Γνώμη | Γιατί το Ιράν απαγάγει και εκτελεί διασπαστές;

Και τότε το 1988, έξι κορυφαίες δημόσιες προσωπικότητες και διαφωνούντες διανοούμενοι δολοφονήθηκαν στην Τεχεράνη. Πολλές ακόμη δολοφονίες αποκαλύφθηκαν με την πάροδο του χρόνου και οι δολοφονίες θυμήθηκαν ως «αλυσίδες δολοφονίες».

Η άσχημη συνήθεια της Τεχεράνης να δολοφονεί κριτικούς και αντιπάλους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό φάνηκε να βελτιώθηκε γύρω στο 1997, αφού το Ιράν αντιμετώπισε διεθνή ανατροπή για τις δολοφονίες και την επακόλουθη εκλογή ενός ρεφορμιστή προέδρου.

Το 1992 οι Ιρανοί πράκτορες σκότωσαν τον Σάντεχ Σαραφκάνντι, τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν του Ιράν, σε ένα ελληνικό εστιατόριο στο Βερολίνο, όπου συναντούσε τον Ίνγκβαρ Κάρλσον, πρώην πρωθυπουργό της Σουηδίας και τη Μόνα Σάχλιν, ηγέτη του Σουηδικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Κόμμα. Οι σουηδοί ηγέτες έπρεπε να ακυρώσουν την τελευταία στιγμή, κάτι που μπορεί να έχει σώσει τη ζωή τους. Οι Γερμανοί διερεύνησαν έντονα και διώκουν την υπόθεση, η οποία οδήγησε σε απόφαση ορόσημο από ένα γερμανικό δικαστήριο τον Απρίλιο του 1997, και εκδόθηκαν διεθνή ένταλμα σύλληψης εναντίον ανώτερων αξιωματούχων του ιρανικού καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένου του Αγιατολάχ Χομεϊνί.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 1997, ο Mohammad Khatami, ένας ρεφορμιστής κληρικός, εξελέγη πρόεδρος με μεγάλη λαϊκή υποστήριξη και εντολή για αλλαγή. Η Τεχεράνη προσπάθησε να παρουσιάσει ένα νέο πρόσωπο στον κόσμο. το πρόγραμμα δολοφονίας επαναπροσδιορίστηκε. Οι ενεργοποιημένοι μεταρρυθμιστές του Ιράν και ο αναζωογονητικός Τύπος πίεσαν το καθεστώς να διερευνήσει τις δολοφονίες. Δεκαοκτώ πράκτορες πληροφοριών, που χαρακτηρίστηκαν από την Τεχεράνη ως «αδίστακτοι πράκτορες», υπεύθυνοι για τις δολοφονίες, τέθηκαν σε δίκη. Τρεις πράκτορες καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Τα επόμενα χρόνια, δεκάδες μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης άνοιξαν έξω από το Ιράν, και εξόριστοι αντιφρονούντες όπως εγώ δεν φοβόταν πλέον για τη ζωή μας στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Η απαγωγή και η εκτέλεση του κ. Zam είναι μεταξύ πολλών πρόσφατων περιστατικών που αναγκάζουν τους Ιρανούς αντιφρονούντες που ζουν στο εξωτερικό να επανεξετάσουν την απειλή για τη ζωή τους.

Στις 17 Δεκεμβρίου, η Τουρκία δημοσίευσε βίντεο και έγγραφα που αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο οι ιρανικές αρχές συνεργάστηκαν με συμμορίες ναρκωτικών για να απαγάγουν τον Χαμπίμπ Τσάμπι, έναν Ιρανο-Σουηδό ακτιβιστή για την αραβική μειονότητα του Ιράν. Ο κ. Τσάμπι δελεάστηκε στην Κωνσταντινούπολη για ραντεβού με μια γυναίκα πράκτορα να ποζάρει ως πιθανός εραστής. Απήχθη από την Κωνσταντινούπολη, λαθραία πέρα ​​από τα σύνορα στο Ιράν και δικάστηκε εκεί. Αντιμετωπίζει την εκτέλεση. Μέλος στην Καλιφόρνια, μέλος της εξόριστης ιρανικής αντιπολιτευόμενης αντιπολίτευσης, Jamshid Sharmahd, απήχθη από το Ντουμπάι τον Ιούλιο.

Η Τεχεράνη φαίνεται να έχει αναβιώσει την παλιά τακτική της και ο χρόνος εκτέλεσης του κ. Ζαμ μέσα σε λίγες εβδομάδες από τη νίκη του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν και την επιθυμία του να επανέλθει στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν το 2015 εγείρει ερωτήματα σχετικά με τα κίνητρα.

Source