Γουχάν. Η ομάδα εργασίας του ΠΟΥ «δικαιολογεί» νυχτερίδες και μαγκούρες

Τι λένε οι ειδικοί της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας ότι πήγαν στην κινεζική πόλη Γουχάν για να ρίξουν φως στο πώς μεταδίδεται ο κοροναϊός στους ανθρώπους; Το ζώο δεν βρέθηκε

Εμπειρογνώμονες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στην «πηγή» του κοροναϊού στην κινεζική πόλη Wuhan προτείνουν ότι ο ιός Sars-Cov-2, που προκαλεί τη νόσο Covid-19, μπορεί να προέρχεται από ζωονοσογόνα στελέχη. Το ζώο υποδοχής δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί.

“Παρόλο που τα νυχτερίδες και τα πινγκολίνες (ασιατικά ζώα) είναι πιθανοί υποψήφιοι για τη μετάδοση του ιού στον άνθρωπο, τα δείγματα κοροναϊού που βρέθηκαν σε αυτά τα είδη δεν είναι ίδια με τον ιό Sars-Kov-2”, δήλωσε ο καθηγητής Liang Ο Gonyan είναι επικεφαλής ειδικής επιτροπής για την ασθένεια Covid-19 στην Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, η οποία συνεργάζεται με την ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Είπε ότι οι επιστήμονες στην πόλη Γουχάν της Κίνας δεν ήταν ακόμη σε θέση να εντοπίσουν τον ιό, ο οποίος προκαλεί τη νόσο Covid-19, από δείγματα νυχτερίδων σπηλαίου σε άλλα μέρη του κόσμου.

“Επιπλέον, βάσει των διαθέσιμων δεδομένων μέχρι στιγμής, δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πώς ο ιός Sars-Cov-2 μπόρεσε να εισέλθει στην ανοιχτή αγορά του Ohan. “Αυτή η αγορά ήταν ένα από τα μέρη όπου ξέσπασε η επιδημία, αλλά ο ιός εξαπλώθηκε και σε άλλα μέρη της πόλης”, δήλωσε ο καθηγητής Λιανγκ.

Επιπλέον, είπε, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο ιός Sars-Cov-2 είχε εξαπλωθεί στον πληθυσμό μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να καθοριστεί εάν εξαπλώθηκε στον Wu μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019.

Τέλος, υποστήριξε ότι η έρευνα πρέπει να επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο ο ιός εξαπλώνεται στα ζώα προτού μολύνει τους ανθρώπους.

Πηγή: Πρώτο τεύχος

Source