Γιατρός Πέτρου: Θα ήταν ιδανικό να έχετε αποτελεσματικά εμβόλια από οποιαδήποτε διαθέσιμη πηγή

Θα ήταν ιδανικό να έχουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια από οποιαδήποτε διαθέσιμη πηγή, δήλωσε ο Δρ Χρήστος Πέτρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακευτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Τόνισε ότι σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να ληφθούν υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα καθώς και οι νομικές υποχρεώσεις για τη χρήση ενός εμβολίου, το οποίο δεν έχει άδεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ερωτηθείς εάν η Κύπρος θα μπορούσε να εφοδιαστεί με ρωσικά και κινέζικα εμβόλια, ο Δρ Πέτρου είπε ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση.

Εξήγησε ότι τα εμβόλια είναι μεταξύ των προϊόντων που πρέπει να εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Εάν μια κυβέρνηση, είπε, επιλέξει να χρησιμοποιήσει ένα εμβόλιο που δεν έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σε τέτοιες εξαιρετικές περιστάσεις, μπορεί να το κάνει για τη χώρα του, αλλά πρέπει επίσης να αναλάβει την πλήρη ευθύνη, προσθέτοντας ότι αυτό συμβαίνει με Ουγγαρία που διέταξε το ρωσικό εμβόλιο.

Ο Δρ Πέτρου τόνισε ότι το ιδανικό θα ήταν να έχουμε εμβόλια από οποιαδήποτε πηγή, που είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Τόνισε ότι το κύριο μέλημα είναι να προχωρήσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους εμβολιασμούς το συντομότερο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Λαμβάνοντας υπόψη ένα πιθανό τρίτο κύμα που θα μπορούσε να προκληθεί από μια μετάλλαξη του ιού, πρέπει να αυξήσουμε τη διαθεσιμότητα των εμβολίων μας, τόνισε.

Εν τω μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η Κύπρος έλαβε 7.200 δόσεις του εμβολίου AstraZeneca, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να εφοδιαστεί με 69.000 δόσεις.

Σημειώνοντας ότι οι μεταλλάξεις προκαλούν ανησυχία επειδή μπορούν να δημιουργήσουν στελέχη που ξεφεύγουν από το εμβόλιο, ο Δρ Πέτρου είπε στο CNA ότι οι αμφιβολίες σχετικά με το εμβόλιο AstraZeneca αφορούν τη μετάλλαξη από το στέλεχος στη Νότια Αφρική, προσθέτοντας ότι τα προκαταρκτικά επιστημονικά δεδομένα, αν και λίγα, δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι του στελέχους της Νότιας Αφρικής.

Είπε ότι το εμβόλιο Moderna μπορεί επίσης να δείξει μειωμένη αποτελεσματικότητα ενώ περιμένουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο Pfizer. Όσον αφορά τη βρετανική μετάλλαξη, διευκρίνισε ότι τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι όλα τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά.

Όσον αφορά την Κύπρο, ο Δρ Πέτρου είπε ότι η Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή για τον κοροναϊό αποφάσισε να ακολουθήσει τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για τη χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca χωρίς περιορισμούς ηλικίας.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού θα προχωρήσει ανάλογα με τη διαθεσιμότητα εμβολίων, είπε, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα περίπου 33.000 άτομα έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου, ενώ περίπου 22.000 έχουν λάβει την πρώτη δόση.

Υπενθυμίζεται ότι η πύλη εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα των 79 και άνω έχει ανοίξει, ενώ οι εμβολιασμοί συνεχίζονται για επαγγελματίες υγείας και ευάλωτες ομάδες.

(CNA)

Source