“Δεν κάναμε λάθος στην ΕΕ”, λέει ο υπεύθυνος καθυστέρησης εμβολίων της AstraZeneca

Ο επικεφαλής της AstraZeneca υποστηρίζει το πρόγραμμα διανομής εμβολίων COVID-19. “Δεν κάναμε λάθος στην ΕΕ”

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΕΔΩ Android Για Android և ΕΔΩ για iOS

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της AstraZeneca, Pascal Sorio, την Τρίτη το βράδυ υπερασπίστηκε την εταιρεία του ενάντια στην κριτική της ΕΕ για την ανακοίνωση μειωμένης προσφοράς εμβολίων κοροναϊού μετά από αναμενόμενη έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Ο κ. Sorio είπε ότι η εταιρεία του δεν έβλαψε την ΕΕ, αλλά ότι οι εγκαταστάσεις παραγωγής εμβολίων για την κάλυψη των αναγκών των κρατών μελών ήταν «επί του παρόντος οι χαμηλότερες στο δίκτυο».

Όπως είπε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, υπήρχαν “πολλά προβλήματα” που η AstraZeneca εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για να διορθώσει. Ωστόσο, σημείωσε ότι “βασικά είμαστε δύο μήνες πίσω που θα θέλαμε να είμαστε.”

Εξήγησε ότι τα προβλήματα συγκεντρώθηκαν σε δύο εργοστάσια που χρησιμοποιούνται για την ΕΕ, στις Κάτω Χώρες και στο Βέλγιο. Όπως είπε, οι κυτταρικές καλλιέργειες, οι οποίες είναι το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας, δεν είχαν την αναμενόμενη συγκομιδή.

Σημείωσε ότι τέτοια προβλήματα υπήρχαν στην αρχή της παραγωγής εμβολίων για τη Βρετανία. “Ωστόσο, η συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο υπογράφηκε τρεις μήνες πριν από τη συμφωνία εμβολίων με την ΕΕ. “Είχαμε λοιπόν τρεις επιπλέον μήνες με το Ηνωμένο Βασίλειο για να λύσουμε όλα τα προβλήματά μας”, εξήγησε ο κ. Sorio. Επομένως, “ένα από τα εργοστάσια με την υψηλότερη απόδοση είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς ξεκίνησε την παραγωγή νωρίτερα.”

Απέρριψε τις προειδοποιήσεις της ΕΕ για αγωγή εναντίον της AstraZeneca, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία δεν είχε συμβατική υποχρέωση να παραδώσει τα ανταλλακτικά που είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα μπορούσε να παραδώσει. Αντ ‘αυτού, εξήγησε ο κ. Sorio, η AstraZeneca συμφώνησε να “κάνει ό, τι καλύτερο μπορεί” για να ικανοποιήσει τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις, καθώς η ΕΕ ήθελε να παράσχει τα εμβόλια ταυτόχρονα με το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το τρίμηνο κενό στην υπογραφή των συνθηκών.

Αποκλείει επίσης τη δυνατότητα μεταφοράς μιας παρτίδας εμβολίων στη Βρετανία (που παράγεται σε βρετανικό έδαφος) στην ΕΕ, λέγοντας: “Η συμφωνία υπογράφηκε πρώτα με τη Μεγάλη Βρετανία, Թ το Ηνωμένο Βασίλειο είπε σίγουρα ότι” θα μας προμηθεύσετε πρώτα “, είναι νόμιμο.”

Μια πηγή της βρετανικής κυβέρνησης είπε στο Telegraph ότι τα φυτά AstraZeneca στο βρετανικό έδαφος θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εμβολιασμό για την ΕΕ, αλλά μόνο αφού η βρετανική κυβέρνηση είχε ολοκληρώσει την παραγγελία δόσης των 100 εκατομμυρίων. Ο κ. Sorio φαίνεται να το επιβεβαιώνει λέγοντας ότι η συμφωνία με την ΕΕ επιτρέπει τη χρήση βρετανικών φυτών, αλλά μόνο σε μεταγενέστερο στάδιο, μετά από μια σειρά εμβολιασμών στη Βρετανία.

Αντέκρουσε τις υποψίες των Βρυξελλών ότι τα εμβόλια της ΕΕ θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα στη Βρετανία σε υψηλότερη τιμή από ό, τι στο Λονδίνο. “Ξέρετε, το κάνουμε για κέρδος”, είπε, αναφερόμενος στην απόφαση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης AstraZeneca να διαθέσει το εμβόλιο σε όλες τις χώρες.

Ο κ. Sorio είπε ότι εάν η εταιρεία καταφέρει να χορηγήσει τα εμβόλια που σχεδιάζει για τον Φεβρουάριο στην ΕΕ, θα είναι σε μεγάλες ποσότητες, δηλαδή 17 εκατομμύρια δόσεις έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, όσο περισσότερο, αν όχι περισσότερη πίστωση θα είναι διαθέσιμη τον Μάρτιο. Πρόσθεσε ότι τον Φεβρουάριο, η εταιρεία θα είναι σε θέση να παράγει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου παγκοσμίως.

Όσον αφορά το βρετανικό πρόγραμμα εμβολιασμού, υπολόγισε ότι τον Μάρτιο η χώρα θα είναι σε θέση να δώσει την πρώτη δόση σε 28-30 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή σε όλους τους κατοίκους άνω των 50 ετών.

Ο κ. Sorio αρνείται τις γερμανικές φήμες ότι μόνο το 8% του εμβολίου είναι αποτελεσματικό σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, σχολιάζοντας ότι είναι ατυχές να κατασκευάζονται τέτοιοι μύθοι. Παραδέχεται ότι η ανάλυση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου στους ηλικιωμένους συνεχίζεται.

Είπε ότι συμφώνησε με τη στρατηγική της Βρετανίας να δώσει μια δεύτερη δόση του εμβολίου σε 12 εβδομάδες.

Ο επικεφαλής της AstraZeneca αποκάλυψε επίσης ότι έχει ξεκινήσει εργασία με ερευνητές της Οξφόρδης για την ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα στοχεύει τη μετάλλαξη στον νοτιοαφρικανικό κοροναϊό.

Πηγή: KYPE

Source