“Δεν θα δεχτούμε ότι τα εμβόλια προέρχονται από την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση” – Kıbrıs Haberci

Ο Πρόεδρος Ersin Tatar έκανε δήλωση στον Τύπο μετά τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) με την Ειδική Εκπρόσωπο της Κύπρου Elizabeth Spehar.

Ο Τατάρ δήλωσε ότι εργάζονται σε αρκετές προσπάθειες για να επιτρέψουν στις δικοινοτικές τεχνικές επιτροπές να λειτουργήσουν και ότι συζήτησαν επίσης το ζήτημα του εμβολίου από την ΕΕ, ζήτησαν από τα Ηνωμένα Έθνη τα απαραίτητα θεμέλια για αυτό το θέμα, και τελικά οι αποδέκτες τους ήταν η ΕΕ, όχι η ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Ο Τατάρ δήλωσε στην έκθεση που τους παρουσίασε σήμερα η αρμόδια τεχνική επιτροπή ότι τα εμβόλια μπορεί να προέρχονται από τη νότια Κύπρο, αλλά δεν θα το αποδεχτούν και ότι εάν πρόκειται να χορηγηθεί αυτό το εμβόλιο, πρέπει να γίνει απευθείας μέσω της ΕΕ.

Ο Spehar ήταν πολύ κοντά τους, ότι η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς ήταν σαφώς κατανοητή από την αντίθετη πλευρά στα σχόλιά του, τα Ηνωμένα Έθνη ακολούθησαν στενά την επιχείρηση, δημιουργήθηκε η αντίληψη ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν τώρα μια νέα θέση στην Κύπρο και την περιοχή. Ο Τατάρ επεσήμανε ότι η Κύπρος και η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι πια όπως ήταν.

Ο Τατάρ τόνισε ότι τα δύο κράτη που ζουν δίπλα-δίπλα στη βάση κυριαρχικής ισότητας μπορούν να συναντηθούν σε ένα επίσημο τραπέζι διαπραγματεύσεων με το ίδιο καθεστώς όσον αφορά την αμοιβαία καλή θέληση και ότι αυτός ο λόγος πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω προκειμένου να προκύψει μια δίκαιη, διαρκής και πραγματικά βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο.

ΕΤΣΙ

Source