“Δεν υπάρχει διέξοδος εκτός από λύση δύο κρατών στην Κύπρο”

Ο πρόεδρος και ο πρόεδρος του κόμματος του ΑΚ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησαν στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του.

Κύρια σημεία από τις δηλώσεις του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:

“Δεν μπορούμε να είμαστε τόσο περήφανοι που έχουμε μια τέτοια Συνέλευση”

Υπάρχουν πολύ λίγα συμβούλια στον κόσμο που διεξήγαγαν προσωπικά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας του λαού, ίδρυσαν το νέο τους κράτος και ανέστησαν και συνέχισαν να υπηρετούν μετά από κάθε κρίση. Δεν μπορούμε να είμαστε περήφανοι που έχουμε μια τέτοια Συνέλευση ως χώρα και έθνος.

“Οι συνθήκες είναι πολύ κατάλληλες για συζήτηση και προετοιμασία του νέου συντάγματος”

Τώρα, ένα νέο και ιστορικό έργο περιμένει το TGNA. Μοιραστήκαμε τη νέα μας πρόταση για το σύνταγμα, η οποία αποτελεί το πλαίσιο της δέσμης μεταρρυθμίσεων, την οποία ετοιμαζόμαστε για λίγο, με το έθνος μας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα. Ο συνεργάτης μας στο Alliance Cumhur MHP προσφέρει επίσης μια θετική εμφάνιση με την ελπίδα ότι η Τουρκία, θα προετοιμάσει ένα πολιτικό σύνταγμα για πρώτη φορά στην ιστορία και είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τη διακριτική ευχέρεια του έθνους σε ένα πραγματικό περιβάλλον ελευθερίας. Πιστεύω ότι το νέο μας Σύνταγμα, το οποίο θα αντικατοπτρίζει τη δύναμη της εθνικής βούλησης, θα στεφανώσει τους στόχους που έχουμε θέσει για την 100ή επέτειο της Δημοκρατίας μας.

Με άλλα λόγια, οι συνθήκες είναι πολύ κατάλληλες για συζήτηση και προετοιμασία του νέου συντάγματος. Επιπλέον, χρειαζόμαστε μια πιο στιβαρή οροφή για να αξιοποιήσουμε σωστά την ευκαιρία να πάρουμε τη θέση που μας αξίζει στην αλλαγή των παγκόσμιων πολιτικών και οικονομικών ισοζυγίων ισχύος. Το ειλικρινές ενδιαφέρον και η μεγάλη προσδοκία του έθνους μας στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων μας ενθάρρυνε επίσης να παρουσιάσουμε την πρότασή μας για την προετοιμασία ενός νέου συντάγματος στο κοινό.

“Έχουμε πολλές γνώσεις και εμπειρία σε αυτόν τον τομέα”

Από τη φύση τους, τα συντάγματα υποχρεούνται να λάβουν την υποστήριξη ολόκληρης της κοινωνίας, αλλά σίγουρα τη συντριπτική πλειοψηφία, εάν είναι δυνατόν. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη σύνταξη του νέου συντάγματος με έναν τύπο στον οποίο μπορούν να βρεθούν όλα τα τμήματα της χώρας. Με τις προηγούμενες προσπάθειες μεταρρύθμισης, έχουμε αποκτήσει πολλές γνώσεις και εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Οι μεταρρυθμιστικές μας προσπάθειες, μερικές από τις οποίες ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, μερικές εν μέρει και μερικές ήταν ασαφείς, θα μας καθοδηγήσουν στο πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στις προετοιμασίες για το νέο σύνταγμα.

“Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα κείμενο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του αιώνα”

Προτίμησή μας είναι να συμμετάσχουν όλα αυτά τα πολιτικά κόμματα σε αυτήν τη διαδικασία. Θα κάνουμε μια ειλικρινή προσπάθεια προς το σκοπό αυτό. Ωστόσο, ακόμη και αν ορισμένα πολιτικά κόμματα εξαιρούνται από αυτήν τη διαδικασία για έναν ή τον άλλο λόγο, σίγουρα θα διασφαλίσουμε ότι συμμετέχουν στο έργο του νέου συντάγματος καθιστώντας και μιλώντας με όλα τα τμήματα του έθνους μας.

