Δεν βρέθηκε σύνδεση μεταξύ της θρόμβωσης και του εμβολίου της … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανακοίνωσε χθες ότι διερευνά περιπτώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες που δεν έχουν ακόμη αποδείξει αιτιώδη σχέση μεταξύ της ανάπτυξης εμβολίων θρόμβων և John Onson և Onson κατά του Covid-19.

“Το FDA έχει ενημερωθεί για σοβαρό θρομβοεμβολισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, μερικές φορές σχετίζεται με θρομβοπενία (χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων) που εμφανίζεται σε πολλά άτομα μετά τη λήψη του εμβολίου Janssen κατά του Covid-19”, ανέφερε η FDA σε δήλωση. ο γαλλικός οργανισμός χρησιμοποίησε το όνομα της ευρωπαϊκής θυγατρικής του αμερικανικού φαρμακευτικού γίγαντα J&J.

“Σε αυτό το στάδιο δεν έχουμε διαπιστώσει αιτιώδη σχέση με το εμβόλιο, συνεχίζουμε να ερευνούμε και να αξιολογούμε αυτές τις περιπτώσεις”, δήλωσε ο FDA, προσθέτοντας ότι “θα ενημερώσουμε το κοινό όταν μάθουμε περισσότερα”.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε χθες ότι εξετάζει αναφορές σπάνιων περιπτώσεων θρόμβωσης σε τέσσερα άτομα που έλαβαν το εμβόλιο J&J και ότι επεκτείνει την έρευνά του για το εμβόλιο AstraZeneca, συμπεριλαμβανομένων αναφορών αιμορραγίας.

Τρεις από τις τέσσερις μείζονες περιπτώσεις χαμηλής θρόμβωσης αιμοπεταλίων εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια εμβολιασμών J&J στις Ηνωμένες Πολιτείες από το τμήμα Jansseen, δήλωσε ο EMA, προσθέτοντας ότι ένα άτομο είχε πεθάνει και ένα είχε αναφερθεί σε κλινικές δοκιμές.

Η FDA δήλωσε ότι “γνώριζε τη δήλωση EMA”, η οποία βασίζεται σε πληροφορίες που παρέχονται από την αμερικανική υπηρεσία “που συλλέχθηκε κατά την περίοδο μετά την αδειοδότηση του εμβολίου Jansen” στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα εμβόλια εφάπαξ δόσης Son Onson և John Onson έλαβαν έκτακτη χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη Φεβρουαρίου μετά την έγκριση της Pfizer / BioNTech և Moderna Dosage Vaccines.

Ο EMA ενέκρινε επίσης το εμβόλιο J&J, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει την αποστολή του στις χώρες της ΕΕ αυτό το μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Source