφερε, “Αυτή η απόφαση δεν ήταν καθόλου δικαιολογημένη.” αξιολογήθηκε.

Οι ίδιες αποφάσεις ελήφθησαν από την Πολωνία και τη Σουηδία.

Τι σημαίνει το «ανεπιθύμητο άτομο» στη διπλωματία;

Ο όρος “persona non grata”, που σημαίνει “persona non grata” στα Λατινικά, αναφέρεται στην απόφαση του κράτους υπό την κυριαρχία του να εκδιώξει τα σύνορα της χώρας, δηλώνοντας ένα πρόσωπο που δεν θέλει στη χώρα του. Αυτό είναι γνωστό ως μια από τις πιο σοβαρές μορφές καταδίκης και κυρώσεις που μια χώρα μπορεί να επιβάλει διπλωματικά σε άλλη.

.Source