Γι ‘αυτό, πρέπει να καταλήξουμε σε ένα κείμενο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του επόμενου αιώνα, χωρίς να βιαζόμαστε στο τέλος, πραγματοποιώντας τις απαραίτητες διαβουλεύσεις με κάθε τμήμα. Ακόμη και αυτή η 150η Δημοκρατία της Τουρκίας, ώστε να λάβετε ένα κείμενο, το εορτασμένο 200ο έτος λειτουργίας αυτού του συντάγματος εμφανίζεται ως ιστορικό ορόσημο.

Ας είναι ένα τέτοιο κείμενο που αποτελεί παράδειγμα στη βιβλιογραφία συνταγματικού δικαίου σε όλο τον κόσμο και εμπνέει άλλες κοινωνίες.

Η Τουρκία έχει δώσει 18 χρόνια και εργάζεται ως υπηρεσίες προσωπικού άνευ προηγουμένου στην ιστορία της Δημοκρατίας, στο δρόμο προς το 2023 θα είναι η πρώτη πολιτική τιμή για το έθνος μας που κέρδισε νέο Σύνταγμα. Χωρίς αμφιβολία, τα πιο σημαντικά καθήκοντά μας της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας σε αυτό το ζήτημα, μαζί με τη Συμμαχία μας και το Κόμμα AK του Cumhur θα εμπίπτουν στην ομάδα μας. Θέλω ειδικά να είστε κάτοχος αυτής της διαδικασίας.

“Ας καλωσορίσουμε την 100ή επέτειο της Δημοκρατίας μας με ένα νέο πολιτικό σύνταγμα”

Στο Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο θα κοινοποιήσουμε σύντομα στο κοινό, θα παρουσιάσουμε ένα συνοπτικό πλαίσιο για το νέο ζήτημα του Συντάγματος, μεταξύ άλλων θεμάτων. Από εδώ, θα ήθελα να καλέσω τα πολιτικά μας κόμματα, ακαδημαϊκούς, πανεπιστήμια, μη κυβερνητικές οργανώσεις, μέλη των μέσων ενημέρωσης, εν συντομία, όλους τους ανθρώπους ιδεών και δράσεων.

Ας προετοιμάσουμε τις προτάσεις μας για το νέο Σύνταγμα μαζί κατά τη διάρκεια του έτους και ξεκινήστε τη συζήτηση. Ας τα μοιραστούμε με το έθνος μας με μια οραματιστική προοπτική, καλή θέληση και εποικοδομητική προσέγγιση, χωρίς να αποκλείσουμε κανέναν και οποιοδήποτε τμήμα. Τέλος πάντων, δεν υπάρχει πρόβλημα στις κοινές πτυχές. Ας μιλήσουμε και να συζητήσουμε διαφορετικές απόψεις ξανά και ξανά. Τέλος, ας βάλουμε μπροστά στο έθνος μας τον πιο περιεκτικό, ευρύτερο ορίζοντα, κείμενο που θα μεταφέρει τη χώρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ας αντιμετωπίσουμε την 100ή επέτειο της Δημοκρατίας μας όχι με το σύνταγμα πραξικοπήματος, αλλά με ένα νέο πολιτικό Σύνταγμα που ταιριάζει σε αυτήν τη χώρα και έθνος. Ως Λαϊκή Συμμαχία, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε την πιο εποικοδομητική συμβολή στο έργο του νέου Συντάγματος. Η τελική απόφαση θα είναι φυσικά το έθνος μας. Εύχομαι το νέο μας Σύνταγμα να είναι επωφελές για τη χώρα και το έθνος μας.

“Η υποστήριξή μας ξεπέρασε τα 51 δισεκατομμύρια λίρες”

Ενώ οι δυτικές χώρες αντιμετώπιζαν δυσκολίες να αντιμετωπίσουν την επιδημία, ξεκινήσαμε τις προετοιμασίες για την περίοδο μετά την επιδημία. Γνωρίζουμε την ταλαιπωρία κάθε πολίτη που επηρεάζεται δυσμενώς από την επιδημία, ιδίως τους εμπόρους των οποίων οι δραστηριότητες έχουν ανασταλεί, και παρακολουθούμε προσεκτικά το ζήτημά τους. Αναπτύσσουμε συνεχώς νέα προγράμματα υποστήριξης για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Η υποστήριξη που παρέχουμε στους πολίτες και τους υπαλλήλους μας μόνο στο πλαίσιο της ασπίδας κοινωνικής προστασίας έχει ξεπεράσει τα 51 δισεκατομμύρια λίρες.

