Δήλωση εκπροσώπου της ΤΔΒΚ της Νέας Υόρκης σχετικά με τη συνάντηση της Γενεύης

Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) θα μεταβεί στις ανεπίσημες συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν στη Γενεύη της Ελβετίας την επόμενη εβδομάδα, αυτή τη φορά με ένα νέο όραμα, με πρόταση για «λύση δύο κρατών βάσει της κυριαρχικής ισότητας».

Ελληνικές και τουρκοκυπριακές πλευρές, 27 έως 29 Απριλίου στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) και οι εγγυητικές χώρες υπό την ηγεσία της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Αγγλίας θα πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή των άτυπων μορφών 5 + που θα συγκεντρωθούν στη συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο .

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης συνάντησης, τα μέρη θα προσπαθήσουν να προσδιορίσουν εάν υπάρχει «κοινό έδαφος» στο οποίο μπορούν να διαπραγματευτούν.

Η ΤΔΒΚ, από την άλλη πλευρά, θα μεταβεί στη Γενεύη με ένα νέο όραμα και θα προσφέρει να καθίσει στο τραπέζι με βάση την κυριαρχία της ισότητας με μια λύση δύο κρατών.

“Εμείς, η τουρκοκυπριακή πλευρά, θα συμμετάσχουμε στις συναντήσεις με εποικοδομητικό τρόπο, θα πάμε με δημιουργικές ιδέες με καλή πίστη”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΤΔΒΚ στη Νέα Υόρκη, Μεχμέτ Ντάνα, στο Anadolu Agency (AA).

Δηλώνοντας ότι αυτή η συνάντηση σε μορφή 5 + του ΟΗΕ είναι στην πραγματικότητα η πρόταση της τουρκικής πλευράς, η Ντάνα είπε ότι η μορφή της συνάντησης αποφασίστηκε να είναι ανεπίσημη προκειμένου να παρέχει το απαραίτητο περιβάλλον για τα μέρη να μοιραστούν τις απόψεις τους άνετα με τους ειλικρινείς και ελεύθερη βούληση.

“Σε αυτήν τη συνάντηση, θα εξηγήσουμε στους συνομιλητές μας, ειδικά στην ελληνοκυπριακή πλευρά, γιατί το νέο έδαφος που προτείναμε είναι απαραίτητο και για τις δύο πλευρές του νησιού, γιατί είναι το πιο ακριβές, πιο ρεαλιστικό και πιο αποτελεσματικό έδαφος για την περιοχή μας, και θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε “, δήλωσε η Ντάνα.” Ελπίζουμε ότι η ελληνική πλευρά δεν θα επιμείνει στους τύπους που έχουν δοκιμαστεί και αποτύχει μέχρι στιγμής, θα είναι δημιουργικοί και θα επιτρέψουν να βρεθεί ένα κοινό έδαφος “, είπε. .

ΜΟΝΙΜΗ ΛΥΣΗ ΔΥΟ ΚΡΑΤΩΝ

Δηλώνοντας ότι η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι η εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των δύο κρατών, η Ντάνα δήλωσε ότι μπορεί να επιτευχθεί μια μόνιμη λύση στο νησί εάν ενεργήσει σε αυτό το κοινό έδαφος.

ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ;

«Τέλος, στο Crans Montana (Ελβετία), η προοπτική της ομοσπονδιακής λύσης έχει καταρρεύσει τελείως», δήλωσε η Dana, υπενθυμίζοντας ότι αυτό το σημείο δεν επιτεύχθηκε σε μια μέρα, ότι οι διαπραγματεύσεις για το ομοσπονδιακό έδαφος συνεχίζονταν για περισσότερα από 50 χρόνια, αλλά απέτυχε.

