Γιατί τα διαβατήρια εμβολίων COVID της Ευρώπης δεν θα λειτουργήσουν

ΡΩΜΗ – Σχεδόν μόλις τα μεσογειακά νησιά της Σαρδηνίας, της Ελλάδας και της Κύπρου ανακοίνωσαν ότι κανένας που δεν έχει εμβολιαστεί για το COVID-19 δεν θα μπορεί να επισκεφθεί αυτό το καλοκαίρι, ψεύτικα πιστοποιητικά εμβολίων άρχισαν να διατίθενται προς πώληση στη μαύρη αγορά για περίπου 100 € ανά τεμάχιο. Και τώρα που το πρόγραμμα εμβολιασμού της Ευρώπης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι τυποποιημένες κρατικές κάρτες υγείας που λαμβάνει κανείς αφού λάβουν τα τρυπήματα COVID είναι άμεσα διαθέσιμα για δημιουργικούς πλαστογράφους για αντιγραφή, δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να δούμε πώς ένα σχετικά φθηνό πλαστό έγγραφο θα μπορούσε επιτρέψτε σε όποιον δεν ήταν σε θέση ή πρόθυμος να πάρει το πραγματικό εμβόλιο, αλλά εξακολουθεί να θέλει διακοπές με ηλιόλουστες παραλίες μπορεί να γλιστρήσει πέρα ​​από τους ελέγχους εισόδου.κείμενο: Monica Wells / Alamy


© Παρέχεται από το Daily Beast
Monica Wells / Alamy

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ursula von der Leyen υποστήριξε κατηγορηματικά την καθιέρωση ενός «διαβατηρίου COVID» που θα επέτρεπε στους τουρίστες να παρακάμψουν τις καραντίνες και ακόμη και τις επεμβατικές δοκιμές μπατονιού αν μπορούσαν να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί. «Είναι ιατρική απαίτηση να έχετε ένα πιστοποιητικό που να αποδεικνύει ότι έχετε εμβολιαστεί», είπε την περασμένη εβδομάδα, μετά την εισαγωγή ενός μέτρου από την Ελλάδα για να καταστούν υποχρεωτικά τα διαβατήρια εμβολιασμού για τα ταξίδια στην ΕΕ, όπως και για όσους ταξιδεύουν σε πολλά αφρικανικά έθνη για να αποδείξει ότι είχαν κάνει εμβόλιο Yellow Fever.

Όμως, η πρακτική της τυποποίησης αυτής της λεγόμενης «απόδειξης» του εμβολιασμού θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από τους σύντομους μήνες έως το καλοκαίρι για να τεθεί σε εφαρμογή, πράγμα που σημαίνει ότι τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολίων δεν είναι το μόνο ζήτημα που αμφισβητεί τα προσωρινά σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δοκιμάσουν για να σώσει τις καλοκαιρινές διακοπές. Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι τα 27 κράτη μέλη της Ευρώπης, τα οποία δυσκολεύονται να συμφωνήσουν για σχεδόν οτιδήποτε, θα κάτσουν κάπως μαζί για να συμφωνήσουν σχετικά με το πώς πρέπει να φαίνεται στην πράξη η απόδειξη εμβολιασμού.

Πολλές χώρες προχωρούν ήδη με τη δική τους έκδοση των ειδικών αδειών εισόδου. Η Δανία έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο για να προσφέρει ψηφιακά διαβατήρια εμβολιασμού στους πολίτες της που έχουν εμβολιαστεί για να επιτρέψουν δωρεάν ταξίδια εντός του έθνους. Η Εσθονία εισάγει μια ηλεκτρονική κίτρινη κάρτα, η οποία επιτρέπει στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες να ενημερώσουν το ιστορικό υγείας τους σε μια εφαρμογή. Και στην Ισλανδία, η οποία δεν είναι μέρος της ΕΕ, αλλά επωφελείται από τη συνθήκη Σένγκεν για τα ανοιχτά σύνορα, τα διαβατήρια εμβολιασμού έχουν ήδη ληφθεί αντί των δοκιμών επιχρίσματος COVID-19 πριν από την άφιξη.

