Δεν ήμουν εκτελεστικός διευθυντής οποιουδήποτε κόμματος

Գ. Ελεγκτής. Δεν ήμουν εκτελεστικός διευθυντής οποιουδήποτε κόμματος

Ο Γενικός Ελεγκτής απαντά γιατί δεν έχει μελετήσει το ζήτημα της πολιτογράφησης για τόσα χρόνια. Ταυτόχρονα, αναφέρει το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων υποστήριξε τη φοιτητική φατρία του DIKO, αλλά και αυτά που είπαν οι αντίπαλοί του κατά την επεξεργασία των θεμάτων που σχετίζονται με τον ορθόδοξο Χάρι Τζόρτζια ή τον Σωκράτη Χάσικο. Μιλά για τη λειτουργία του Κυπριακού σφαγείου, υποστηρίζει τη λειτουργία της Υπηρεσίας Ελέγχου.

– Ο Αβέρωφ Νεοφίτου σε συνέντευξή του με τον “Πολίτη” ανέφερε κάτι που φαίνεται λογικό με την πρώτη ματιά. Επτά ολόκληρα αρχεία ανάκτησης ήταν στη διάθεσή σας, և δεν τα έχετε μελετήσει. Γιατί τώρα? Τι μεσολαβεί; Αν δεν ήταν για το Al aze azira, δεν θα τους ρωτούσατε ποτέ;

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι το 2019, δεν θεωρήσαμε ότι το ζήτημα αυτό ήταν τόσο υψηλός κίνδυνος για βαθιά δουλειά · εμείς εμείς εμείς έχουμε συμβάλει στο γεγονός ότι το επενδυτικό πρόγραμμα δεν φέρνει τόσο μεγάλο άμεσο εισόδημα στα κεφάλαια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα έσοδα είναι κυρίως έμμεσα. Από την άλλη πλευρά, επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω σε όλους, κύριε Νεοφίτου, αλλά σε όλους ότι η υπηρεσία μας προσπαθεί να ελέγξει το πρόγραμμα από τον Ιούλιο του 2019. Προσπαθούμε να πάρουμε αρχεία εδώ και ενάμιση χρόνο. Τους ζητήσαμε γραπτώς από το Τμήμα Πληθυσμού վարչ Μετανάστευσης στις 11 Ιουλίου 2019. Ζητήσαμε μια λίστα με όλες τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών πολιτογράφησης (δικηγορικά γραφεία κ.λπ.) που έχουν συμμετάσχει στη διαδικασία. Μήνες πέρασαν και καμία απάντηση. Στείλαμε μια υπενθύμιση τον Σεπτέμβριο, χωρίς απάντηση. Τον Δεκέμβριο, σας ζήτησαν να απαντήσετε ότι το πρόγραμμα διευθύνεται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Ταυτόχρονα, το ζήτημα διευθετήθηκε με τον Lo, was διορίστηκε η επιτροπή του Calgiru, և είπαμε (և το γράψαμε στην έκθεση 31/1/2020) ότι θα περιμένουμε την επιτροπή του Calegiru να ολοκληρώσει το έργο της, τότε θα δούμε πώς θα περάσει “Όταν ήρθε η ερώτηση από το Al aze azira, δεν είπαμε διαφορετικά – πρέπει να ξεκινήσουμε μια έρευνα. Ο κ. Neofito πρέπει να ρωτήσει την κυβέρνηση γιατί δεν μας επέτρεψε να ερευνήσουμε από τον Ιούλιο του 2019. Ναι, μέχρι τον Ιούλιο του 2019, δεν θεωρήθηκε ότι θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί ειδική επιθεώρηση, εκτός από μια δοκιμή δέρματος που πραγματοποιήθηκε από ορισμένους συνεργάτες τον Οκτώβριο του 2016, λόγω της θέσης του Υπουργείου ότι το πρόγραμμα είχε αλλάξει δραματικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου (Σεπτέμβριος 2016), δεν ελήφθη υπόψη ότι θα πρέπει να διενεργηθεί νέος έλεγχος σύντομα. Οι πρώτες δημοσιεύσεις, κυρίως στα ξένα μέσα ενημέρωσης, ξεκίνησαν το 2018, ακολουθούμενη από επιστολή του κ. Πέρδικη τον Φεβρουάριο του 2019, στην οποία έθεσε το ζήτημα. Έτσι, τον Ιούλιο του 2019, αποφασίσαμε να διενεργήσουμε έλεγχο. Επομένως, η ερώτηση δεν πρέπει να μας απευθύνεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ. Ο. Μιχαήλ. Απειλούν την ανεξαρτησία μου ως Γενικός Ελεγκτής

-Ας γυρίσουμε σε ένα άλλο θέμα που σχετίζεται με τις κατηγορίες εναντίον της οργάνωσής σας. Πώς αισθάνεστε όταν ακούτε ότι το DIKO σας χρησιμοποιεί ως προεκλογικό εργαλείο, αφενός, ένα άλλοθι για να καταψηφίσετε τους προϋπολογισμούς και, αφετέρου, ως το κύριο πολιτικό εργαλείο για τις εκλογές του Μαΐου;

