Για την Ημέρα της Γης, ψάχνοντας στη «παραμελημένη» θάλασσα του Ισραήλ

Μεγάλο μέρος της δημόσιας προσοχής γύρω από το Ισραήλ, τόσο στη χώρα όσο και διεθνώς, επικεντρώνεται στη γη. Ωστόσο, η θάλασσα διαδραματίζει σημαντικό και αδιαμφισβήτητο ρόλο στην ανάπτυξη του κράτους, σύμφωνα με την καθηγήτρια Ilana Berman-Frank, διευθυντή της Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών Leonard H. Charney του Πανεπιστημίου της Χάιφα.

«Για πολλά χρόνια, οι Ισραηλινοί σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας έχουν παραβλέψει τη θάλασσα ως οικοσύστημα, την βλέπουν ως ναυτιλιακή διαδρομή, πηγή θαλάσσιων πόρων, παραθαλάσσιο θέρετρο ή πιθανή απόρριψη σκουπιδιών», λέει. «Οι πόροι των βαθέων υδάτων του Ισραήλ παραμελήθηκαν μέχρι την ανακάλυψη υπεράκτιων πηγών ενέργειας».

Για τον φετινό εορτασμό της Ημέρας της Γης στις 22 Απριλίου, ο Berman-Frank επεκτείνει τη σημασία της θάλασσας για το Ισραήλ.

Ε: Πώς θα περιγράφατε τη σημασία της θάλασσας για την ανάπτυξη του κράτους του Ισραήλ;

ΕΝΑ: Η θάλασσα ήταν πάντα σημαντική για το Ισραήλ, αλλά με διαφορετικούς στόχους. Ιστορικά, η θάλασσα υπήρξε πύλη προς άλλους πολιτισμούς – και εισβολείς – και η διαδρομή για μαζικές μεταναστεύσεις σε διαφορετικές εποχές.

Λόγω της πολιτικής κατάστασης του Ισραήλ, η θάλασσα ήταν συχνά το μόνο ανοιχτό σύνορο και έχει μεγάλη γεωστρατηγική σημασία. Επιπλέον, υπήρξε πάντοτε πηγή παραδοσιακών θαλασσινών τροφίμων και ψαριών. Στο παρελθόν και σήμερα, η θάλασσα είναι η κυρίαρχη οδός για εισαγωγές και εξαγωγές από και προς το Ισραήλ. Οι πολύ μικρές ακτές της χώρας υφίστανται ποικίλες ανθρώπινες πιέσεις από βιομηχανικές, γεωργικές και άλλες απορρίψεις από τοξικά μέταλλα, θρεπτικά συστατικά, πλαστικά και άλλους ρύπους. υποδομή επικοινωνιών, φυσικού αερίου και πετρελαίου · Αποστολή; ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ; διάβρωση γης και τη δυνατότητα κατασκευής νέων κατασκευών πέρα ​​από τη φυσική ακτογραμμή.

Η εστίαση στη θάλασσα, τόσο ως πηγή ουσιαστικών πόρων όσο και σε ένα περιβάλλον που πρέπει να διατηρηθεί και να διατηρηθεί ως ζωτικό οικοσύστημα, αποκτά ευαισθητοποίηση στο Ισραήλ, αν και όχι όσο θα έπρεπε. Η Μεσόγειος γίνεται σήμερα η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας για τη χώρα με τη μετάβαση σε υπεράκτια αποθέματα φυσικού αερίου. Ωστόσο, με αυτό αυξάνεται η ανησυχία για τον πιθανό αντίκτυπο της ρύπανσης από υδρογονάνθρακες, ιδίως ενόψει της πρόσφατης διαρροής πίσσας στα ισραηλινά παράλια.

Το πιο σημαντικό, σήμερα η Μεσόγειος Θάλασσα είναι η κύρια πηγή πόσιμου νερού και μια ολοένα και πιο σημαντική πηγή τροφής, όχι μόνο για ψάρια αλλά και για φτηνές εναλλακτικές πρωτεΐνες έναντι των χερσαίων πηγών.

Ε: Τα ναυτικά ζητήματα λαμβάνουν την προσοχή που τους αξίζει σε πολιτικά και κυβερνητικά επίπεδα στο Ισραήλ;

ΕΝΑ: Οχι αρκετά. Το πρόβλημα είναι ότι ο θαλάσσιος τομέας προστέθηκε πρόσφατα στις εθνικές στρατηγικές προγραμματισμού και κανονισμών. Η αυξανόμενη εξάρτηση από τη Μεσόγειο ως πηγή νερού, ενέργειας και τροφίμων έδειξε τον «συναγερμό» ότι απαιτείται αιχμή επιστημονικής γνώσης και εκτεταμένων επενδύσεων στις θαλάσσιες επιστήμες για να καθοδηγήσει την υπεύθυνη ανάπτυξη και διατήρηση των θαλάσσιων πόρων και της Ανατολικής Μεσογείου. Αλλά αυτό δεν έχει απαραιτήτως μεταφραστεί πλήρως σε πολιτικά και ρυθμιστικά μέτρα.