Βίντεο: Εγγραφή για το εμβόλιο COVID-19 μέσω της κλινικής UMSL (KSDK-TV St. Louis)

Εγγραφή για το εμβόλιο COVID-19 μέσω της κλινικής UMSL

ΕΠΟΜΕΝΟ

ΕΠΟΜΕΝΟ

Η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Ισπανία διαθέτουν νομοθεσία για τα διαβατήρια εμβολιασμού έτοιμα για κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες και στην Ουγγαρία, η «απόδειξη ανοσίας» με τη μορφή δοκιμής εμβολιασμού ή αντισωμάτων που δείχνει πλήρη ανάρρωση από τον ιό, αρκεί για να καλύψει τις απαιτήσεις καραντίνας. Στην Ιταλία, η οποία διέρχεται μια λεπτή κυβερνητική μετάβαση, έχουν εισαχθεί αρκετά μέτρα σχετικά με τον τρόπο διασφάλισης της εγκυρότητας ενός τέτοιου εγγράφου, δεδομένης της εμπειρίας της χώρας με δόλιο οργανωμένο έγκλημα. Ενώ στη Γαλλία, ο τομέας του τουρισμού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «σέρνει τα πόδια της» σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα μπορούσε να περιλαμβάνει ανανεώσιμα ψηφιακά πιστοποιητικά αντί ενός διαβατηρίου που θα μπορούσε να περιλαμβάνει το ιστορικό COVID ενός ταξιδιώτη, από δοκιμές έως ασυλία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, που τώρα είναι εκτός ΕΕ χάρη στο Brexit, εξετάζει επίσης το δικό του σήμα απόδειξης ασυλίας που θα επιτρέπει στους εμβολιασμένους να πάνε σε εστιατόρια, παμπ και – εάν το επιτρέπουν άλλες χώρες – το αεροδρόμιο.

Αλλά η εισαγωγή διαβατηρίου εμβολίου ή οποιουδήποτε τέτοιου εγγράφου που θα θεωρούσε κάποιον «άνοσο» ξεπερνά απλώς την προφανή πρόκληση της εφοδιαστικής. Το απλό γεγονός ότι μόνο οι πλούσιες χώρες έχουν επί του παρόντος την καλύτερη πρόσβαση στα εμβόλια και τις δοκιμές αποκόπτει ένα ολόκληρο τμήμα του πληθυσμού από το να ονειρεύεται καν να χτυπήσει τον δρόμο προς την Ευρώπη, κάνοντας τις διακρίσεις ένα άλλο ζήτημα που μπορεί να προωθήσει η ΕΕ με την απαίτηση να απαιτήσει εμβόλια ως συντόμευση για διακοπές.

Πολλές εταιρείες σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμη και το Βατικανό στη Ρώμη, έχουν προειδοποιήσει ότι οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους εάν αρνηθούν μια βολή που βεβαιώνουν ότι είναι διαθέσιμες. Αλλά υπάρχουν αμέτρητες άλλες χώρες που δεν έχουν καταφέρει ακόμη να κάνουν τα προγράμματα εμβολιασμού τους λόγω ελλείψεων εφοδιασμού, χάρη στις πλουσιότερες χώρες που καταβάλλουν τα φιαλίδια, και οι οποίες δεν διαθέτουν ακόμη την υποδομή για να παρέχουν ακόμη και εμβόλια σε οι πρόθυμοι, πόσο μάλλον απαιτούν οι σκεπτικιστές να εμβολιαστούν.

Όμως καμία από αυτές τις προσπάθειες για επιστροφή στην ομαλότητα δεν θα λειτουργήσει εκτός εάν όλες οι χώρες συμφωνήσουν να αναγνωρίσουν την απόδειξη της ανοσίας, είτε με αντισώματα είτε με ένα από τα πολλά εμβόλια. «Για να λειτουργούν τα πιστοποιητικά σε διεθνές επίπεδο, πρέπει να αναγνωρίζονται από χώρες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε αυτή την εβδομάδα η υπουργός Κοινωνικών της Σουηδίας Λένα Χρόλεγκρεν. Και αυτό μπορεί ακόμη να αποδειχθεί η μεγαλύτερη πρόκληση.

Διαβάστε περισσότερα στο The Daily Beast.

Συνέχισε να διαβάζεις

Source