Δήλωση εμβολιασμού Covid από την Τουρκική Ιατρική Ένωση Κύπρου

Σε αυτές τις μέρες που περιμένουμε εμβόλια COVID-19, πληροφορίες σχετικά με 2 εμβόλια που ενδέχεται να έρθουν στη χώρα μας και τα οποία πρέπει να εμβολιαστούν με προτεραιότητα:

Το εμβόλιο Pfizer / BioNTech, το οποίο είναι ένα από τα εμβόλια που σχεδιάζεται να έρθει στη χώρα μας, είναι ένα εμβόλιο εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων-EMA και έχει εγκριθεί για επείγουσα χρήση για άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω. Αυτό το εμβόλιο είναι εμβόλιο mRNA και δρα παρέχοντας στο σώμα μια «μνήμη» για να θυμόμαστε πώς να καταπολεμήσουμε αυτόν τον ιό στο μέλλον, παρέχοντας Τ λεμφοκύτταρα καθώς και Β λεμφοκύτταρα. Μετά τον εμβολιασμό, συνήθως χρειάζεται αρκετές εβδομάδες για να παράγει ο οργανισμός Τ λεμφοκύτταρα και Β λεμφοκύτταρα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το εμβόλιο Pfizer / BioNTech παρέχει 95% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της μόλυνσης Covid-19 επτά ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Έχει βρεθεί ότι είναι λίγο πολύ εξίσου προστατευτικό μεταξύ ηλικιακών ομάδων και φυλετικών και εθνικών ομάδων. Το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσου Covid-19. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστό εάν αποτρέπει την ασυμπτωματική λοίμωξη. Το εμβόλιο Pfizer / BioNTech θα χορηγηθεί ως αρχική δόση ακολουθούμενη από αναμνηστική δόση (2 δόσεις σε απόσταση 21 ημερών). Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν σε μελέτες είναι πόνος στο σημείο της ένεσης, κόπωση, κεφαλαλγία, μυαλγία και πόνος στις αρθρώσεις. Μερικοί άνθρωποι είχαν πυρετό. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ένα σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ξεκινά. Δεν δείχνουν ότι το εμβόλιο δεν είναι ασφαλές. Ωστόσο, οι σοβαρές, μακροπρόθεσμες παρενέργειες αυτών των εμβολίων είναι άγνωστες και η χρήση τους θα παρακολουθείται στενά καθώς επεκτείνεται η χρήση τους. Από την εισαγωγή του, έχουν αναφερθεί άτομα με σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο Pfizer / BioNTech.

Αν και λίγοι άνθρωποι πήγαν στο νοσοκομείο με σοβαρά παράπονα σε κλινικές δοκιμές, τα δεδομένα δείχνουν ότι τα άτομα που έλαβαν το εμβόλιο Pfizer / BioNTech ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν σοβαρότερες συνέπειες από εκείνα που έλαβαν το εμβόλιο εικονικού φαρμάκου (εμβόλιο). Εκτός από αυτό, δεν είναι ακόμη σαφές πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο σε άτομα με HIV και άλλες διαταραχές που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα.

Εκτός από αυτό, ένα άλλο εμβόλιο που σχεδιάζεται να έρθει στη χώρα μας είναι το εμβόλιο Sinovac / CoronaVac, γνωστό ως κινεζικό εμβόλιο. Αυτό το εμβόλιο είναι ένα ανενεργό εμβόλιο. Σε αυτό το εμβόλιο, το οποίο παρασκευάζεται σύμφωνα με την τεχνική του ανενεργού ιού, που είναι μια παλιά μέθοδος, ο ιός που έχει χάσει το μολυσματικό χαρακτηριστικό του (απενεργοποιημένο) δίνεται στο σώμα και ο οργανισμός στοχεύει στην ανάπτυξη ανοσίας έναντι της νόσου. Το εμβόλιο coronavac Βραζιλία, Ινδονησία και Τουρκία στο τελευταίο στάδιο κλινικών δοκιμών (στάδιο 3ης φάσης) είναι ένα εμβόλιο. Το εμβόλιο θα χορηγηθεί ενδομυϊκά σε δύο δόσεις (2 δόσεις με διάστημα 14 ημερών). Έχει εκπονηθεί μια προκαταρκτική έκθεση για το εμβόλιο, το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος στη μελέτη φάσης 3. Σε αυτήν την προκαταρκτική έκθεση, αναφέρθηκε ότι οι ασθενείς εμφάνισαν ήπιες παρενέργειες όπως κόπωση, κεφαλαλγία και πόνο στο σημείο της ένεσης. Ένα άλλο δημοσιευμένο άρθρο αναφέρει ότι στις πρώτες δοκιμές δύο φάσεων του εμβολίου, περισσότερο από το 90% των ατόμων ανέπτυξαν αντισώματα (σχηματίστηκε ανοσία). Ωστόσο, οι μελέτες κλινικών δοκιμών για αυτό το εμβόλιο δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.

