Δέκα επιπτώσεις μετά την επίσκεψη του Αιγύπτου υπουργού στο Ισραήλ – Παρακολούθηση της Μέσης Ανατολής

Η επίσκεψη των Αιγυπτίων Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων Tarek El-Molla στο Ισραήλ είχε πολλές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις. Η επίσκεψη είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της κατοχής και του Καΐρου για τη σύνδεση του πεδίου φυσικού αερίου Leviathan με τον Αιγύπτιο υγροποιημένο φυσικό αέριο εγκαταστάσεις μέσω υποβρύχιου αγωγού, από τον οποίο το αέριο μπορεί να εξαχθεί σε ευρωπαϊκές αγορές.

Ισραηλινοί κύκλοι εξοικειωμένοι με την επίσκεψη του El-Molla επιβεβαίωσαν ότι απέχει πολύ από έναν δευτερεύοντα παίκτη στην αιγυπτιακή πολιτική, αλλά μάλλον πολύ στενή προσωπικότητα με τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι. Ο El-Molla έχει αναφερθεί ως ένας από τους σημαντικότερους υπουργούς της Αιγύπτου. Ως εκ τούτου, η επίσκεψή του έφερε πολλές πολιτικές ενδείξεις, οι οποίες δεν είναι λιγότερο σημαντικές από τον ανακοινωθέντα σκοπό της επίσκεψης – για να συζητηθούν τα αρχεία αμοιβαίας ενέργειας και φυσικού αερίου.

Η πρώτη ένδειξη έγκειται στο γεγονός ότι η επίσκεψη του El-Molla στο κράτος κατοχής αποτελεί την πρώτη δημόσια και ανοιχτή επίσκεψη ενός Αιγύπτου υπουργού στο Ισραήλ μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Sameh Shoukry τον Ιούλιο του 2016. Έτσι, οι Ισραηλινοί παρατηρητές επισήμαναν ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα, που είναι η απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο υπουργό στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, σαν αυτή η κίνηση να φέρει την αιγυπτιακή αναγνώριση ότι η πόλη είναι η πραγματική πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους.

Η δεύτερη ένδειξη είναι ότι η El-Molla έφτασε με λεωφορείο. Ήρθε συνοδευόμενος από μια αντιπροσωπεία οκτώ αιγυπτιακών αξιωματούχων στους τομείς του φυσικού αερίου και της ενέργειας. Συναντήθηκε με τον Νετανιάχου, τον υπουργό Ενέργειας Γιούβαλ Στάινιτς, τον υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι, τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ρέιβεν Ρίβλιν, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Meir Ben-Shabbat και τον Πρέσβη του Ισραήλ στο Κάιρο Αμίρα Ορόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η συμφωνία της Γάζας και της Αιγύπτου πυροδοτεί διαμάχη στην Παλαιστίνη

Ο τρίτος σηματοδότης επικεντρώνεται στην ημερήσια διάταξη της επίσκεψης που περιελάμβανε μια περιοδεία στην πλατφόρμα φυσικού αερίου και μια συζήτηση μεταξύ του El-Molla και του Ισραηλινού ομολόγου του σχετικά με τρόπους προώθησης του περιφερειακού φόρουμ φυσικού αερίου (στο οποίο συμμετείχαν και η Ελλάδα και η Κύπρος), έχοντας υπόψη ότι η επίσκεψη του Αιγύπτου υπουργού πραγματοποιήθηκε μετά από δύο παρόμοιες επισκέψεις από τους ηγέτες της Ελλάδας και της Κύπρου. Είναι λες και οι τρεις χώρες, μαζί με το Ισραήλ, ήθελαν να δείξουν ότι οι περιφερειακοί σύμμαχοι είναι ενωμένοι και συνεργάζονται μεταξύ τους όταν αντιμετωπίζουν φίλους και εχθρούς, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει ότι ήθελαν επίσης να στείλουν ένα μήνυμα στις ΗΠΑ .

