Γερμανικές εταιρείες εξάγουν προϊόντα που βρέθηκαν σε τουρκικά αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Από τον Astrig Agopian

Στις 27 Σεπτεμβρίου, ο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και το Αζερμπαϊτζάν άρχισαν στον πόλεμο του 2020, έχει χρησιμοποιήσει μαχητικά αεροσκάφη που αγόρασε η Bayraktar TB2 από την Τουρκία πριν από λίγους μήνες.

Δύο γερμανικές εταιρείες, Hengst και SMS Smart Microwave Sensors GmbH, εξάγουν προϊόντα που βρέθηκαν σε τουρκικά UAV. Τα αεροσκάφη TB2 Bayraktar, γιος του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που παράγεται από τον προπονητή Selcuk Bayraktar Baykan. Η Baykar βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εξαρτήματα και τεχνολογία που εισάγονται από χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.

Οι SMS Smart Microwave Sensors GmbH αναπτύσσουν τεχνολογία ραντάρ που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση της κυκλοφορίας και την αυτοκινητοβιομηχανία. Η εταιρεία πωλεί υψόμετρα ραντάρ στη Baykar. Αυτά τα συστήματα είναι συσκευές ραδιοπλοήγησης που βοηθούν το αεροσκάφος να λειτουργεί.

SMS Smart Microwave Sensors GmbH radar altimeter on Bayraktar TB2 drone που χρησιμοποιείται στην Καραμπάχ:

Κεραία 220701
Ox0002A52D

Η Hengst πωλεί συστήματα φίλτρων στην αυτοκινητοβιομηχανία. Η εταιρεία πωλεί φίλτρα καυσίμων στην Picard.

Το φίλτρο καυσίμου Hengst βρέθηκε στο Bayraktar TB2 UAV που χρησιμοποιήθηκε στο Καραμπάχ:

H80WK07
4030776008210

Αυτά τα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν από το Αζερμπαϊτζάν μεταξύ πολλών άλλων όπλων κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2020 στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ήταν υπεύθυνοι για την καταστροφή της στρατιωτικής και πολιτικής υποδομής, των τόπων λατρείας και των οικισμών στο Καραμπάχ, και για το θάνατο ανθρώπων σε αυτήν τη διαδικασία.

Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν επίσης στη Λιβύη και τη Συρία.

Ο Hetq προσπάθησε αρκετές φορές να επικοινωνήσει με τις δύο εταιρείες μέσω email και τηλεφώνου, χωρίς αποτέλεσμα. Σε μια συνομιλία με τον Hengst, όταν ο αερομεταφορέας άλλαξε την κλήση αφού ο Hetq ζήτησε να μιλήσει με ένα άτομο PR, το άτομο που δεν ταυτοποίησε γέλασε την έρευνα και έκλεισε το τηλεφώνημα.

Ενώ αυτές οι εταιρείες συνέχισαν να πωλούν αυτά τα προϊόντα στη Baykar, πολλές εταιρείες που εξάγουν τα ανταλλακτικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή αεροσκαφών TB2 αποφάσισαν να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους με την τουρκική εταιρεία όταν έμαθαν ότι αυτά τα αεροσκάφη σκοτώνουν πολίτες και άλλους. Σε αυτά περιλαμβάνονται το γαλλικό Beringer Aero και η καναδική εταιρεία L3Harris Wescam.

Το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας δεν προέβη σε δήλωση για το θέμα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου “Δεν είναι υπεύθυνη για ερωτήσεις σχετικά με τις εξαγωγές όπλων ή τον έλεγχο όπλων στη γερμανική κυβέρνηση.. «

Πηγή από το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η γερμανική κυβέρνηση έχει θέσει ιδιαίτερα αυστηρούς κανόνες για την εξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού. Επομένως, οι αποφάσεις σχετικά με την έκδοση αδειών εξαγωγής λαμβάνονται κατά περίπτωση μετά από προσεκτική εξέταση θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, ιδίως της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην αντίστοιχη χώρα. Η Γερμανία δεν συμφωνεί να εξάγει στρατιωτικό εξοπλισμό εάν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία κατάχρησης εσωτερικής καταστολής ή συστηματικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε αυτήν την περίπτωση των δύο εταιριών που ανέφερα, το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει άλλες πληροφορίες εκτός από τις ειδήσεις στον τύπο.. ”

Το 1992, ο τρέχων Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος ζήτησε εμπάργκο όπλων για όλες τις δυνάμεις που εμπλέκονται στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, απέρριψε το αίτημα για συνέντευξη. Ο Hetq επικοινώνησε επίσης με αρκετούς γερμανικούς οργανισμούς ειδήσεων και συναδέλφους, καθώς και με γερμανικά πολιτικά κόμματα, αλλά όλες οι ερωτήσεις παρέμειναν αναπάντητες.

Ενώ η Γερμανία παρέμεινε ως επί το πλείστον σιωπηλή σχετικά με αυτό το ζήτημα, άλλες χώρες αντιμετώπισαν μεγαλύτερη αναταραχή κατά την εξαγωγή προϊόντων που χρησιμοποιούνται στην τουρκική παραγωγή UAV. Το κοινό και η καναδική κυβέρνηση υποτάσσονται στις πολιτικές πιέσεις, τα έγγραφα σχετικά με την προμήθεια στρατιωτικών αγαθών στην Τουρκία παρουσιάστηκαν στο κοινοβούλιο.

Η Γερμανία το 2019 για να αποτρέψει τη χρήση της σε επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων στη Συρία έχει απαγορεύσει την εξαγωγή όπλων στην Τουρκία. Την ίδια χρονιά, ξεπερνώντας την αξία των 250 εκατομμυρίων ευρώ, οι εξαγωγές όπλων της Γερμανίας στην Τουρκία ήταν οι υψηλότερες από το 2005. Τον Δεκέμβριο του 2020 η Γερμανία, αντιτάχθηκε στο εμπάργκο όπλων για το αίτημα της Ελλάδας για την Άγκυρα να ασκήσει πίεση στην Τουρκία σχετικά με την Κύπρο στις δράσεις των υδάτων της Μεσογείου.

(Ο Astrij Agobian είναι Γάλλος-Αρμενός δημοσιογράφος από το Παρίσι και κατοικεί επί του παρόντος στο Ερεβάν. Συνήθως περιπλανιέται με την κάμερα για να βρει το καλύτερο φως, αλλά τώρα το αντικαθιστά με στυλό και μικρόφωνο).

Εάν βρείτε τυπογραφικό λάθος, μπορείτε να μας ενημερώσετε επιλέγοντας το πεδίο κειμένου και πατώντας CTRL + Enter.

Source