Μια άλλη πτυχή που λείπει είναι η εφαρμογή και χρηματοδότηση της διατήρησης και προστασίας των θαλάσσιων συστημάτων και των ευαίσθητων περιοχών ή η κατανόηση του πόσο ουσιαστικής σημασίας είναι να διατηρηθεί ένα βιώσιμο θαλάσσιο οικοσύστημα. Η έλλειψη κυβερνητικής συμμετοχής σε όλα τα επίπεδα για την προώθηση και τη διατήρηση των φυσικών πόρων και των οικοσυστημάτων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των υδάτινων περιβαλλόντων, είναι επιζήμια για τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητά τους.

Ε: Τι βλέπετε ως η μεγαλύτερη περιβαλλοντική πρόκληση του Ισραήλ;

ΕΝΑ: Προέρχονται από τη δημογραφική πρόβλεψη ενός ολοένα και μεγαλύτερου πληθυσμού σε ένα πολύ μικρό κομμάτι γης που περικλείεται από πολιτικά σύνορα που περιέχουν τον πληθυσμό, αλλά δεν περιέχουν όλα τα αναδυόμενα περιβαλλοντικά ζητήματα που προκύπτουν από έναν αυξανόμενο πληθυσμό. Ορισμένα οικοσυστήματα μπορεί να είναι πιο ανθεκτικά, αλλά άλλα ευαίσθητα περιβάλλοντα μπορεί να φθάσουν σε μη βιώσιμη κατάσταση και κατά συνέπεια να περιορίσουν περαιτέρω τη διαθεσιμότητα καθαρού νερού, αέρα και εδάφους στους κατοίκους αυτής της χώρας.

Ε: Πώς βλέπει η Σχολή Charney το ρόλο της όσον αφορά την ανάπτυξη ολόκληρης της χώρας;

Α: Έχει στοχεύσει από την ίδρυσή της να γίνει ένα κορυφαίο ακαδημαϊκό κέντρο αριστείας στην Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα με βάση μια διεπιστημονική και διεπιστημονική προσέγγιση που είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτού του δυναμικού θαλάσσιου οικοσυστήματος. Η αποστολή μας είναι να παρέχουμε επιστημονικές γνώσεις που θα διευκολύνουν τις προληπτικές πολιτικές και ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν ένα βιώσιμο μέλλον για τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Στόχος μας είναι η διεξαγωγή επαγγελματικής επιστημονικής έρευνας σε διεθνές επίπεδο. να εκπαιδεύσει την επόμενη γενιά θαλάσσιων επιστημόνων, εκπαιδευτικών και υπευθύνων χάραξης πολιτικής στο Ισραήλ · και να ηγηθεί εθνικού, περιφερειακού και διεθνούς λόγου σε θέματα που σχετίζονται με τη Μεσόγειο Θάλασσα, και ιδίως την Ανατολική Μεσόγειο. Για παράδειγμα, το 2014 και το 2015, πραγματοποιήσαμε τα δύο πρώτα περιφερειακά συμπόσια στον τομέα των θαλάσσιων επιστημών, συγκεντρώνοντας επιστήμονες από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Ε: Γιατί επιλέξατε να ακολουθήσετε καριέρα στις θαλάσσιες επιστήμες;

ΕΝΑ: Οι ωκεανοί θεωρούνται το πρωταρχικό περιβάλλον όπου αναπτύχθηκε η ζωή στη Γη. Ρυθμίζουν το κλίμα και τον αντίκτυπο των παγκόσμιων αλλαγών. Ωστόσο, παρά την έμφυτη σημασία της, η θάλασσα είναι ένα από τα πιο υποβαθμισμένα οικοσυστήματα, με περισσότερους ανθρώπους να πηγαίνουν στο διάστημα από ό, τι φτάνουν στα βαθιά ωκεάνια. Επέλεξα να μελετήσω τον ωκεανό επειδή πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε αυτό το περιβάλλον και τα ποικίλα οικοσυστήματά του και να παράσχω επιστημονικά δεδομένα για να μπορέσω να προβλέψω και να μετριάσω τον αντίκτυπο του αυξανόμενου ανθρώπινου αποτυπώματος.

Source