Μια τέταρτη πολιτική ένδειξη προτάθηκε από τον Νετανιάχου όταν καλωσόρισε τον Αιγύπτιο υπουργό και έστειλε τους χαιρετισμούς του στον «φίλο του» El-Sisi, θεωρώντας ότι: «Η επίσκεψη είναι ένα σημαντικό γεγονός που συμβολίζει τη συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ Καΐρου και Τελ Αβίβ στο ενεργειακό πεδίο και πολλά άλλα ζητήματα. Πρόκειται για μια νέα εποχή ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή με τη σύναψη των Συμφωνιών του Αβραάμ, χάριν βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης όλων των πληθυσμών της περιοχής και πιστεύουμε ότι αυτό είναι μια μεγάλη ευκαιρία για περιφερειακή συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου, Ισραήλ και άλλων χωρών. “

Το πέμπτο σήμα αφορά τις σχέσεις Αιγύπτου-ΗΠΑ και τον ισραηλινό ρόλο, καθώς οι ισραηλινοί κύκλοι πιστεύουν ότι η επίσκεψη του El-Molla συνδέεται με την ανησυχία του αιγυπτιακού καθεστώτος για μια λιγότερο ευνοϊκή αρχή με τη διοίκηση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενώ σκοπεύει να ξαναμπεί στη σύγκρουση Ισραηλινών-Παλαιστινίων. Με άλλα λόγια, η Αίγυπτος θέλει να στείλει ένα θετικό μήνυμα στον Λευκό Οίκο σχετικά με τη συνεργασία του Καΐρου με το Ισραήλ.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου Tarek el-Molla παρευρίσκεται στο Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), στο Κάιρο, στις 16 Ιανουαρίου 2020. [KHALED DESOUKI/AFP via Getty Images]

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου Tarek el-Molla παρευρίσκεται στο Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), στο Κάιρο, στις 16 Ιανουαρίου 2020. [KHALED DESOUKI/AFP via Getty Images]

Οι Ισραηλινοί λένε ότι οι σχέσεις του Ελ Σίσι με τον Μπάιντεν ήταν μέρος της ημερήσιας διάταξης της επίσκεψης του Ελ-Μόλα στο Ισραήλ και των συναντήσεων του με ισραηλινούς ηγέτες. Αυτή η πεποίθηση πηγάζει από την έντονη κριτική του προέδρου των ΗΠΑ για την Αίγυπτο κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ειδικά για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα οι Αιγύπτιοι να πιστεύουν ότι η στενή τους σχέση με την κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά την εποχή του Τραμπ δεν θα διατηρηθεί κατά τη διάρκεια της εντολής του Μπάιντεν. Ως εκ τούτου, οι αρχές του Καΐρου θεώρησαν ότι η επιβεβαίωση του ρόλου τους στη διαμεσολάβηση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων μπορεί να μειώσει την ένταση με τη νέα κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον, και ο Ελ-Σίσι έχει ήδη αρχίσει να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο έκτος δείκτης εξαρτάται από το χρονοδιάγραμμα της επίσκεψης. Ο El-Molla έφτασε στο Ισραήλ εν μέσω πρόσφατης αναζωογόνησης των σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ, μετά την επίσκεψη του επικεφαλής της αιγυπτιακής νοημοσύνης Αμπάς Κάμελ (ο πλησιέστερος αξιωματούχος του El-Sisi) στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματούχους στο γραφείο του πρωθυπουργού , όπου συζήτησαν την επίσκεψη του Νετανιάχου στην Αίγυπτο. Έτσι, ο Κάμελ επανέλαβε το αίτημα του Ελ Σίσι, αλλά ο Νετανιάχου ελπίζει να πραγματοποιήσει την επίσκεψη εν μέσω προσπαθειών που καταβάλλονται για την εξεύρεση συμβιβαστικής φόρμουλας που να επιτρέπει αυτό το βήμα.

Μια άλλη αξιοσημείωτη πτυχή του χρονοδιαγράμματος της επίσκεψης είναι ότι η παρουσία του El-Molla στο Ισραήλ συνέπεσε με την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης των εκλογών, κάνοντας τον Νετανιάχου να προσβλέπει σε μια ευκαιρία φωτογραφίας με τον El-Sisi για να δώσει ώθηση στην προεκλογική του εκστρατεία. Ωστόσο, η τελευταία φορά που ο Νετανιάχου επισκέφτηκε την Αίγυπτο επίσημα και δημόσια ήταν πριν από μια δεκαετία, όταν ο πρώην Πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ ήταν ακόμη στο αξίωμα, και οι επισκέψεις περιορίστηκαν στον Σαρμ Ελ Σέιχ, όχι στην πρωτεύουσα. Έκτοτε, ο Νετανιάχου έχει επισκεφθεί την Αίγυπτο αρκετές φορές, κρυφά.