Το ταμείο μας είναι στη διάθεση των εμπόρων και του έθνους μας. Τι πρέπει να κάνω εάν ο κ. Κεμάλ δεν μπορεί να τους ακολουθήσει; Γνωρίζουμε πολύ καλά τι βγαίνει από το χρηματοκιβώτιο μας, πού και τι δίνουμε.

“Κύριε Κεμάλ, μάθετε για αυτά”

Μιλώντας στην πρωτοποριακή τελετή για το τραμ Çiğli, ο πρόεδρος της CHP καυχιέται ότι ο δήμος του δανείστηκε πιο ευνοϊκούς όρους από το Υπουργείο Οικονομικών. Ως δήμος με σχεδόν 2,5 φορές τον προϋπολογισμό του, ο Μητροπολιτικός Δήμος της Σμύρνης δεν έχει τέτοιο δάνειο ούτως ή άλλως, κύριε Κεμάλ, να το μάθει.

Κατακτήσαμε την Κωνσταντινούπολη ως πόλη όπου οι δρόμοι δεν διασχίζονται από σκουπίδια, το νερό δεν ρέει από τις βρύσες, η μεταφορά είναι παράλυτη, περιβάλλεται από παραγκουπόλεις χωρίς υποδομή, ο αέρας είναι βρώμικος, οι άνθρωποι είναι χωρίς παρακολούθηση και δυστυχισμένοι. Σε συνεργασία με την ομάδα μας, επιλύσαμε όλα τα προβλήματα της πόλης μέσα σε λίγα χρόνια. Δυστυχώς, μερικές από αυτές τις κακές σκηνές έχουν αρχίσει να ξαναέρχονται στην Κωνσταντινούπολη και συχνά εμφανίζονται στη Σμύρνη και σε άλλες πόλεις όπου είναι υπεύθυνοι οι δήμοι της CHP.

“Φυσικά θα το καταλάβουν αυτό στην κάλπη.”

Όσοι δεν έχουν την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που θα θεραπεύσουν τα προβλήματα του έθνους, όπως η κάλυψη της παρενόχλησης, του βιασμού, της κλοπής και της ασεβείας εντός του κόμματός τους, φυσικά θα το λάβουν υπόψη αυτό στην κάλπη.

“Θα πραγματοποιήσουμε το μεγάλο μας συνέδριο όπως το τέλος Μαρτίου”

Τα συνέδριά μας έχουν τελειώσει ως επί το πλείστον τώρα. Ελπίζω να διοργανώσουμε το μεγάλο μας συνέδριο, όπως το τέλος Μαρτίου. Σύμφωνα με την οπισθοδρόμηση της επιδημίας, θα αγκαλιάσουμε το έθνος μας σε κάθε ευκαιρία, με την κατανόηση της κινητοποίησης των καρδιών μας.

Όταν κοιτάζουμε τις δηλώσεις της ελληνικής και της ελληνικής πλευράς, βλέπουμε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αλλαγή στη στάση τους που αγνοεί τους Τουρκοκύπριους. Τώρα δεν υπάρχει διέξοδος στην Κύπρο εκτός από λύση δύο κρατών. Είτε το αποδέχεστε είτε όχι.

“Πρώτα θα ξέρετε τα όριά σας”

Λέω ότι μπορούμε να συναντηθούμε με τον Miçotakis, κάνω αυτήν τη δήλωση, ο Miçotakis αψηφά. Πώς πρέπει να συναντηθούμε μαζί σας αφού αντιμετωπίσετε αυτήν την πρόκληση; Θα γνωρίζετε πρώτα τα όριά σας. Αν πραγματικά αναζητάτε ειρήνη, μην με προκαλείτε. Γνωρίστε τα όριά σας, αν δεν ξέρετε τα όριά σας, κλωτσήσατε το τραπέζι και έφυγε από το τραπέζι. Δεν φύγαμε από το τραπέζι, ήμασταν στο τραπέζι, και αν πάει έτσι, δεν μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι μαζί σας. Είναι προφανές ότι το κάνετε στα νησιά. Τι εμπιστεύεσαι; Θα λάβετε υποστήριξη από κάπου ξανά. Εάν μπορείτε να το εμπιστευτείτε, κάνετε λάθος. Εάν προέρχεστε από ό, τι στέκεται όρθια, ώστε να γνωρίζετε ότι η Τουρκία είναι στη θέση της, δεν γνωρίζει πού πρέπει να είναι απαραίτητη.

.Source