Γιατί ο Μητσοτάκης αντιγράφει τους “κύριους”, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, kathimerini.com.cy

Η «εκφόρτωση» της Dendia στην Άγκυρα απέδειξε για άλλη μια φορά ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα λύσει οποιοδήποτε ζήτημα εξωτερικής πολιτικής αρκεί να «αντιγράφει» τους κυπρίους κυρίους του είδους. Σε μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με ελληνοτουρκικά θέματα, η κυβέρνηση του Μητσοτάκη μιμείται τους προέδρους της Κύπρου Τ. Παπαδόπουλος և Ν. Οι πιο φρικτές προσπάθειες που επιβεβαιώθηκαν από τον Αναστασιάδη στις δημόσιες ομιλίες τους.

Η αδίστακτη κατηγορία εναντίον του άλλου, οι επιθέσεις χωρίς σύνορα με κάποιον με τον οποίο λέτε ότι θέλετε να καταλήξετε σε μια διευθέτηση. Επομένως, δεν έχετε εξωτερική πολιτική που αναζητά λύσεις, αλλά κοιτάτε το εσωτερικό κοινό για τις επόμενες εκλογές. Αυτό δίδαξε ο Ν. Αναστασιάδης το 2018, φαίνεται ότι γίνεται αποδεκτό σήμερα από τον Κ. Μητσοτάκη.

Υπουργός Εξωτερικών Ελλάδος Ν. Ο Dendias θεωρεί ότι η συνεχής καταδίκη της Τουρκίας είναι εξωτερική πολιτική, το έκανε με τον πιο διπλωματικά ακατάλληλο τρόπο στην Άγκυρα στις 15/4 Μ. Μετά τη συνάντηση με τον Ts avusoglu. Αυτός և Ν. Ο Χριστοδουλίδης συνήθως λαμβάνει ο ένας τον άλλο ψήφο στο 27μελές Συμβούλιο Υπουργών, μερικές φορές στην Αυστρία. Η μονόπλευρη είναι ένα χαρακτηριστικό μιας στενής πολιτικής που δεν είναι σε θέση να προωθήσει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική.

Ξεχωρίζει η μεταφορά της “τεχνογνωσίας RIC” στα νέα της ΕΡΤ. Στρατιωτική δημοσιογραφία στην υπηρεσία ακινήτων. Κάθε δήλωση από την Τουρκία, τώρα ում ERT, περιγράφεται ως “προκλητική”, σαν ο θεατής να μην μπορεί να κρίνει τις ειδήσεις μόνος του, εάν αυτό συμβαίνει ή αλλιώς. Όλα με “προκλητικές” αναλύσεις που έγιναν στο “9ο ενημερωτικό δελτίο”, έτσι ώστε το κοινό να πιστεύει ότι η πολιτική είναι η ίδια με τον θυμό, την οργή, την καταδίκη και ούτω καθεξής.

Η τυφλή μίμηση βλάπτει σοβαρά την υγεία της εξωτερικής πολιτικής. Η πρακτική, η αναθεώρηση, οι περιστάσεις παίζουν ρόλο. Ο Τσίπρας և Μητσοτάκης κάλυψε πλήρως το «φανατισμό» του e / k μέσω των λεγόμενων τριμερών σεναρίων EastMed, πωλώντας αποτελεσματικά το εσωτερικό κοινό της EastDream. Κάθε εκλογή αξιολογείται σύμφωνα με το αποτέλεσμα. Σήμερα, η ΑΟΖ στην Κύπρο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τουρκικών πολεμικών πλοίων, ενώ οι εταιρείες εξόρυξης έχουν φύγει επειδή, κατά κανόνα, δεν τρυπάνε σε “μη ασφαλείς” περιοχές.