– Όσον αφορά τις θέσεις που κάθε μέρος θα καταλάβει με τα δικά του πρότυπα – επικοινωνιακή, ή στην πραγματικότητα, δεν αναφέρεται στην υπηρεσία μας. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι το 2007 η Επιτροπή Ελέγχου κάλεσε τον Γενικό Ελεγκτή να προετοιμάσει μια έκθεση σχετικά με τη μονάδα πλωτού αερίου και εκείνη την εποχή ο υφιστάμενος Πρόεδρος του ΔΗΣΥ անցկաց διενήργησε την έκθεση της Υπηρεσίας Ελέγχου για το θέμα ως σημαία και στη συνέχεια την Κυβέρνηση. Εκείνη την εποχή, η κυρία Γιώρτσα έπρεπε να βγει έξω και να πει στον κ. Αναστασιάδη. «Σταματήστε να στέλνω τις εκθέσεις μου για να νικήσετε την κυβέρνηση;» Η τότε αντιπολίτευση χρησιμοποίησε την έκθεση της Υπηρεσίας Ελέγχου ως εργαλείο για να νικήσει την κυβέρνηση.

– Δεδομένου ότι εμείς στο DIKO և οργανώνουμε, ανταποκρινόμαστε σε όσους λένε ότι είστε μέλος της φοιτητικής ομάδας του DIKO, οπότε ταυτίζεστε με αυτό το πάρτι – ίσως γυρίστε την πλάτη σας ο ένας στον άλλο.

– Δεν ήμουν ποτέ στέλεχος του κόμματος. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι όταν είχαμε ερωτήσεις σχετικά με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Harris Georgia Orjadis, είπαν ότι το έκανα για να υπηρετήσω τον Averof Neofitu. Είπαν το ίδιο πράγμα όταν αντιμετώπιζα τον κ. Χάσικο. Όταν έκανα κάτι για την κυβέρνηση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το ΑΚΕΛ, είπαν ότι το έκανα γιατί έχω καλή σχέση με την Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Όταν κάνω κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το DIKO, λένε ότι το κάνω γιατί ήμουν υποστηρικτής της Αναγέννησης της Αθήνας όταν ήμουν μαθητής. Είναι προφανές ότι μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να δεχτούν ότι κάποιος μπορεί να κάνει κάτι, γιατί του λέει το καθήκον του. Είναι πάντα βολικό για αυτούς να παρέχουν φθηνά κίνητρα σε κάποιον που κάνει ακριβώς τη δουλειά του.

Σε κάθε περίπτωση, δεν έχετε διοριστεί επικεφαλής ελεγκτής από το DIKO.

Σε κάθε περίπτωση, είναι αλήθεια.

– Ένα από τα ζητήματα που τίθενται είναι ότι στις αναφορές σας, εκτός από τα ευρήματα, συμπεριλαμβάνετε επίσης κρίσεις και κριτικές, κάτι που θεωρούν ότι δεν είναι έργο σας.

– Οι επικριτές του έργου της Υπηρεσίας Ελέγχου δεν είχαν τίποτα να πει όταν η Υπηρεσία Ελέγχου δεν εφάρμοσε σχεδόν κανένα διεθνές ελεγκτικό πρότυπο. Όταν κάναμε τις αξιολογήσεις το 2015, πήραμε μηδέν ή ένα στα πέντε, αλλά κανείς δεν είπε τίποτα, և ξαφνικά όλοι έγιναν ειδικοί για να κρίνουν το έργο της ελεγκτικής υπηρεσίας. Λέμε ότι είναι ευπρόσδεκτοι να επικρίνουν. Τα διεθνή πρότυπα απαιτούν να εξάγουμε συμπεράσματα και όχι μόνο αποκαλύψεις. Όποιος δεν θέλει συμπεράσματα δεν γνωρίζει τα πρότυπα ελέγχου.

Έχουμε πολλά να πούμε στο Cypra Slaughterhouse Research

– Ας πούμε λίγα λόγια για την εκτέλεση της υπόθεσης Cypra, για την οποία έχετε επικριθεί

– Η υπηρεσία μας έχει μονοπωληθεί από έναν γνωστό επιχειρηματία για περισσότερα από δέκα χρόνια, περισσότερο από τέσσερις φορές περισσότερο από το συνηθισμένο. Η προσπάθειά μας ήταν να δημιουργήσουμε συνθήκες ανταγωνισμού. Όταν οι προσφορές ανακοινώθηκαν τελικά, η Cypra προσέφερε 500.000 ευρώ ετησίως, ενώ η άλλη εταιρεία, η οποία πληρωνόταν 2,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για χρόνια, υπέβαλε προσφορά περίπου 1,2 εκατομμυρίων ευρώ. Είμαστε λογικά υπέρ της χαμηλότερης προσφοράς. Ταυτόχρονα, επικρίναμε τις κτηνιατρικές υπηρεσίες για το ότι δεν ακολουθούσε το Cypra σε άλλη περίπτωση που οφείλεται στο κράτος. Η στάση μας έχει αποδειχθεί αντικειμενική, είναι σίγουρα προς το δημόσιο συμφέρον. Άλλοι θα πρέπει να εξηγήσουν τη στάση τους. Αλλά όταν διορίζεται μια επιτροπή έρευνας, αφήστε την να κάνει τη δουλειά της. Η παρουσία μας στην υπηρεσία θα έχει σίγουρα πολλά να πει εκεί.