Ποιες ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν κυρίως;

Μελέτες παραγωγής εμβολίων με διαφορετικές τεχνολογίες πραγματοποιούνται από διάφορες χώρες και εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, δεδομένης της πανδημίας που αντιμετωπίζει μια πανδημία και της περιορισμένης ποσότητας παραγωγής εμβολίων στην αρχή, οι κοινότητες όπου θα χορηγηθούν κυρίως αυτά τα εμβόλια θα είναι περιορισμένες. Επομένως, ποιες ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν πρώτα ήταν θέμα συζήτησης.

Κάθε χώρα πρέπει να καθορίσει τη δική της στρατηγική εμβολιασμού σύμφωνα με τη δυναμική της διάδοσης. Για αυτό, πρέπει να αξιολογηθούν πολλές παράμετροι, όπως η κατανομή ηλικίας στη χώρα, η τρέχουσα επιβάρυνση της νόσου και η ηλικία κατά την οποία παρατηρείται συχνά η ασθένεια, το ποσοστό της νόσου στους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, οι ομάδες στις οποίες συγκεντρώνονται οι θάνατοι λόγω της νόσου.

  • Πολλές οργανώσεις όπως η Συμβουλευτική Επιτροπή για τις Πρακτικές Εμβολίων των Ηνωμένων Πολιτειών (ACIP), η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ασθένεια και την Πρόληψη (ECDC) δημοσιεύουν διάφορες εκθέσεις για τα εμβόλια. Το ACIP εντόπισε τέσσερις κύριες ομάδες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων επαγγελματιών υγείας, κρίσιμων επαγγελματικών ομάδων, ενηλίκων με ιατρικές καταστάσεις υψηλού κινδύνου και ενηλίκων ηλικίας ≥65 ετών για την αρχική περίοδο κατά την οποία η διαθεσιμότητα εμβολίων θα είναι περιορισμένη.
  • Ποιος είναι; Πρότεινε ότι εάν το 1-10% της κοινωνίας μπορεί να εμβολιαστεί, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης που θα συνεχίσει τις υπηρεσίες υγείας και τις ηλικιωμένες ομάδες όπου οι επιπλοκές και τα ποσοστά θνησιμότητας που σχετίζονται με την ασθένεια. Όταν η διαθεσιμότητα εμβολίων αυξήθηκε στο 11-20%, συνέστησε στα άτομα με άλλες υποκείμενες ασθένειες ή ασθένειες που ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσου να εμβολιαστούν κυρίως εκτός από τις δύο πρώτες ομάδες. Όταν το ποσοστό εμβολιασμού αυξήθηκε σε 21-50%, εκτός από τις πρώτες ομάδες, προτάθηκε ο εμβολιασμός του σχολικού προσωπικού, των κρίσιμων επαγγελματικών ομάδων εκτός των τομέων υγείας και εκπαίδευσης, εγκύων γυναικών και άλλων επαγγελματικών ομάδων που είναι σωματικά δύσκολο να προστατευθούν από το COVID-19.
  • Το ECDC είναι; Η εστίαση σε ειδικές ομάδες, όπως επαγγελματίες υγείας, ευάλωτοι πληθυσμοί, καθορισμός ειδικών ηλικιακών ομάδων όπως προχωρημένη ηλικία, στόχευση νέων και ορισμένων ειδικών επαγγελματικών ομάδων διαφορετικών από τις αναφορές ACIP και ΠΟΥ μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης στην κοινωνία, φτάνοντας σε πυκνούς πληθυσμούς χρησιμοποιώντας γεωγραφικά δεδομένα και έναν καθολικό εμβολιασμό Δήλωσε ότι η στρατηγική πρέπει να αναπτυχθεί.

Σήμερα, όταν αναμένεται να έχουμε πρόσβαση στα εμβόλια, πρέπει να αναπτυχθεί μια ταχεία στρατηγική εμβολιασμού για τη χώρα μας και πρέπει να προσδιοριστούν οι ομάδες που χρειάζονται εμβολιασμό προτεραιότητας. Επιπλέον, είναι επίσης απαραίτητο να γίνει η απαραίτητη και επαρκής προετοιμασία για εμβόλια που απαιτούν ειδικές συνθήκες αποθήκευσης και μεταφοράς. Παρομοίως, εκτός από τις προετοιμασίες όπως τα κέντρα στα οποία θα δοθούν εμβόλια, τον προσδιορισμό και την κατάρτιση του προσωπικού υγείας, θα πρέπει επίσης να προετοιμαστεί τεχνική υποδομή που θα επιτρέπει την παρακολούθηση.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθούν επαρκείς και κατανοητές πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια στην κοινωνία και ότι πρέπει να επιλυθούν οι ανησυχίες. Πιστεύουμε ότι η συνεργασία με τα μέσα ενημέρωσης, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις θα είναι επωφελής για αυτό.

Χαιρετισμοί,

Εκτελεστικό συμβούλιο τουρκικού ιατρικού συλλόγου Κύπρου (α)

Δρ. Συντάχθηκε Βιογραφικό Ruso

Ειδικός προληπτικής ιατρικής και δημόσιας υγείας

.Source