Δήλωση του Αντιπροέδρου Oktay σχετικά με την απόφαση ακύρωσης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της ΤΔΒΚ

Ο Αντιπρόεδρος Fuat Oktay εξέδωσε δήλωση σχετικά με την απόφαση ακύρωσης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της ΤΔΒΚ.

Ο Οκτάι δήλωσε ότι η απόφαση που έλαβε το Συνταγματικό Δικαστήριο στην ΤΔΒΚ για τη θρησκευτική εκπαίδευση έπληξε ιδιαίτερα τη συνείδησή τους κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα του Ραμαζανιού, και συμπεριέλαβε τις ακόλουθες δηλώσεις στη δήλωσή του σχετικά με το θέμα.

“Στο πλαίσιο των οδηγιών του Προέδρου μας, κάναμε τηλεφωνήματα με τον Πρόεδρο της ΤΔΒΚ Έρσιν Τατάρ και τον Πρωθυπουργό της ΤΔΒΚ Έρσαν Σανέρ για να αξιολογήσουμε αυτήν την απόφαση και τις ρυθμίσεις που μπορούν να γίνουν μετά.

Ο Υπουργός Εξωτερικών μας συνέχισε επίσης να αξιολογεί το ζήτημα στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην ΤΔΒΚ σήμερα.

Το κράτος πρέπει να διασφαλίσει την ελευθερία της θρησκείας και της συνείδησης για όλους παρέχοντας την απαραίτητη εποπτεία και έλεγχο.

Στις αποφάσεις των δικαστηρίων που βασίζονται στην κυριαρχία του έθνους, πρέπει να αποφεύγουν τις διατάξεις που θα βλάψουν την ελευθερία της θρησκείας και τη συνείδηση ​​του έθνους.

Βάσει αξιολόγησης του νομικού καθεστώτος του Τμήματος Θρησκευμάτων στην ΤΔΒΚ, είναι απαράδεκτο να λέμε ότι δεν υπάρχει δικαίωμα «επίβλεψης και εποπτείας» στη θρησκευτική εκπαίδευση και να το κάνουμε και να το καταστήσουμε μη εξουσιοδοτημένο. Όπως και στη χώρα μας, η Προεδρία των Θρησκευτικών Υποθέσεων μπορεί να παρέχει θρησκευτική εκπαίδευση υπό την επίβλεψη και τον έλεγχο του κράτους, δεν μπορεί να είναι τόσο φυσικό όσο το Τμήμα Θρησκευμάτων στην ΤΔΒΚ.

Όπως και σε πολλούς άλλους τομείς, είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε το Κοράνι και τη θρησκευτική εκπαίδευση, τις υποδομές διαχείρισης και ελέγχου, τις διαδικασίες εργασίας και τις αρχές της Προεδρίας μας με την ΤΔΒΚ ως υποδειγματικό μοντέλο. Η Τουρκία τραυματίζει τη συνείδηση ​​αυτής της προσέγγισης στο παρελθόν με το πρόσχημα του κοσμικού χαρακτήρα, καθώς ο Πρόεδρος μας έχει αφήσει πίσω πολλά χρόνια και τους έχει χάσει στην ηγεσία.

Η ελευθερία της θρησκείας και της συνείδησης είναι ένα από τα πιο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και η αρχή του κοσμικού δεν εμποδίζει ποτέ την άσκηση αυτού του δικαιώματος.

Η κοσμικότητα αποτελεί εγγύηση της ελευθερίας του θρησκευτικού και της συνείδησης του ατόμου.

Ερμηνεύοντας την αρχή του κοσμικού με περιοριστικό και κατασταλτικό τρόπο. Δεν πρέπει να ξεκινήσει ένα μονοπάτι που μπορεί να μετατραπεί σε εργαλείο δίωξης.

Η κατανόηση ότι δεν ταιριάζει με το ιδρυτικό πνεύμα της ΤΔΒΚ, τη δομή του τουρκοκυπριακού λαού και το πνεύμα του έθνους δεν θα επιτρέπεται.

Επιπλέον, δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε με τέτοιες ατζέντες σε αυτήν τη διαδικασία κατά την οποία ο δίκαιος αγώνας μας συνεχίζεται στην Ανατολική Μεσόγειο και την παραμονή της συνάντησης των 5+ των Ηνωμένων Εθνών.

Πιστεύω ότι αυτή η απόφαση, η οποία δυστυχώς κάνει ευτυχισμένους αυτούς που καταπιέζουν και διώκουν τον τουρκοκυπριακό λαό, θα διευθετηθεί με τρόπο που να λαμβάνει υπόψη την ελευθερία πίστης και θέλησης του τουρκοκυπριακού λαού.

Τα μαθήματα θα παραμείνουν ανοιχτά στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί, αλλά αυτό δεν αρκεί. Μας ενδιαφέρει να διασφαλίσουμε την ελευθερία της θρησκείας και της συνείδησης στην ΤΔΒΚ, κάνοντας νομικές ρυθμίσεις που θα λύσουν αυτό το πρόβλημα ριζικά και θα το ακολουθήσουμε. “

-İΗΑ-

Source