Δηλώνοντας ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο η ελληνική πλευρά δεν έκανε ένα βήμα προς μια λύση σε ομοσπονδιακό έδαφος ήταν ότι δεν έδειξαν πολιτική βούληση να μοιραστούν τον πλούτο και τη διοίκηση του νησιού με τους Τουρκοκύπριους, η Ντάνα δήλωσε ότι αυτοί και άλλοι διεθνείς φορείς δήλωσαν επίσης ότι ήταν αποφασισμένοι προς αυτή την κατεύθυνση

“ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΤΥΧΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΟ”

Δηλώνοντας ότι η έλλειψη πολιτικής βούλησης αντικατοπτρίζει όχι μόνο την ελληνοκυπριακή ηγεσία αλλά και τον ελληνοκυπριακό λαό γενικότερα, «Στην πραγματικότητα, ο ελληνοκύπριος λαός είπε όχι στο σχέδιο Ανάν με πολύ υψηλό ποσοστό 75% Ωστόσο, εμείς, ως τουρκοκυπριακή πλευρά, γνωρίζουμε ότι η ίδια άσκηση δεν θα έχει διαφορετικό αποτέλεσμα », πρόσθεσε.

έμβλημα69

Η Ντάνα είπε ότι δεν θέλουν να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία στην οποία το status quo στο νησί διατηρείται μέσω ατελείωτων, ατελείωτων διαπραγματευτικών διαδικασιών.

“Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΛΟΓΟ ΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΡΗ”

Δηλώνοντας ότι η θέση της τουρκικής πλευράς είναι ξεκάθαρη, η Ντάνα είπε, “Η συνάντηση σε κοινό έδαφος εξαρτάται από την ελληνική πλευρά για να έρθει με μια διαφορετική προσέγγιση ξεφεύγοντας από τα παλιά πρότυπα και αυτές τις ανεπιτυχείς διαδικασίες”.

“ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟ ΔΑΠΕΔΟ, ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ”

Ελλείψει κοινού εδάφους μεταξύ των μερών μετά τη συνάντηση που να αξιολογεί ποια θα ήταν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, Ντάνα, “ένα τέτοιο έδαφος εάν όλες οι επιλογές θα θέσει η Κύπρος μπροστά μας μαζί με την Τουρκία, ως τουρκική πλευρά, πώς αξιολογήστε ένα μονοπάτι που το εντοπίστηκε “, είπε.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ

Δηλώνοντας ότι εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί αποτέλεσμα από την πρώτη συνάντηση, ενδέχεται να απαιτηθεί μια δεύτερη συνάντηση, η Ντάνα είπε, “Φυσικά, δεν θέλουμε αυτό να μετατραπεί σε μια ανοιχτή διαδικασία διαπραγματεύσεων από μόνη της, δεν το δεχόμαστε Θα αξιολογήσουμε την επόμενη περίοδο σύμφωνα με τη μία ή τη δεύτερη συνάντηση και το αποτέλεσμα που θα προκύψει από εκεί. “

ΣΤΟΧΟΣ “ΚΕΡΔΙΣΤΕ”

Η Ντάνα συνέχισε ως εξής:

“Ο πραγματικός μας στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα win-win αποτέλεσμα, τόσο για τους δύο λαούς του νησιού, για τα δύο κράτη όσο και για την περιοχή μας. Υπάρχουν πολλά νέα στοιχεία στην περιοχή μας, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των υδρογονανθράκων. η πρόθυμη πλευρά. “

Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΤΟΥΚΟΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Αναφέροντας ότι οι Ελληνοκύπριοι αναγνωρίστηκαν άδικα και παράνομα ως «Κυπριακή Δημοκρατία» και η νόμιμη κυβέρνηση ολόκληρου του νησιού και επωφελήθηκαν από τις ευλογίες τους και ότι έχουν ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον ΟΗΕ, η Ντάνα επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι Οι Τουρκοκύπριοι παραμένουν απομονωμένοι λόγω του status quo.

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΥΔΡΟΚΑΡΒΩΝ

Δηλώνει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά διεξάγει μονομερώς δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων, η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει επίσης ίσα δικαιώματα στους πόρους και δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την αύξηση της έντασης στους υδρογονάνθρακες.

Dana, “Η συνεργασία της πρότασής μας παραμένει στο τραπέζι. Είμαστε πάντα έτοιμοι να συνεργαστούμε, εάν συμφωνείτε με την ελληνική πλευρά. Ωστόσο, πρόσφατα μια περιφερειακή συνάντηση, που περιλαμβάνει θέματα φυσικού αερίου που έχει προταθεί από την Τουρκία. Ως Τουρκοκύπριος πλευρά, είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε μια τέτοια συνάντηση. ” χρησιμοποίησε τις εκφράσεις.

Source