Οι ίδιες ισραηλινές πηγές ανέφεραν ότι η επίσκεψη του Νετανιάχου στην Αίγυπτο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί πριν από ένα μήνα, αλλά ο Ελ-Σίσι δεν ήταν υπέρ του να δεχτεί τον Νετανιάχου μετά τις πρώτες ισραηλινές εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο. επομένως, αναβλήθηκε. Έτσι, όταν ξαναρχίστηκαν οι συνομιλίες για την επίσκεψη, οι Αιγύπτιοι ζήτησαν από τον Νετανιάχου να δεσμευτεί για μια νέα δέσμευση για το παλαιστινιακό ζήτημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Γιατί η Χαμάς έκανε παραχωρήσεις στις συνομιλίες του Καΐρου;

Το όγδοο σημείο αναφέρεται στην περιφερειακή διάσταση που υπάρχει στις συνομιλίες της El-Molla με τους Ισραηλινούς υπουργούς, καθώς το Κάιρο ανησυχεί για το σχέδιο Εμιράτων-Ισραήλ για άντληση πετρελαίου από το Eilat στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας στο λιμάνι του Ashkelon στις ακτές της Μεσογείου. Ωστόσο, το καθεστώς απέφυγε να ασκήσει δημόσια κριτική στο έργο λόγω των καλών σχέσεών του με το Αμπού Ντάμπι και το Τελ Αβίβ, παρά το γεγονός ότι οποιαδήποτε εξέλιξη στις κατεχόμενες παλαιστινιακές ακτές θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην ασφάλεια της Αιγύπτου.

Σε σχετικό πλαίσιο, οι ισραηλινοί κύκλοι αποκάλυψαν ότι ένας από τους κύριους σκοπούς των συναντήσεων της El-Molla με Ισραηλινούς αξιωματούχους, εκτός από τις συζητήσεις για ενεργειακά ζητήματα, ήταν να στείλει ένα μήνυμα στην Τουρκία και τον Πρόεδρό της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών πρόσφατα βιώνουν κλιμακούμενες εντάσεις. Έτσι, οι εντάσεις αυξήθηκαν μεταξύ της Άγκυρας και του Καΐρου αφού η Αίγυπτος αποφάσισε να ενταχθεί στην Ελλάδα και την Κύπρο στα πετρελαϊκά και στρατιωτικά τους σχέδια. Σε συνεργασία με το Ισραήλ, οι τρεις χώρες ίδρυσαν το φόρουμ EastMed Gas στο Κάιρο και πραγματοποίησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Βεβαίως, η συνάντηση του El-Molla με τον Νετανιάχου και τους υπόλοιπους υπουργούς του μεταφέρει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία.

Η ένατη ένδειξη συνδέεται με το τρέχον κύμα ομαλοποίησης στην αραβική περιοχή. Οι Ισραηλινοί διπλωματικοί κύκλοι ανέφεραν ότι ο El-Molla επιβεβαίωσε τα σχέδια ομαλοποίησης κατά την επίσκεψή του, σαν η Αίγυπτος να στείλει ένα κρυφό μήνυμα ότι συνεργάζεται με το Ισραήλ για να εξασφαλίσει περισσότερες συμφωνίες εξομάλυνσης με τις υπόλοιπες αραβικές χώρες, υπό την προϋπόθεση ότι το Ισραήλ το βοηθά να διατηρήσει αξιοπρεπείς σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Η δέκατη ουσιαστική πτυχή της επίσκεψης του υπουργού στο κράτος κατοχής μπορεί να συναχθεί από τις συνομιλίες του Ισραήλ σχετικά με την άφιξη του El-Molla στη Ραμάλα για να συναντηθεί με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, επιτρέποντας στον El-Sisi να προωθήσει το καθεστώς του ως μεσολαβητή μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, ωθώντας το λύση δύο κρατών. Ίσως αυτή η επίσκεψη να συμπληρώσει τη φιλοξενία των υπουργών Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Γαλλίας και της Γερμανίας στην Αίγυπτο, για να συζητήσει τρόπους αναβίωσης των ειρηνευτικών-ισραηλινών-παλαιστινίων συνομιλιών, μόλις μια εβδομάδα πριν από τα εγκαίνια του Μπάιντεν.

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τη συντακτική πολιτική του Middle East Monitor.

Source