Το “Uruts Reyes” δεν θα ήταν στην ημερήσια διάταξη του 2020, εάν ο Αναστασιάδης δεν έφυγε από το τραπέζι στο Crans Montana, στα “μαλλιά της λύσης”, σύμφωνα με τη δημόσια ομιλία του Έλληνα διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη. Σας υπενθυμίζω το πλαίσιο λύσης του Γενικού Γραμματέα. ΟΗΕ 2017 30 Ιουνίου – Επιτυχείς συνομιλίες με τον πιο προοδευτικό Τουρκοκύπριο ηγέτη Μ. Με τον Akinci. Ο Αναστασιάδης εγκατέλειψε το πεδίο της διπλωματίας στον οποίο η Λευκωσία είχε ένα ισχυρό πλεονέκτημα στο να παίζει γεωπολιτική (Trilateral, Maritime Control, Eastmed). Ωστόσο, στον τομέα της γεωπολιτικής, η Κύπρος είναι άτυχη υπό αυτές τις συνθήκες. Η Τουρκία, σε μια προσπάθεια να την αποκλείσει από τους κανόνες της Ανατολικής Μεσογείου, έχει πάρει τον έλεγχο ολόκληρης της Κυπριακής ΗΕΓ, ενώ η Λευκωσία διαπραγματεύεται με τα ΗΑΕ (“εχθρός του εχθρού μου, φίλος μου”), επιδεινώνοντας περαιτέρω τη θέση της …

Πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Κ. Η δημόσια συζήτηση του Συμίτη με τον Καραμανλή Τζούνιορ υπογράμμισε για άλλη μια φορά την παθογένεση του «αφήστε το αργότερα» στη διπλωματία του, καθώς και όλες τις δυνατότητες που μπορεί να εφαρμόσει η πολιτική μέσω προγραμμάτων, συμμαχιών και πρωτοβουλιών. Κ. Ο Σημίτης είπε στις 9/4 ότι “ήμουν πεπεισμένος ότι οι διαφορές με την Τουρκία πρέπει να επιλυθούν ενεργά βάσει της εθνικής μας κυριαρχίας, του διεθνούς δικαίου, χρησιμοποιώντας τη δύναμη που μας δίνει η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οφέλη των διεθνών συμμαχιών μας . “»: Επικρίνοντας τη διπλωματία της αδράνειας, τόνισε ότι «η πιο χαρακτηριστική, επώδυνη απόδειξη της αδράνειας είναι η εξέλιξη του Κυπριακού». Σε αυτό το σημείο, όλοι ήταν σιωπηλοί, γνωρίζοντας πόσο αλήθεια ήταν το εύρημα, αλλά πόσο επώδυνο ήταν για μερικούς να πάρουν θέση στο δύσκολο.

Πρώην Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ΝΔ (1989-1994) Ο Φίλιππος Πιέρος αναλύει τις προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη εξωτερική πολιτική. «Μια αποτελεσματική εξωτερική πολιτική είναι μια πολιτική που ερμηνεύει με ακρίβεια την ισορροπία εξουσίας, κατανοεί τη δυναμική των εξελίξεων, έχει την απαραίτητη ευελιξία και φαντασία για να προσφέρει λύσεις σε συμφέροντα που προωθούν τα εθνικά συμφέροντα. Μια αποτελεσματική εξωτερική πολιτική είναι εκείνη που έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει την υποστήριξη των εταίρων μας, οι οποίοι παραδοσιακά προτιμούσαν τη διαπραγμάτευση μέσω διευθυντικών μηχανισμών. Μια αποτελεσματική εξωτερική πολιτική είναι αυτή που ενσωματώνει τους στόχους της στις νόμιμες, λογικές και ρεαλιστικές φιλοδοξίες των συνεργατών μας χωρίς να μεγιστοποιεί την επικαιρότητα. Μια αποτελεσματική εξωτερική πολιτική είναι αυτή που είναι το αποτέλεσμα προσεκτικής συνεργασίας με τους εταίρους μας, προσεκτικής διπλωματικής χειραγώγησης για μετρήσιμους σκοπούς και εποικοδομητικής συνεργασίας με συμμάχους.

Η εξωτερική πολιτική είναι συχνά αναποτελεσματική, συχνά βασίζεται σε διφορούμενο βέτο, ακινησία, μια ουτοπική πεποίθηση ότι ο χρόνος είναι πάντα σύμμαχος των εθνικών συμφερόντων, οι συνηθισμένες εθνικιστικές κραυγές των πολιτικών δαπανών. Η κυβέρνηση του Σιμίτη εξέφρασε αυτή τη σχολή πολιτικής σκέψης και πρακτικής. Μια αποτελεσματική εξωτερική πολιτική. “

,Source